Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή - Τελειωμένη υπόθεση ή ανατροπή της τελευταίας στιγμής;

Reuters: Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή - Τελειωμένη υπόθεση ή ανατροπή της τελευταίας στιγμής;
Στις κάλπες η Αργεντινή την Κυριακή 27/10/2019
Οι Αργεντίνοι προσέρχονται στις κάλπες αυτήν την Κυριακή 27/10 με τον περονιστή Alberto Fernandez να αποτελεί ισχυρό φαβορί για να πάρει την εξουσία από τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, μεταρρυθμιστή Mauricio Macri.
Η θητεία του Macri σημαδεύθηκε από μια ταραγμένη οικονομία και μια σημαντική οικονομική κρίση.
Οι κάλπεις θα ανοίξουν 8 το πρωί της 27ης Οκτωβρρίου 2019, με τον αριστερό Fernandez να έχει ένα σημαντικό προβάδισμα 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις.
Ο Fernandez κατατρόπωσε τον Macri στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου, πυροδοτώντας μια απότομη κρίση στην αγορά.
«Οι εκλογές είναι προεξοφλημένες ουσιαστικά, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα έκπληξης, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής στο Μπουένος Άιρες, Sergio Berensztein.
Μια ισχυρή εμφάνιση του Macri, ακόμη και στην ήττα, θα μπορούσε να είναι σημαντική.
«Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στον Alberto Fernandez και στον συνασπισμό του ότι υπήρχε μια ισχυρή ομάδα αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική στις επόμενες εκλογές το 2021 και το 2023».
Οι Αργεντινοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ έξι υποψηφίων για προεδρία, με 130 αναπληρωτές ρόλους και 24 θέσεις της Γερουσίας για να πάρουν μέρος στη Βουλή της χώρας, όπου ο συνασπισμός του Fernandez αναμένεται να κάνει καλά.
Οι ψηφοφόροι στο Μπουένος Άιρες, η καρδιά μιας πολυπληθούς περιοχής που έχει σχεδόν το 40% του συνολικού εκλογικού σώματος, δείχνουν την αύξηση της φτώχειας - τώρα άνω του 35% - και τον πληθωρισμό που συμπιέζει οικογένειες εργασίας και μεσαίας τάξης.
Κάποιοι ψηφοφόροι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο Fernandez θα μπορέσει να επανενεργοποίησει τη χώρα και να την βγάλει από το χρέος που δημιούργησε ο Macri.
Πολλοί στην πλούσια πρωτεύουσα δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον πρόεδρο Macri, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Ο Macri πραγματοποίησε μια πορεία στην πόλη την περασμένη εβδομάδα, προσελκύοντας τεράστια πλήθη καθώς φαινόταν να κερδίσει πίσω τους «θυμωμένους» ψηφοφόρους.
Πολλοί έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν γιατί περισσότερο αντιτίθενται στις λαϊκίστικες πολιτικές της πρώην προέδρου Christina Fernandez de Kirchner.
Για να κερδίσει την προεδρία στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον το 45% των ψήφων, ή το 40% και ένα προβάδισμα 10 σημείων έναντι του δεύτερου υποψηφίου. Αν δεν αναδειχθεί ένας σαφής νικητής, οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στις 24 Νοεμβρίου.
Έτσι, ποιοι είναι οι κύριοι υποψήφιοι στην προεδρική κούρσα;

Ο Mr... Αγορά

Ο Mauricio Macri ήρθε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει και να μεταρρυθμίσει την 3η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, να δώσει στις αγορές μια πιο ελεύθερη κίνηση και να ανοίξει τις πόρτες σε ένα πιο φιλελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο.
Σε ορισμένες πτυχές, πέτυχε: βοήθησε στην επίτευξη εμπορικών συμφωνιών για το περιφερειακό μπλοκ της Mercosur με την Ευρώπη, σφυρηλάτησε στενότερους δεσμούς με τους παγκόσμιους επενδυτές και συνέβαλε στην αύξηση του ενεργειακού τομέα της χώρας μετά από χρόνια ύφεσης.
Εντούτοις, η κρίση χτύπησε το 2018, αναγκάζοντάς τον να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ το ΔΝΡ.
Έχει αγωνιστεί να ανακάμψει από τότε, με υψηλό πληθωρισμό, σχεδόν σταθερή ύφεση και ένα βυθισμένο peso που πλήττει την υποστήριξη των ψηφοφόρων.
Ενώ είναι πιθανό να χάσει, ο Macri θα μπορούσε ενδεχομένως να δείξει μια φωτεινή πλευρά. Θα ήταν ο πρώτος μη-Περονιστής πρόεδρος που ολοκληρώνει τη θητεία του από τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Το φαβορί

Ο Alberto Fernandez, πολιτικός και επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου της Αργεντινής, την περίοδο από το 2003 ως το 2008. εμφανίστηκε από τις σκιές λιγότερο από έξι μήνες πριν, για να γίνει ο απροσδόκητος κύριος αμφισβητίας του Macri με το κόμμα Frente de Todos (Μπροστά από Όλους).
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου και μετριοπαθής με την περονιστική πολιτική πλευρά, ο Fernandez, θεωρείται οικοδόμος συναίνεσης, σε αντίθεση με την Kirchner.

O μεσάζων

Ο Roberto Lavagna είναι οικονομολόγος και πρώην υπουργός οικονομίας υπό τον Néstor Kirchner, τον τελευταίο σύζυγο και της Fernández de Kirchner. Η καμπάνια του είχε φανεί να καταγράψει τους εξαγριωμένους με την πολιτική Macri, αλλά ανησυχούσε για την επιστροφή στον λαϊκισμό.
Η Lavagna, 77 ετών, είναι ο παλαιότερος από τους τρεις κύριους υποψηφίους, ένα γεγονός που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του από τους αντιπάλους για να υποδείξει ότι είναι εκτός σύνδεσης με τις νεότερες γενιές της χώρας.
Τρέχει με τον νεότερο περιφερειακό κυβερνήτη Juan Manuel Urtubey, έναν κεντρώο περονιστή που είχε υποστηρίξει μια πιο μετριοπαθή αντιπολίτευση για να νικήσει τον Macri.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης