Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone: Πρέπει η συνάντηση Putin - Erdogan να προκαλέσει συναγερμό στο ΝΑΤΟ;

Gatestone: Πρέπει η συνάντηση Putin - Erdogan να προκαλέσει συναγερμό στο ΝΑΤΟ;
Συμφέρει το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να είναι μέλος του η Τουρκία;
Με την Τουρκία φαινομενικά να θέλει να σφυρηλατήσει μια στενότερη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin, ήρθε η ώρα να εξαταστεί σοβαρά η συνεχιζόμενη ένταξη της Άγκυρας στη Νατοϊκή Συμμαχία.
Όταν οι Τούρκοι έγιναν για πρώτη φορά μέλη του ΝΑΤΟ το 1952, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρήθηκαν σοβαρό προπύργιο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σήμαινε ευκολότερη παρακολούθηση του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και περιορισμό των ικανοτήτων της Μόσχας να διαχέει τα πλοκάμια της στην Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Τώρα, χάρη στην όλο και πιο αντι-δυτική πολιτική του προέδρου Erdogan, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν παραμένει σχετική.
Σήμερα η ΕΣΣΔ δεν υπάρχει, αλλά η Ρωσία, υπό την αυταρχική κυριαρχία του Vladimir Putin, είναι αποφασισμένη να υπονομεύσει τη Δύση και τους συμμάχους της και τον Erdogan να κρίνει από την επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι, ότι αποτελεί ένας χρήσιμος σύμμαχος της Μόσχας.
Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε που τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατέστρεψαν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεριωθούμενο αεροπλάνο που είχε απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο το 2015.
Χάρη στην στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Putin και του Erdogan ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας είναι σε θέση να λειτουργεί ελεύθερα, στο βαθμό που τα ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν σε ανταρτικές δυνάμεις στη Συρία που αγωνίζονται υπό το καθεστώς του προέδρου Bashir al- Assad.
Τώρα, μετά την επιτυχία των συνομιλιών στο Σότσι, οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη μετασυγκρουσιακή κατάκτηση της Συρίας, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των συμφερόντων τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας εις βάρος των Συριακών Κούρδων που μέχρι πρόσφατα, θεωρήθηκαν ζωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά του ISIS.
Αυτό σημαίνει ότι ο Erdogan μπορεί να επιμείνει με την επίθεσή του εναντίον των Συριακών Κούρδων, οι οποίοι διέταξαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη μάχη για την καταστροφή του ISIS, καθώς επιδιώκει να καθιερώσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία η οποία, κρίνοντας από τις βαναυσότητες που υφίστανται οι Κούρδοι από τον τουρκικό στρατό, είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ενεργεί με τρόπο αντίθετο προς τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
Το καλοκαίρι 2019, ο Erdogan προκάλεσε την κριτική της Ουάσινγκτον, αφού πραγματοποίησε συμφωνία όπλων με τη Μόσχα, η οποία επέτρεψε στην Άγκυρα να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 της Ρωσίας, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για να καταρρίπτει τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Trump απάντησε λέγοντας ότι θα απέκλειε την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητών F-35 stealth.
Σε μια εποχή κατά την οποία το ΝΑΤΟ αναδιαμορφώνει τους πόρους του για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Ρωσία στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, από την προστασία των χωρών της Βαλτικής από τη ρωσική επιθετικότητα μέχρι την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, οι σχέσεις που έχει συνάψει ο κ. Erdogan με τη Μόσχα δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή η συμμαχία να εξετάσει σοβαρά το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Άγκυρα να διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ή αν θα εγκαταλείψει την Τουρκία για να ακολουθήσει τη φιλορωσική στάση της.
Πολλοί εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί, όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, έχουν ήδη ζητήσει την αποβολή της Τουρκίας από τη συμμαχία και υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες του Κογκρέσου να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την αντιμετώπιση των Κούρδων της Συρίας.
Τώρα έχει έρθει η στιγμή τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να σταθμίσουν εάν είναι πραγματικά προς το συμφέρον τους να επιτρέψουν στο μοναδικό μουσουλμανικό κράτος της συμμαχίας να διατηρήσει τη συμμετοχή του.
Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί ότι η κατάργηση της σύνδεσης της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ θα ήταν δώρο στον κ. Putin ο οποίος θα ήθελε να δει τίποτα περισσότερο από την κατάρρευση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Υπάρχει, όμως, ένα αντίθετο επιχείρημα, δηλαδή ότι η συμμαχία έχει ήδη αποδυναμωθεί, επιτρέποντας στην Τουρκία να διατηρήσει την ιδιότητά της ως μέλος ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει πολιτικές άμεσα αντίθετες προς τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του εάν δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα κράτος σαν την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης