Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στεφανής: Η άμυνα είναι και μοχλός ανάπτυξης – Προσηλωμένη στο συριακό μέτωπο η Άγκυρα

Στεφανής: Η άμυνα είναι και μοχλός ανάπτυξης – Προσηλωμένη στο συριακό μέτωπο η Άγκυρα
Η Ελλάδα είναι το «πέμπτο ή έκτο» πρόβλημα για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Αλκ. Στεφανή
Στη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο επισκευής και ανακατασκευής αμερικανικών ελικοπτέρων, αλλά και στις ευκαιρίες για την ευρύτερη βιομηχανική ανάπτυξη στον αμυντικό τομέα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, με αφορμή τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ (MDCA).
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η άμυνα γίνεται και μοχλός ανάπτυξης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο ανακατασκευής των ελικοπτέρων Σινούκ.
«Έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ανάλογο κέντρο μπορεί να γίνει και για τα ελικόπτερα Kiowa.
Και οι Αμερικάνοι δεν έδωσαν τα ανταλλακτικά σε άλλες χώρες, τα  παραχώρησαν σε εμάς με συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή να γίνουμε ο κόμβος για την επισκευή των ελικοπτέρων αυτών».
Σημείωσε  ότι  «έχουμε και οφέλη στους τομείς της έξυπνης ισχύος.
 «Κατανοούμε όλοι ότι οι επενδύσεις που θα έρθουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελούν από μόνες τους μια παράμετρο αποτροπής».
Επιπλέον, ανέφερε ότι μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα περιφερειακά συστήματα της νέας φρεγάτας και σημείωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε προμήθεια φρεγατών και αναβάθμιση των F-16.
Ξεκαθάρισε δε, ότι ο προϋπολογισμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μειωθεί, αλλά «στοχευμένα θα αυξηθεί»
Ακόμη, ο υφυπουργός τόνισε πως «παρέχουμε ασφάλεια για να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με επενδύσεις και πρόοδο».
Σημείωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά στοχευμένα θα αυξηθεί, καθώς και ότι «προχωρούμε σε προμήθεια φρεγατών, καθώς και σε αναβάθμιση των F-16».
Αναφέρθηκε στις τέσσερις κυβερνητικές προτεραιότητες για την Εθνική Άμυνα.
Όπως είπε, «το πρώτο είναι η επάρκεια του αμυντικού εξοπλισμού, το δεύτερο είναι το σύστημα αξιολόγησης το οποίο ακουμπά το ηθικό, δηλαδή τον σκληρό πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων, το τρίτο είναι να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η στρατιωτική θητεία και το τέταρτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας σε σχέση με την τεχνολογία».
 «Γι’ αυτές τις τέσσερις  κυβερνητικές προτεραιότητες έχουμε ένα πού πιεστικό χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι το «πέμπτο ή έκτο» πρόβλημα για την Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η Άγκυρα είναι προσηλωμένη στο συριακό μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης