Άνευρη άνοδος στο ΧΑ +0,53% στις 867 μον. - Οι διεθνείς εξελίξεις επισκιάζουν την ελληνική αγορά, μην περιμένετε ράλι έως το τέλος του 2019

Άνευρη άνοδος στο ΧΑ +0,53% στις 867 μον. - Οι διεθνείς εξελίξεις επισκιάζουν την ελληνική αγορά, μην περιμένετε ράλι έως το τέλος του 2019
Η ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιώνει την στάση αναμονής και την μη ανάληψη νέου ρίσκου
(upd16) Άνευρη άνοδος καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 867 μονάδες, με την αβεβαιότητα των επενδυτών να συνεχίζεται… καθώς παραμένει άλυτος ο γρίφος του Brexit.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ευελπιστούν ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποφύγει μία άτακτη έξοδο από την ΕΕ, παρά την καθυστέρηση της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία απόσυρσης που προκάλεσαν Βρετανοί βουλευτές.
Από την άλλη η ΕΕ μελετά να δώσει παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2020 για το Brexit  σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson δεν καταφέρει λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα, εντός των μηνών δηλαδή που προηγούνται του Φεβρουαρίου εφόσον πάντα η συμφωνία εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.
Γενικότερα σε αυτήν την φάση τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς εκκρεμεί η επίλυση του Brexit , του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Kίνας αλλά και των γεωπολιτικών ανησυχιών που συνεχίζονται.... ενώ στα εσωτερικά χρειάζεται χρόνος για τα αποτελέσματα του σχεδίου Ηρακλή για τα προβληματικά δάνεια
Στα της αγοράς, με ήπια  κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο η Πειραιώς στο +2,07% ενώ με έγκυρες πληροφορίες, εγκρίθηκε από το ΤΧΣ  η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum με το τίμημα να ανέρχεται στα 338 εκατ. ευρώ στον όμιλο Πειραιώς ενώ η Intrum θα αποκτήσει το 80% της εταιρίας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της
Επίσης, κέρδη +1,7% κατέγραψε η Eurobank η οποία κάλυψε για μια ακόμη συνεδρίαση σχεδόν το 70% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ακολούθησαν Alpha Bnak +1,5% και Εθνική +0,98%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο TITC, Motor Oil, Aegean ενώ πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή , ΕΧΑΕ...
Στα 1,8 δισ. ευρώ (1% επί του ΑΕΠ) ανήλθε το πλεόνασμα του προύπολογισμού το 2018 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρότυπο ESA 2010 που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2018 εκτιμάται στα 334,7 δισ. ευρώ (181,2% επί του ΑΕΠ).
Θετική η ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και με αφορμή την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από 1 έως 2 κλίμακες από τους οίκους αξιολόγησης στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Σε ΒΒ, από ΒΒ- προηγουμένως, αναβαθμίστηκε η Ελλάδα από τον οίκο Scope Ratings, με το outlook να παραμένει θετικό.
Επίσης, την Παρασκευή  25 Οκτωβρίου αναμένεται από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s να προβεί σε αναβάθμιση μιας κλίμακας από Β+ σε  ΒΒ -
Η εξέλιξη βέβαια αυτή με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης είναι ουδέτερη καθώς ήδη η  Fitch μας έχει βαθμολογήσει με ΒΒ- από τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο την 1η Νοεμβρίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα o καναδικός οίκος DBRS με μεγάλη πιθανότητα είτε να αναβαθμίσει τις προοπτικές - outlook από ουδέτερες σε θετικές, είτε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα από ΒΒ low σε ΒΒ.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει μειώσει κατά μια κλίμακα την απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- η οποία όμως δεν θα έρθει νωρίτερα από το α΄ τρίμηνο του 2021.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 1,32% - κοντά στο ιστορικό χαμηλό 1,306% που κατέγραψε την Παρασκευή 18/10 -  ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει επιδεινωθεί στο 1,08%.
Επίσης, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 176 μονάδες βάσης ενώ  το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4936 μονάδες βάσης από 4671 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,09% και τον Γενικό Δείκτη +0,04%.
Περί τις 12:15 με  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,56%.
Ο Τραπεζικός δείκτης λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,73% ενώ τελικά έκλεισε στις 836,94 μονάδες με κέρδη +1,52%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,53% στις 867 μονάδες έχοντας υψηλό στις 867,45 μονάδες και χαμηλό στις 861,88 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,49 εκατ. ευρώ και όγκου 5,79 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 5,77 εκατ. τεμάχια αξίας 5,07 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 422 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, διασπώντας την πρώτη ζώνη αντίστασης των 860-865 μονάδων και ακολουθεί η αντίσταση των 880-890 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 830 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 775-785 μονάδων και οι 750 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Διεθνείς επενδυτές οι οποίοι ξεπέρασαν του 23 πραγματοποίησαν τελικώς συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Όπως προέκυψε από τις συναντήσεις αυτές τους επόμενους 3-4 μήνες το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στον Ηρακλή ως τη λύση που πρέπει να στοχεύσουν τράπεζες και η κυβέρνηση για να επιτύχουν την εξυγίανση των ισολογισμών των  πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά πως θα συμμετέχουν και οι τέσσερις στο σχήμα που θα δημιουργηθεί με τα NPLs που θα διαλέξουν.
Σημειώνεται ότι οι επαφές και τα roadshows κυβέρνησης και τραπεζών συνεχίζονται.
Κατά την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα θα έλθει η Morgan Stanley με επενδυτές πελάτες της ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται επενδυτές πελάτες της Merrill Lynch.
Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν εναλλακτικό επενδυτικό προορισμό καθώς πραγματοποιούν ευρείες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά την πτώση των επιτοκίων που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν και σε αρνητικά  και τα οποία καθιστούν περίπου απαγορευτική την τοποθέτηση σε παντός είδους καταθέσεις.
Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν τρία πεδία επενδύσεων στην Ελλάδα:
-Τη δευτερογενή αγορά τίτλων η οποία θα διαμορφωθεί μέσα από τα κόκκινα δάνεια όταν αυτά τοποθετηθούν στο APS Hρακλής.
-Την αγορά real estate στο πλαίσιο έναρξης επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό το οποίο οδηγεί σε ανοδική πορεία τις τιμές των ακινήτων
-Τις τραπεζικές μετοχές που θεωρούν πως βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι ισολογισμοί θα εξυγιανθούν ενώ αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Εταιρικά νέα

Με κέρδη +8,41% έκλεισε η Intralot μετα την απόφαση του δικαστή την Παρασκευή 18/10 να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί από Αμερικανό ιδιώτη κατά της πολιτείας, με αποτέλεσμα να επανενεργοποίείται το συμβολαίο της Intralot και της DC Lottery για την παροχή αθλητικού στοιχήματος,τυχερών παιχνιδιών και άλλων υπηρεσιών.
Eπίσης, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία ΟΤΕ - Intralot για την κοινή δραστηριοποίηση για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια..
Με άνοδο +2,62% έκλεισε η MLS ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, προχωρά στην επανενεργοποίηση του προγράμματος αγορών ίδιων μετοχών και στην επαναγορά ιδίων ομολόγων μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή το προηγούμενο διάστημα.
Σκάνδαλο με την εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, το οποίο αφορά insider trading, με βασικό πρωταγωνιστή τραπεζίτη της Goldman Sachs.
Πρόκειται για τον Γιώργο Νίκα (Νίκας) και τον Τηλέμαχο Λαβίδα (Lavipharm), σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Μάλιστα, ο Τ. Λαβίδας κρατείται χωρίς εγγύηση από τις αρχές έως τη διεξαγωγή της δίκης, καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής.
Ο Γ. Νίκας υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Νίκας.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Νίκας βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Η επικαιρότητα

Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου του 2020 που πυροδότησε το «όχι» που είπε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ στην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.
Το «όχι» των Ευρωπαίων που εν πολλοίς οφείλεται στην άρνηση της Γαλλίας, είχε ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev να υποβάλλει την παραίτηση του και να συγκαλέσει χθες Κυριακή 20/10 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Stevo Pendarovski.  
Σημειώνεται πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αρνήθηκαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ενώ ο Zaev στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ιστορικό σφάλμα της ΕΕ, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της.
Απειλεί ο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με νέες επιθέσεις στη Συρία, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη συμφωνία.
Σημειώνεται ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν την Πέμπτη (17/10) σε μια πενθήμερη ανακωχή στη βορειοανατολική Συρία, που εκπνέει την Τρίτη (22/10) προκειμένου να επιτρέψουν στις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές YPG να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας που η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει.
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan είπε, πως έχει ενημερώσει ΗΠΑ και ΕΕ για την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εάν δεν αποσυρθούν εντός προθεσμίας οι Κούρδοι μαχητές.
Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πόλεις στο βόρειο και νότιο τμήμα της Χιλής που μεταξύ άλλων προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά και ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους επεκτείνει η κυβέρνηση της Χιλής σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει εδώ και δεκαετίες στην χώρα και που έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 7 νεκρούς.
Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες άρχισαν πριν από δύο εβδομάδες από φοιτητές, οι οποίοι εναντιώνονταν στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων του μετρό και των λεωφορείων.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (21/10) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,25%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,05% στις 2939,62 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακά κέρδη +0,13% στις 26754 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης,  με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με το θρίλερ του Brexit.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Dominic Raab, η  βρετανική κυβέρνηση διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, προκειμένου να λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,25%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή άνοδο +0,02%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,60% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,83% (9,75 δολ.)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7770 ευρώ με άνοδο +0,98% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7550 ευρώ με άνοδο +1,5% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,05 ευρώ με άνοδο +2,07% με όγκο 733 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8950 ευρώ, με άνοδο +1,70% με όγκο 12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4230 ευρώ με άνοδο +1,44%, με όγκο 317 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,94 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν TITC, Motor Oil, Aegean...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,20 με πτώση -0,63% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 6,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0520 ευρώ, με άνοδο +0,73% και αποτίμηση 708 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0750 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλοποίηση 481 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,52 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,32 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,34 ευρώ με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,86 ευρώ με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,42 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,35 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ, αμετάβλητος και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1090 ευρώ, με άνοδο +4,21% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικό ομόλογα , το 10ετές στο 1,32% πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,306% - Επιδείνωση στην Νότια Ευρώπη   

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύεται το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,32% ενώ στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης καταγράφεται επιδείνωση με το βλέμμα των επενδυτών στο Λονδίνο και με το σενάριο του no deal Βrexit να έχει ωστόσο αποδυναμωθεί.  
Εν μέσω αβεβαιοτήτων για τις διεθνείς εξελίξεις οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης παραμένουν σε αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,32% με ιστορικό χαμηλό στις 18/10/2019 στο 1,306% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,08%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές στο 1,32% με το αμερικανικό 10ετές 1,78% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης από 177 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 176 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.936 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,76% ή 176 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,08% στις 21 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/10/2019 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS