Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στη Microsoft ανέθεσε το Πεντάγωνο την ανάπτυξη του «υπολογιστικού νέφους» του

tags :
ΗΠΑ: Στη Microsoft ανέθεσε το Πεντάγωνο την ανάπτυξη του «υπολογιστικού νέφους» του
Η σύμβαση JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) στοχεύει  στον εκσυγχρονισμό των συστήματων πληροφορικής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων
Tην ανάθεση στη Microsoft της γιγαντιαίας σύμβασης για την ανάπτυξη του συστήματος του για την αποθήκευση δεδομένων στο Διαδίκτυο («cloud»), η αξία της οποίας μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια και την οποία διεκδικούσε επίσης η Amazon, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χθες (25/10).
Η σύμβαση JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), δεκαετούς διάρκειας, στοχεύει  στον εκσυγχρονισμό των συστήματων πληροφορικής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.
Το Πεντάγωνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της νέας αρχιτεκτονικής αποθήκευσης δεδομένων, αποφάσισε η σύμβαση να έχει μόνο έναν ανάδοχο και όχι να μοιραστεί σε πολλές εταιρείες με πολλές προσκλήσεις υποβολής προσφορών.
Η Google αποσύρθηκε από την κούρσα τον Οκτώβριο του 2018, εξηγώντας ότι «δεν έλαβε εγγυήσεις» ότι η σύμβαση αυτή θα «συμμορφωνόταν προς τις αρχές [της] όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη».
Ωστόσο, λίγο  μετά την αποχώρηση της Google, η Microsoft και η Amazon υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και μάλιστα, σε ανάρτησή του σε εταιρικό ιστολόγιο ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft, είχε τονίσει πως «όλοι όσοι ζουν σε αυτή τη χώρα εξαρτώνται από την αμυντική της ισχύ», ενώ ο επικεφαλής της Amazon, Jeff Bezos, είχε επισημάνει ότι η χώρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με «δυσκολίες» εάν «οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας γύριζαν την πλάτη στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας».
Σημειώνεται ότι το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο την αναβολή του διαγωνισμού εν αναμονή έγκρισης του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
Πάντως, η Amazon  θεωρείτο στο παρελθόν το φαβορί του διαγωνισμού, αλλά οι συχνές επικρίσεις του αμερικανού προέδρου D. Trump κατά του Bezos, έριξαν σκιά στη διαδικασία, ενώ ο μειοδοτικός διαγωνισμός σημαδεύτηκε από καταγγελίες περί σύγκρουσης συμφερόντων.
Η Oracle είχε εκφράσει ανησυχία για τον ρόλο πρώην υπαλλήλου της Amazon που δούλευε πάνω στο έργο στο υπουργείο Άμυνας αλλά κατόπιν αυτοεξαιρέθηκε από τη διαδικασία, πριν εγκαταλείψει το υπουργείο και επιστρέψει στην Amazon Web Services.
Σε ανακοίνωση της, η AWS ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της προκάλεσε «έκπληξη» και ότι εάν οι προσφορές εξετάζονταν «αποκλειστικά» βάσει της αξίας τους, η έκβαση «ασφαλώς θα ήταν διαφορετική», ενώ ένα στέλεχός της ανέφερε ότι η εταιρεία του Bezos εξετάζει τρόπους να αμφισβητήσει την ανάθεση, που θεωρεί πως έπρεπε να γίνει σε αυτήν.
Στο μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε, ο Esper αυτοεξαιρέθηκε από τον έλεγχο του διαγωνισμού επειδή ένας γιος του εργαζόταν παλιότερα στην IBM, η οποία ήταν μεταξύ των αρχικών διεκδικητών της σύμβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης