Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη - Να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του ελληνικού κράτους

Αβραμόπουλος: Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη - Να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του ελληνικού κράτους
«Θα πρέπει να σκεφτούμε στην Ελλάδα πώς θα βελτιώσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του κράτους», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος
«Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη», υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δ. Αβραμόπουλος από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.
Αφού σημείωσε πως όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε πέντε μήνες από τα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης και τα ζητήματα ασφάλειας θα κρινόταν η ίδια η υπόσταση και το μέλλον της Ευρώπης, ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση αυτού του πρωτόγνωρου φαινομένου έθεσε ευθέως σε αμφισβήτηση τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ευρώπη, με πρώτες αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας».
Ο ίδιος έκανε μια αναδρομή στις προσπάθειες για χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφάλειας και μετανάστευσης και τα προβλήματα που ανέκυψαν στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα κράτη-μέλη δεν είχαν εξαρχής την ίδια άποψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση καθώς πολλοί πίστευαν ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα του νότου» και όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην κεντρική Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνειδητοποίησαν ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος.
 «Ο αιώνας μας θα χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος ως ο αιώνας της ανθρώπινης κινητικότητας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».
Ανέφερε ότι «όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα την έχουν.
Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε τα σύνορα, ελεγχόμενα μεν, αλλά ανοιχτά», σημειώνοντας ότι η επαναπροώθηση είναι κάτι που αντιβαίνει στις αρχές του διεθνούς δικαίου και πως η καλύτερη διαχείριση στα σύνορα παραμένει επιτακτική γι' αυτό και υπήρξε η ενίσχυση της Frontex.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και τα όσα συμβαίνουν εκεί δεν είναι μια ελληνο-τουρκική διαφορά, αλλά ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα.
Κάνοντας αναφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε στην οικονομική ενίσχυση που έφτασε στο ύψος των 2,2 δισ. ευρώ και τις προσπάθειες που έγιναν σε ευρύτερο επίπεδο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ μόνη της».
Ως προς τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρατήρησε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών» και σημείωσε πως «θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35.000 έως σήμερα κι έχουν επιστραφεί 1.500».
Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει να σκεφτούμε στην Ελλάδα πώς θα βελτιώσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία του κράτους» όχι μόνο σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού αλλά και ευρύτερα.
Τέλος, ο  κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις, με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη και στην ανάγκη αντιμετώπισής τους.
Όπως είπε, «η Ευρώπη πρέπει να μείνει ζωντανή γιατί χωρίς την Ευρώπη θα γυρίσουμε πίσω στις σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας», τονίζοντας τη μεγάλη απειλή του εθνικισμού και του λαϊκισμού.
Όπως εξήγησε «άλλο πατριωτισμός και άλλος εθνικισμός.
Στον πατριωτισμό αγαπάς την πατρίδα σου και είναι υποχρέωσή σου ηθική πάνω απ' όλα.
Στον εθνικισμό, για να υπάρχεις πρέπει να μισείς την πατρίδα ενός άλλου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης