Λίβανος: Εγκρίθηκε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθεί οικονομική κρίση

Λίβανος: Εγκρίθηκε το πακέτο των μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθεί οικονομική κρίση
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην αξιωματούχων και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Τα κυριότερα κόμματα του Λιβάνου συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο πρωθυπουργός Saad al - Hariri προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που έχει πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην αξιωματούχων και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιτευχθεί "σχεδόν μηδενικό έλλειμμα" στον προϋπολογισμό του 2020.
Σχεδιάζεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και μια αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, κάτι που συνιστά εξάλλου αίτημα των πιθανών ξένων δωρητών και επενδυτών.
Αντιμέτωπος με τις ογκώδεις διαδηλώσεις ο Hariri έδωσε την Παρασκευή διορία τριών ημερών στα κόμματα της κυβέρνησης για να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες απάντησαν σήμερα, αποδεχόμενοι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και την πρόταση να μην επιβληθούν νέοι φόροι.
Το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο το πρωί παρουσία του προέδρου Michel Aoun, αναμένεται να δώσει την επίσημη έγκρισή του στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Αφορμή για πρόσφατες τις διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών όπως το WhatsApp.
Το διάγγελμα του Hariri, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS