Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα υψηλά κεφάλαια για τιτλοποιήσεις καταγράφουν την αξία του Ηρακλή... και η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών

Τα υψηλά κεφάλαια για τιτλοποιήσεις καταγράφουν την αξία του Ηρακλή... και η Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών
Αλλαγές στο καθεστώς τιτλοποιήσεων των τραπεζών διαμορφώνει η EBA
Mεγάλες προκλήσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα σε εκείνα που έχουν μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων καθώς θεωρεί πως για τις τιτλοποιήσεις απαιτείται σημαντικό αριθμός κεφαλαίων.
Το στοιχείο αυτό καθιστά όχι μόνον χρήσιμο αλλά απαραίτητο τον Ηρακλή ως συστημική λύση για τις τράπεζες  αφού  όλα δείχνουν πως έχει διασφαλιστεί μηδέν risk weighted assets πέραν των αρχικών εγγυήσεων σώζοντας πολλά κεφαλαιακά αποθέματα
Η EBA λοιπόν εξέδωσε γνωμοδότηση για  τη ρυθμιστική αντιμετώπιση της  τιτλοποίησης   μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) ..
Οι τιτλοποιήσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο όπως αναφέρει η αρχή στη μείωση του αποθέματος των ΝΡΕ στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα στις χώρες όπως η δική μας που αυτά είναι διευρυμένα.
Ωστόσο η ίδια η ΕΒΑ αναγνωρίζει ότι ο ρόλος αυτός μπορεί να περιοριστεί  από ορισμένες διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τις τιτλοποιήσεις και  στη γνωμοδότησή της προτείνει μία σειρά από τροποποιήσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRR) και τον  Κανονισμό Τιτλοποιήσεων, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που έχουν εντοπιστεί.  
Η γνωμοδότηση απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Συμβουλίου  της ΕΕ για το "Σχέδιο δράσης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη".
Αντίγραφο της γνωμοδότησης διαβιβάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.
Οι τιτλοποιήσεις NPE είναι συναλλαγές που υποστηρίζονται από  χαρτοφυλάκια, τα οποία   κατά τη στιγμή της δημιουργίας τους αποτελούνται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά από  NPE.
Αν και στη διάρθρωσή τους μπορεί να μοιάζουν με  άλλες τιτλοποιήσεις, τα εν λόγω στοιχεία του ενεργητικού έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά τα οποία κατατάσσουν  τις τιτλοποιήσεις NPE σε τελείως ξεχωριστή κατηγορία, κυρίως εξ αιατίς της μεγάλης έκπτωσης σε σχέση με την ονομαστική τους αξία και των ειδικών κινδύνων στους οποίους υπόκεινται.   
Το ρυθμιστικό πλαίσιο επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στα πιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν τεχνολογία τιτλοποίησης για τη διάθεση των χαρτοφυλακίων ΝΡΕ  και συγκεκριμένα:
 
- Πολύ υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα βάσει του CRR: οι κύριες μέθοδοι κεφαλαιοποίησης της τιτλοποίησης  και η προσέγγιση  βήμα- βήμα  οδηγούν συχνά σε δυσανάλογα υψηλές κεφαλαιακές  επιβαρύνσεις για τις τιτλοποιήσεις NPE σε σύγκριση με  σχετικούς δείκτες αναφοράς και ως εκ τούτου τείνουν να υπερεκτιμούν τον πραγματικό κίνδυνο που εμπεριέχεται στο χαρτοφυλάκιο ·
- Προκλήσεις συμμόρφωσης όσον αφορά ορισμένες απαιτήσεις διακράτησης κινδύνου και due diligence βάσει του κανονισμού τιτλοποίησης προτείνει η Αρχή.

Η γνωμοδότηση συνιστά στην αρμόδια  Επιτροπή που συστήθηκε για τον σκοπό αυτόν να εξετάσει ορισμένες στοχοθετημένες τροποποιήσεις του  CRR και του κανονισμού τιτλοποίησης προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα του πλαισίου προληπτικής εποπτείας.
Οι συστάσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως προκαταρκτικές και υποκείμενες σε πρόσθετες αναλυτικές εργασίες και ειδικά οι τροποποιήσεις στο CRR, οι οποίες στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να είναι σύμφωνες και με τα συγκρίσιμα διεθνή πρότυπα.
Με βάση τα παραπάνω ο σχέδιο Ηρακλής μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο πάνω στο οποίο θα δουλέψει η επιτροπή το επόμενο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης