Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή η απόφαση της ΕΕ για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή η απόφαση της ΕΕ για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Δεν είναι μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών
Την θέση ότι η απόφαση της ΕΕ να πει «όχι» στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.
«Είναι αλήθεια ότι στην τελευταία σύνοδο όλοι βρεθήκαμε εναντίον όλων για όλα τα θέματα.
Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και το συμφέρον έτσι όπως το αντιλαμβάνεται η κάθε ηγεσία του κράτους - μέλους υπερίσχυσε πάνω στο κοινό καλό ή τις συνολικές δεσμεύσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Σε όλα τα άλλα θέματα φάνηκε ότι υπερισχύουν οι σχεδιασμοί του κάθε κράτους μέλους από το κοινό καλό της Ένωσης»  είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Βαρβιτσιώτης με αφορμή το ευρωπαϊκό όχι στην προοπτική ένταξης της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας.
«Είναι σίγουρο ότι δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για μας.
Είναι μια εξέλιξη που δεν ευνοεί τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως αντίστοιχα θα σας έλεγα πως δεν θα ευνοούσε τη σταθερότητα στην περιοχή και μια απόφαση που θα έλεγε ναι στα Σκόπια και όχι στα Τίρανα, γιατί ουσιαστικά θα ριζοσπαστικοποιούσε το αλβανικό στοιχείο, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή τόσο στα Σκόπια όσο και στο Κόσοβο.
Άρα δεν ήταν μια απόφαση που έφερε τη σταθερότητα που θέλουμε στην περιοχή» υποστήριξε ο κ.Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Εμείς πιέζουμε για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγορούμαστε γιατί πιέζουμε για την εφαρμογή όμως από τις 12 Αυγούστου που ετέθη οριστικά σε ισχύ αυτή η συμφωνία έχουμε δει από την πλευρά των Σκοπιανών μία αβελτηρία, ούτε αλλαγές στα ονόματα των δρόμων ούτε αφαίρεση από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης συμβόλων της Βεργίνας, ούτε αλλαγή στην ταμπέλα του μουσείου, ούτε αλλαγή στα διαβατήρια, μία σειρά από θέματα που καθημερινά επισημαίνουμε» υπογράμμισε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS