Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι εκτιμούν για το Brexit πέντε κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι – «Κλειδί» οι κινήσεις Johnson

tags :
Τι εκτιμούν για το Brexit πέντε κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι – «Κλειδί» οι κινήσεις Johnson
Το μέλλον του Brexit προσπαθούν να «μαντέψουν» Citi, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Deutsche Bank και UBS
Το… χάος του Brexit προσπαθούν κατ’ αρχήν να κατανοήσουν και ακολούθως να αναλύσουν πέντε κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street, οι οποίοι εξετάζουν τις συνέπειές του τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι και μετά τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22/10 το Brexit φαίνεται ότι θα πάρει μία ακόμη αναβολή, το πιθανότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Citi

Οι αναλυτές της Citi και μάλιστα με έδρα το Λονδίνο θεωρούν ότι τελικώς η Βρετανία θα κατορθώσει να εξέλθει της ΕΕ, φυσικά με το πρώτο «όριο» της 31ης Οκτωβρίου 2019 να θεωρείται πλέον αδύνατον.
Όπως αναφέρουν η άμεση αντίδραση της ΕΕ στο νέο αδιέξοδο δείχνει ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την όλη διαδικασία, έστω και εάν χρειαστεί να υπάρξει μία νέα παράταση.
Το βασικό, πάντως, ερωτηματικό –το οποίο θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό νέες οικονομικές επιπτώσεις- είναι κατά πόσο o Boris Johnson θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το Brexit.
Σύμφωνα με τη Citi εάν η παράταση που θα δοθεί από την ΕΕ είναι μικρότερη των τριών μηνών, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο Johnson θα «γυρίσει» στο κοινοβούλιο και θα κατορθώσει να περάσει τη συμφωνία.

Goldman Sachs

Βέβαιοι για την «τεχνική επέκταση» του Brexit τουλάχιστον για τρεις μήνες δηλώνουν και οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Αν και στη θεωρία η νέα παράταση θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2020, θεωρούμε ότι η όλη υπόθεση μπορεί να τελειώσει νωρίτερα, πιθανώς στα μέσα Νοεμβρίου 2019.
Άλλωστε είναι σαφές ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman.
Αναφορικά με τις πιθανότητες, ο χρηματοοικονομικός όμιλος εκτιμά ότι η επίτευξη του Brexit φθάνει στο 70%, με 25% να μη συμβεί και με μόλις 5% πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία.

JP Morgan

Παράταση τριών μηνών, με την υποσημείωση ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καλυφθεί όλο το διάστημα, αναμένουν και οι αναλυτές της J.P. Morgan
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν ο Johnson θα χρησιμοποιήσει αυτό το διάστημα για εποικοδομητικές επαφές με όσους φέρνουν αντιρρήσεις στη συμφωνία που ο ίδιος έκλεισε με την ΕΕ ή εάν τελικά θα αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως και οι αναλυτές της J.P. Morgan εκτιμούν ότι εάν ο Johnson κινηθεί σωστά, θα κατορθώσει να βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ώστε η συμφωνία να «περάσει» χωρίς προβλήματα.

Deutsche Bank

Σε ένα διαφορετικό σημείο του Brexit στέκονται οι αναλυτές της Deutsche Bank, καθώς εξετάζουν και το γεγονός ότι όσο διαρκεί η αβεβαιότητα τόσο δυσκολεύει και η επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Τυπικά εάν το Brexit ολοκληρώνονται στις 31 Οκτωβρίου 2019, οι δύο πλευρές θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Πάντως παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα η Deutsch Bank συνεχίζει να διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη βρετανική στερλίνα.

UBS

Ταύτιση απόψεων μεταξύ UBS και Deutsche Bank αναφορικά με τη στερλίνα καθώς και ο ελβετικός χρηματοοικονομικός όμιλος διατηρεί στη σύσταση «overweight» για το βρετανικό νόμισμα
Σημειώνει ότι η στερλίνα μπορεί να σταθεροποιηθεί στην κλίμακα του 1,26 έως 1,36 δολαρίων, ενώ συμπληρώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος για Brexit στα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Και για τη UBS κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει το εάν ο Johnson τελικά πραγματοποιήσει την «απειλή» του και προχωρήσει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σε περίπτωση που αυτές γίνουν και το Συντηρητικό Κόμμα κερδίσει εκ νέου την πλειοψηφία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ομαλού Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης