Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για λεηλασία της Συρίας, με αφορμή την «προστασία των πετρελαιοπηγών»

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για λεηλασία της Συρίας, με αφορμή την «προστασία των πετρελαιοπηγών»
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν τη θέση τους στη Συρία
Η Ρωσία κατηγόρησε το Σάββατο (26/10/2019) τις ΗΠΑ ότι επιδίδονται σε «λεηλασία» σε διεθνές επίπεδο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι σκοπεύει να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία, όπως κατήγγειλε ο υποστράτηγος Igor Konashenkov εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Mark Esper επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέτρα στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσουν τη θέση τους στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ στη Συρίας προκειμένου να αποτρέψουν τρομοκράτες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές.
Ο  Esper εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να υπερασπιστεί τις συριακές πετρελαιοπηγές στην επαρχία αυτή, τις μεγαλύτερες της Συρίας, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπου σταθμεύουν περίπου 200 Αμερικανοί στρατιώτες.
«Λαμβάνουμε τώρα μέτρα για την ενίσχυση της θέσης μας στη Ντέιρ αλ Ζορ και αυτό θα περιλαμβάνει μηχανοκίνητες δυνάμεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έχει πρόσβαση σε μια πηγή εσόδων η οποία θα του επιτρέψει να εξαπολύσει πλήγμα στην περιοχή, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
«Αυτό που κάνει τώρα η Ουάσινγκτον –η κατάληψη και ο έλεγχος πετρελαιοπηγών στην ανατολική Συρία—είναι ξεκάθαρα λεηλασία», κατήγγειλε ο Konashenkov.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο λόγος για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ «δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά της ελευθερίας και τα συνθήματα περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Ο Konashenkov υπογράμμισε εξάλλου ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Συρία «δεν ανήκουν στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως όχι «στους Αμερικανούς προστάτες κατά των τρομοκρατών του ΙΚ», αλλά εξ ολοκλήρου στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία».
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS