Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Έχει αρχίσει η συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων - Οι συνθήκες ωριμάζουν - Οι τράπεζες να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης

Σταϊκούρας: Έχει αρχίσει η συζήτηση για μείωση πλεονασμάτων - Οι συνθήκες ωριμάζουν - Οι τράπεζες να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων
Σαφείς αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί ειδικού λογαριασμού.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αναξιοπιστία και υπενθύμισε ότι η εξαγγελία του πρώην πρωθυπουργού για το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού έγινε στις αρχές του περασμένου Μαΐου στο Ζάππειο με τη δέσμευση ότι σε λίγες ημέρες θα κατατίθεντο στον λογαριασμό το σχετικό ποσό.
«Είναι γεγονός όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυναγώνιστος στο να προβάλλει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητες.
Ισχυρίζεται ότι θα πετύχαινε μείωση των πλεονασμάτων με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού.
Μόνο που τέτοιος λογαριασμός ουδέποτε υπήρξε.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια.
Και βέβαια ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε, ούτε έγινε ποτέ θεσμική συζήτηση επί αυτού!» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Εξάλλου, στην αρχή της τοποθέτησης του, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την υλοποίηση προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και τόνισε ότι «δώδεκα προγραμματικές δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 μέρες!».

Ενίσχυση σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ένας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
«Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, κατανόησε ότι η επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων" είναι υψίστης σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Για τον λόγο αυτό, μετά και την έγκριση του πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, προχωρά, άμεσα, στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βελτιώσει την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Ενώ και οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την αλλαγή Κυβέρνησης έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίου, με κόστος που βαίνει μειούμενο, σταδιακά να αποκαθίσταται, καταθέσεις να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα και η πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών και νοικοκυριών να βελτιώνεται» τόνισε.

Στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε, επίσης, ότι ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ' ωφελεία, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.
Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα το 2020, η μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα που αφορά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους αλλά και τις νέες αντικειμενικές αξίες.
«Και πάει πολύ "να μας κουνάνε το δάχτυλο" αυτοί που μείωσαν το αφορολόγητο, που έκοψαν το ΕΚΑΣ, που αύξησαν εισφορές υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που επέβαλαν 29 νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που είναι και οι κοινωνικά πιο άδικοι.
Θα το επαναλάβω: Η Κυβέρνηση άλλαξε!
Οι αυταπάτες τελείωσαν!» τόνισε.

Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ενώ «ο κρατικός προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι η οικονομία της χώρας αποκτά μια θετική δυναμική» και «η ελληνική οικονομία φαίνεται να βγαίνει στο ξέφωνο» δεν υπάρχουν συνταξές και εύκολες λύσεις.
«Αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.
Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν.
Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε!
Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά, χωρίς ταλάντευση, το τιμόνι του εθνικού σκάφους, για να ολοκληρώσουμε την τελευταία δύσκολη στροφή» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης