Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Premium Inv.): Ο πρώτος άθλος του «Ηρακλή» θα εκδηλωθεί στο Χρηματιστήριο

Κων. Φέγγος (Premium Inv.): Ο πρώτος άθλος του «Ηρακλή» θα εκδηλωθεί στο Χρηματιστήριο
Άρθρο  του Κωνσταντίνου Β. Φέγγου, Προέδρου  της PRELIUM Investment Services στο bankingnews.gr
Η βδομάδα ήταν καλή, με καλό τζίρο, αλλά η Παρασκευή μας χάλασε τη …σούπα.
Ίσως φταίει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τριήμερο και θα είναι κλειστή τη Δευτέρα, αλλά ο κύριος λόγος είναι άλλος.
Για να αλλάξεις μια μακροχρόνια διαμορφωμένη κατάσταση σε ένα τομέα, χρειάζεσαι ένα έναυσμα (στα Αγγλικά trigger).
Πρέπει να γίνει κάτι εντυπωσιακό ή θεαματικό ή απλά «πιασάρικο», που θα πείσει όσους παρακολουθούν τον τομέα ότι κάτι αλλάζει.
Στον τομέα των ομολόγων αυτό έχει γίνει, καθώς έχει φύγει ο κίνδυνος του Grexit, την ίδια στιγμή που έχει μειωθεί και η σημασία του Grexit.  
Όπως πάει η Ευρώπη, όλες οι χώρες που δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, έχουν ενσωματώσει ένα μέρος του κινδύνου που ενυπάρχει στο ευρώ, ιδιαίτερα λόγω του Brexit και της κατάστασης στις οικονομίες του Νότου.
Οπότε τα Ελληνικά spreads έπεσαν και αντίστοιχα αρχίσαμε να δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια, καθώς πλέον όλα τα ομόλογα με θετικό επιτόκιο φαντάζουν ελκυστικά στους επενδυτές.  
Το ίδιο ισχύει και για εταιρικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις που υποχρεωτικά περιλαμβάνουν τα ενημερωτικά των εκδόσεων.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει δοθεί το έναυσμα.
Οι τράπεζες δεν έχουν πείσει ότι ξεπερνούν τα προβλήματά τους και τα τελευταία χρόνια όποιος έχει επενδύσει σε Ελληνικές τράπεζες έχει χάσει (σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων του), παρά το γεγονός ότι οι ίδιες τράπεζες είναι ακόμη, ο κυρίαρχος παίκτης σε κάθε οικονομική διαπραγμάτευση στην Ελλάδα.
Από την άλλη όσες μη τραπεζικές εταιρίες έχουν μείνει στο Ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν χαμηλή διασπορά με αποτέλεσμα να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις μόλις κάποιος αποφασίσει να πάρει μια μεγάλη θέση σε κάποια εταιρία.
Σε αυτούς τους λόγους πρέπει να προσθέσουμε και τις επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων που κάνουν ή θα αναγκαστούν να κάνουν όσες εταιρίες θέλουν να παίξουν ρόλο στην νέα εποχή που διαμορφώνεται στην Ελληνική αγορά.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, ενώ κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε πολλά θέματα, στον τομέα του χρηματιστηρίου, φαίνεται να αδυνατεί να καταλάβει τη χρησιμότητά του.
Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια έχει χρησιμοποιήσει σαν βασικό σύνθημα το «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» και σήμερα δυσκολεύεται να αποστασιοποιηθεί από αυτό.
Πρέπει να παραδεχτούμε πως σε μια χώρα με πολύ λίγες τράπεζες και με πολλές επιδοτήσεις, είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση να πυροβολήσει τα πόδια της.  
Το σύστημα προσφέρει στενό έλεγχο με τη χρήση λίγων εμπλεκομένων.
Αν ανοίξει το παιχνίδι, θα πρέπει να υιοθετήσει άλλες πρακτικές ελέγχου.  
Όμως έτσι δουλεύουν οι σύγχρονες κοινωνίες.
Έτσι θέματα όπως κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, επέκταση της Χρυσής Visa, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, και άλλα είναι σε δεύτερη μοίρα.
Η ελπίδα είναι στον ΗΡΑΚΛΗ που θα απελευθερώσει τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και στις εμβληματικές επενδύσεις όπως το  Ελληνικό.
Αν πράγματι ολοκληρωθεί επιτυχώς το χτίσιμο του ΗΡΑΚΛΗ και τελειώσει επιτυχώς η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ, ίσως να έχουμε το έναυσμα που προσδοκά η αγορά.
Προσωρινά οι 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη έχουν αποδειχτεί αντίσταση-φρούριο ενώ οι στηρίξεις εξαρτώνται από τα διεθνή γεγονότα και τεχνικές κινήσεις της αγοράς, όπως εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, δημόσιες προτάσεις και άλλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης