Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ομάδα ειδικών για την κατοχύρωση των Μακεδονικών προϊόντων ανακοίνωσε το Μαξίμου

Ομάδα ειδικών για την κατοχύρωση των Μακεδονικών προϊόντων ανακοίνωσε το Μαξίμου
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν οτι η κυβέρνηση προωθεί τις επωνυμίες «Macedonia» και «Makedonia» για τα προιόντα των δύο χωρων
Τη συγκρότηση ομάδας κορυφαίων ειδικών, διεθνούς κύρους, για τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με την κατοχύρωση και ενίσχυση της ετικέτας των μακεδονικών προϊόντων, ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με το ζήτημα.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ήρθε μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει τη διάκριση στις διεθνείς εμπορικές ονομασίες των προϊόντων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας σε «Macedonia» και «Makedonia», προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση.
«Επειδή προφανώς έχουν άλλες δουλειές και δεν τα παρακολουθούν, παραπέμπουμε τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ σε χθεσινή ανακοίνωση για τα μακεδονικά προϊόντα και τα fake news που επικαλείται.
Τον ενημερώνουμε επίσης ότι τα ξημερώματα της Κυριακής αλλάζει η ώρα», αναφέραν χαρακτηριστικά πηγές της Ν.Δ.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. για την αποχή των ευρωβουλευτών του κόμματος από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Ο κ. Τσίπρας, όπως κυβέρνησε, έτσι κάνει κι αντιπολίτευση: στο γόνατο.
Η Ν.Δ. δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε κείμενο που δεν αναφέρεται ρητά στην τήρηση των υποχρεώσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για πτυχές της παρουσίας του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την κληροδότημα, ενώ, αναφερόμενος στη συζήτηση περί αναστρεψιμότητάς της ή μη, κυρίως λόγω του εσωτερικού διαλόγου στα Σκόπια, επισήμανε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα υποστεί κυρώσεις αν παραβιάσει τη συμφωνία.
Οπως είπε, «σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί».
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε, ακόμη, «ονειρεμένη εικόνα» την πτήση ελληνικών F-16 πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία, απόδειξη, όπως είπε, ότι απομακρύνθηκε η «τουρκική δαγκάνα».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δεν είναι σωστό η Ελλάδα επισήμως να λέει τις ερμηνείες που θέλουν οι πιο εχθρικοί κύκλοι στα Σκόπια να πουν για τη συμφωνία που απορρίπτουν.
Εχουμε ένα δίδαγμα. Βγήκαν από το Βουκουρέστι ο Καραμανλής με τη Μπακογιάννη το 2008, είπαν ότι έβαλαν βέτο ενώ δεν έβαλαν.
Το είπε δύο φορές ο κ. Καραμανλής και 9 φορές η κ. Μπακογιάννη, μας στείλανε στο Δικαστήριο και το 2011 χάσαμε το Δικαστήριο, που δυσκολεύει πια όλες τις σχέσεις μας με αυτή τη χώρα, η οποία στηρίζεται πάνω σε μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ακόμα, ότι σε περίπτωση αποσταθεροποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας και του Κοσόβου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, επίσης, στην επιστολή παραίτησής του στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απορρίπτοντας ότι αυτή συνδέεται με απειλή του από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης