Τελευταία Νέα
Διεθνή

Abe (Ιαπωνία): Η Νότια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των διμερών σχέσεων

Abe (Ιαπωνία): Η Νότια Κορέα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των διμερών σχέσεων
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας, Lee Nak yon
Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων κάλεσε τη Νότια Κορέα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογο του Lee Nak yon.
Πριν τη συνάντηση τους (η πρώτη μεταξύ αξιωματούχων τόσο  υψηλού επιπέδου μετά την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών) οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν χειραψία — χωρίς χαμόγελα — «πιστοποιώντας» με αυτόν τον τρόπο την τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών που έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο τους σημείο.
Η επιδείνωση της σχέσης άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η νοτιοκορεάτικη δικαιοσύνη διέταξε ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν Νοτιοκορεάτες πολίτες της που είχαν εργαστεί καταναγκαστικά για αυτές την περίοδο της κατοχής (1910-1945).
Η Ιαπωνία από την πλευρά της υποστηρίζει πως το θέμα έχει λυθεί με μια διμερή συνθήκη του 1965 και αποκάλεσε την απόφαση αυτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η διένεξη πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε στο εμπόριο και στη διμερή συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας, με τις σχέσεις Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.
Πάντως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις τους ενώ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία τους και για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης