Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Atlantic Council: Τι σημαίνει η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για τον Putin

Atlantic Council: Τι σημαίνει η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για τον Putin
Η ρωσική διπλωματία και το ανέλπιστο «δώρο» από την Ουάσινγκτον
Ρωσία και Τουρκία έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα επεκτείνει τη «ασφαλή ζώνη» που επιθυμεί η Άγκυρα στο εσωτερικό της Συρίας σχεδόν στο πλήρες μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Αν αυτό συμβεί,οι ένοπλοι Κούρδοι YPG θα έχουν διωχθεί από μια ζώνη 30 χιλιομέτρων βαθιά στη Συρία και οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στην ασφαλή και εθελοντική ζώνη.
Αυτό, θα επιβεβαιώσει τη διπλωματική περιθωριοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.
Το Κρεμλίνο επιδιώκει επίσης να πείσει την Άγκυρα ότι είναι ένας πιο αξιόπιστος εταίρος από την Ουάσινγκτον (και το ΝΑΤΟ ευρύτερα), να ενισχύσει την τάση των Κούρδων της Συρίας να επιδιώξουν την προστασία του καθεστώτος Assad και τελικά να συμφιλιώσουν τον Erdogan με την ιδέα κυριαρχίας του Assad στην περιοχή.
Η συμφωνία δεν ισχύει για το τμήμα των τουρκο-συριακών συνόρων, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη μετακινηθεί βαθιά στο έδαφος της Συρίας. Εκεί, η Τουρκία θα είναι πλήρως υπεύθυνη.
Αλλά εκτός "της περιοχής της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων για να διευκολύνει την απομάκρυνση των στοιχείων YPG και των όπλων τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας".
Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι στρατιώτες και οι συνοριοφύλακες του καθεστώτος θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την ασφαλή ζώνη που επιθυμεί η Τουρκία κατά μήκος ολόκληρων συνόρων.
Μόλις ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του YPG, "κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα ξεκινούν στα δυτικά και στα ανατολικά της περιοχής της Ειρήνης Ειρήνης Επιχειρήσεων με βάθος 10 χιλιομέτρων, εκτός από την πόλη Καμισλί".
Μετά τη συμφωνία, ο Assad κατήγγειλε τον Erdogan ως «κλέφτη» σε μια σπάνια εμφάνισή του.
Είναι πιθανό ο Putin, αισθανόμενος την ευκαιρία να καταστρέψει την αμερικανική αξιοπιστία μετά την τηλεφωνική κλήση στις 6 Οκτωβρίου μεταξύ Trump και Erdogan, να αποφασίσει να ακουθήσει διπλωματικές τακτικές χωρίς να συμβουλευτεί τον Assad.
Είναι επίσης πιθανό ότι ο Putin, και ο Assad να συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια ρουτίνα «καλού και κακού αστυνομικού», χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως μοχλό για να ενθαρρύνουν το YPG και την ισορροπία των Κούρδων της Συρίας να αποφασίσουν οριστικά να αναζητήσουν καταφύγιο στην αγκαλιά του καθεστώτος Assad.
Ο βασικός στόχος του Πούτιν παραμένει η εξασφάλιση της κυριαρχίας Assad σε όλη τη Συρία. Αυτή είναι η έκθεση Α στο πολιτικό σημείο που συνεχίζει να τον ενθουσιάζει: η υποτιθέμενη επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή ως μεγάλη δύναμη.
Ο Putin έλαβε πολλή αθέλητη βοήθεια από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Obama. Τώρα έχει έναν Αμερικανό πρόεδρο να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς διπλωματικής ανύψωσης στη Συρία γι 'αυτόν.
Ο Putin επίσης αισθάνεται την ευκαιρία να διευρύνει τη σφήνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και μεταξύ της Τουρκίας και της ισορροπίας του ΝΑΤΟ.
Αυτές είναι οι γεωπολιτικές δυνατότητες που θα ήταν ανόητο να περάσουν, ειδικά εάν η Ουάσινγκτον διαλέξει τελικά να καλύψει την κατάρρευση της στη Συρία με επαχθείς οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα.
Εν ολίγοις το στοίχημα του Putin είναι να εμφανίζεται ως πιο αξιόπιστος σύμμαχος για την Τουρκία από τις ΗΠΑ.
Αλλά η Άγκυρα δεν θα βιάζεται να χαλάσει τελείως τη σχέση της με την Ουάσινγκτον ή το ΝΑΤΟ, ειδικά αν ο Erdogan επιτύχει τους στρατιωτικούς στόχους του στη Συρία.
Ναι, είναι αναμφίβολα εντυπωσιασμένος από την πειθαρχημένη νηφαλιότητα του Putin και του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών S. Lavrov. Ωστόσο, μόνο οι απερίσκεπτες κακοδιοίκησεις από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να φέρουν τη συμμαχία που αναζητεί ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος Erdogan έχει μιλήσει συχνά για την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων στην επιθυμητή ασφαλή ζώνη, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι θα επανεγκαθίστανται εθελοντικά σε άλλα μέρη εκτός από τα αρχικά τους σπίτια.
Επιπλέον, το ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει στην επαρχία Ιντλίμπ- όπου εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ένοπλη αντίσταση στην Assad - θα παρουσιαστεί τελικά.
ς, η γνήσια περιφρόνηση που αισθάνεται ο πρόεδρος Erdoğan προς τον Assad - και πιθανόν αντίστροφα - δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Αλλά η συμφωνία φέρνει σε μεγαλύτερη εστίαση ένα ρωσικό όραμα για τη Συρία, όπου ο Άσαντ, αφού καλωσορίζει τους Κούρδους στην αγκαλιά ενός συγχωρούμενου κράτους, αρνείται αμείλικτα τις πολιτικές τους φιλοδοξίες ώστε η Τουρκία να πειστεί τελικά να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία εξ ολοκλήρου.
Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς μια μεγάλη χειρονομία από την Ουάσινγκτον: να παραδώσει εθελοντικά το πιο πολύτιμο κομμάτι της μόχλευσης για ένα ενδεχόμενο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα στη Συρία, στο οποίο μια αξιοπρεπής και περιεκτική διακυβέρνηση θα άνοιγε την πόρτα των παγιδευτών κάτω από τους εξτρεμιστές και τους δικούς τους παράγοντες. Και η παράδοση ήταν άνευ όρων: κανένας όρος, καμία παραχώρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης