Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω Brexit και εμπορίου - Στο +0,22% και τις 22.799,81 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές λόγω Brexit και εμπορίου - Στο +0,22% και τις 22.799,81 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 2.954,93 μονάδες
Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (25/10) οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,22% στις 22.799,81 μονάδες, παρά την είδηση της παραίτησης του υπουργού Εμπορίου της χώρας Isshu Sugawara, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,68% και τις 6.739,20 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,48% στις 2.954,93 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1% στις 9.651,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,11% στις 2.087,89 μονάδες, με τη μετοχή της SK Hynix να ενισχύεται κατά +3,62%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,28% στις 26.724 μονάδες.
Χθες (24/10) ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence εξέφρασε την ελπίδα του ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την Κίνα έχοντας καλές προθέσεις».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Κίνα αποτελεί «έναν στρατηγικό και οικονομικό αντίπαλο», ασκώντας παράλληλα κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζει σε ορισμένους τομείς το Πεκίνο.
Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson δήλωσε ότι θα επιδώξει εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει νέα παράταση της μεταβατικής περιόδου έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι περισσότερες αγορές κινήθηκαν υψηλότερα, δεχόμενες ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τις ευνοϊκές γεωπολιτικές ειδήσεςι και την αιδιοδοξία ότι η παγκόσμια ύφεση θα αποφευχθεί», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital, Shane Oliver.
Ήπιες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τις προοπτικές ζήτησης προν τον «μαύρο χρυσό» κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,41% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,42 δολ. ανά βαρέλι, με την εβδομαδιαία άνοδο να ανέρχεται μέχρι στιγμής στο +3%.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,44% στα 55,98 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί κατά +4% τις προηγούμενες ημέρες συνολικά.
Η απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.
«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης, οπότε η πραγματικότητα είναι ότι τα ράλι στο πετρέλαιο θα είναι περιορισμένα», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της OANDA, Jeffrey Halley, για να προσθέσει ότι «δε θα χρειαστούν πολλά ώστε να φύγει το χαλί κάτω από τα πόδια του πετρελαίου».
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι του Reuters εκτιμούν ότι η πρόσφατη ανακωχή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν αποτελεί ένα οικονομικό σημείο καμπής, και δεν έχει βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η πρόσφατη επιβράδυνση στα στοιχεία των ΗΠΑ έχει έχει αναστήσει τις συνομιλίες πέρι πτώσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ στα επίπεδα του υπόλοιπου κόσμου», ανέφερε σε σημείωμά της η RBC Capital Markets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης