Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Έκκληση Fernandez στον πρόεδρο Macri να διατηρήσει σταθερό το peso

Αργεντινή: Έκκληση Fernandez στον πρόεδρο Macri να διατηρήσει σταθερό το peso
Ο Fernandez ζητά από τον Macri να μην αφήσει το νόμισμα να κατρακυλήσει μετά τις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αργεντινής, αριστερός Alberto Fernandez, κάλεσε τον τωρινό πρόεδρο Mauricio Macri να διατηρήσει το νόμισμα (peso) σταθερό ακόμη και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 27/10.
Ο Fernandez θέλει να αποφύγει την νομισματική κρίση που ακολούθησε τον προκριματικό γύρο των προεδρικών εκλογών τον Αύγουστο 2019.
Το peso έχασε πάνω από το 30% της αξίας του τις επόμενες μέρες της προκριματικής αναμέτρησης, κάτι που ο πρόεδρος Macri απέδωσε στην έλλειψη δυσπιστίας του λαού απέναντι στον «λαϊκιστή», όπως τον χαρακτήρισε, αντίπαλό του.
Σημειωτέον, ο Macri ηττήθηκε κατά κράτος από τον Fernandez με σχεδόν 16 ποσοστιαίες μονάδες.
«Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε ο Macri για μια πιθανή νίκη Fernandez. «Θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρό».
Ωστόσο, ο Fernandez, ο οποίος είναι σχεδόν το αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών, εμφανίζεται ήρεμος και δήλωσε σήμερα (21/10) σε δημοσιογράφους πως αναμένει μια ομαλή μετάβαση, υπό την προϋπόθεση πως ο Macri δεν θα προκαλέσει τριγμούς πριν τη ορκωμοσία στις 10 Δεκεμβρίου 2019.
«Η Αργεντινή πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον. Ο Macri είναι παρελθόν», τόνισε ο Fernandez και προσέθεσε: «Ελπίζω πως δεν θα ζητήσει από την κεντρική τράπεζα να αφήσει το peso να κατρακυλήσει».
Το αδύναμο peso επιβαρύνει τους καταναλωτές, υποσκάπτοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε μόνο κατά 5,9% το Σεπτέμβριο.
Η ισοτιμία peso-δολαρίου διαμορφώνεται στα 58,33 δολάρια/peso.
Image
Με την οικονομική συρρίκνωση και τον ετήσιο πληθωρισμό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 53%, ο ανεπιτυχής χειρισμός της οικονομίας από τον Macri απογοητεύει τους υποστηρικτές του και συμβάλλει στη δημοτικότητα του Fernandez ανάμεσα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Για να κερδίσει απόλυτη προεδρία τον Οκτώβριο, ένας υποψήφιος πρέπει να φτάσει το 45% των ψήφων ή το 40% με μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης