Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το Brexit – Johnson: Φεύγουμε από την ΕΕ μέχρι τις 31/10, παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2020 μελετά η ΕΕ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το Brexit – Johnson: Φεύγουμε από την ΕΕ μέχρι τις 31/10, παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2020 μελετά η ΕΕ
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ
(upd3) Σε γόρδιο δεσμό εκτυλίσσεται το Brexit για την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση παρά την ήττα της στο Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση της τροπολογίας Letwin εμφανίζεται αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019. 
Από την  άλλη πλευρά η ΕΕ, μετά και τις απρόθυμες και ανυπόγραφες επιστολές του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για νέα αναβολή του Brexit, τηρεί στάση αναμονής και θα απαντήσει στο αίτημα του Λονδίνου το προσεχές διάστημα.
Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πως παρότι η υπόθεση Brexit έχει κουράσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τελικά θα εγκριθεί μία νέα μετάθεση προκειμένου να αποφευχθεί μία άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.   
Σήμερα Δευτέρα 21/10 ο Johnson θα ζητήσει και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υποστηρίξει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους, αίτημα πάντως που μπορεί να προσκρούσει στην αντίθεση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, ο οποίος θα ανακοινώσει αργότερα εάν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ή όχι η ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή πάντως αναφέρεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωση του στη Βουλή.

ΕΕ: Μελετά παράταση του Brexit έως τον Φεβρουάριο του 2020, τηρεί στάση αναμονής

Να δώσει παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2020 για το Brexit μελετά η ΕΕ σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson δεν καταφέρει λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, επισημαίνοντας πάντως πως η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα, εντός των μηνών δηλαδή που προηγούνται του Φεβρουαρίου εφόσον πάντα η συμφωνία εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.
Βάσει των πληροφοριών αυτών η ΕΕ δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση εάν πρώτα δεν έχει μια πλήρη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Βουλή.
Σημειώνεται πάντως πως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η παράταση για το Brexit να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 6 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson για μια νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες της Ένωσης έπειτα από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν την Κυριακή (20/10/2019).
Το βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε το Σάββατο (19/10) να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Johnson με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit.
Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.
Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Johnson στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.
«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.
Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση.
Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.
Μετά τηn άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία του Johnson, ο πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ένας νόμος έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο.
Ο Johnson ο οποίος επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, προσέθεσε ωστόσο άλλο ένα σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό».

Οι απρόθυμες επιστολές Johnson στην  ΕΕ

Υπενθυμίζεται, πως ο Johnson απέστειλε  τρεις ανυπόγραφες και αντιφατικές επιστολές προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, μετά την απόλυτη ήττα που υπέστη το Σάββατο (19/10) στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται σε απόλυτη σύγχυση να ζητά στην πρώτη του επιστολή αναβολή του Brexit η οποία συνοδευόταν από άλλες δύο σημειώσεις στις οποίες διατυπώνει την αντίθεση του για την αναβολή της ημερομηνίας την οποία χαρακτηρίζει «βαθιά διαβρωτική».
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Johnson είχε πει χαρακτηριστικά ότι «προτιμούσε να βρεθεί νεκρός σε ένα χαντάκι» από το να ζητήσει αναβολή του Brexit.
Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο τον ανάγκασαν να ζητήσει νέα ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ, την ώρα που οι Βρετανοί ζητούν πλέον την επανάληψη του δημοψηφίσματος καθώς η χώρα βουλιάζει στην χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία της.  

Image

Gove: Φεύγουμε από την ΕΕ μέχρι τις 31/10

Το Brexit θα γίνει πραγματικότητα στις 31 Οκτωβρίου 2019, δήλωσε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Michael Gove, παρά το γεγονός πως το βρετανικό Κοινοβούλιο με την υπερψήφιση της τροπολογίας Letwin εξανάγκασε τον Boris Johnson να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας παράταση.
«Θα φύγουμε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, έχουμε τα μέσα και την ικανότητα να το κάνουμε», δήλωσε ο Gove στο Sky News.
«Η επιστολή αυτή στάλθηκε επειδή το κοινοβούλιο ζήτησε να αποσταλεί (...) αλλά το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει το μυαλό του πρωθυπουργού, το κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική ή την αποφασιστικότητα», τόνισε ο υπουργός Brexit.

Raab: Έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την έγκριση του Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, προκειμένου να λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Dominic Raab.
O Raab εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
Επίσης δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να σταματήσει τον πρωθυπουργό Boris Johnson και πως πολλοί αξιωματούχοι στην ΕΕ είναι βαθιά ανήσυχοι για μία νέα καθυστέρηση.
«Έχουμε αυτή τη συμφωνία. Φαίνεται ότι έχουμε και τον απαιτούμενο αριθμό στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Γιατί το κοινοβούλιο δεν προχώρησε ήδη σε αυτό; αυτό είναι κάτι που θα κάνουμε την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στην τηλεόραση του BBC.

Farage: Μικρή αναβολή του Brexit και πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Μία μικρή καθυστέρηση του Brexit και τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών προτείνει ο Nigel Farage.
Ο αρχηγός του κόμματος Brexit τονίζει, πως η πρόταση αυτή είναι καλύτερη από την αποδοχή της συμφωνίας του πρωθυπουργού Boris Johnson.  
«Θέλω να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, αλλά τους προειδοποιώ όλους ότι εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί δεν θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο», σημείωσε ο Farage.
«Nομίζω ότι είναι πολύ καλύτερο να έχουμε μια σύντομη καθυστέρηση και να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές όπου θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα αυτό», δήλωσε ο Farage στο Sky News, προσθέτοντας ότι κακή είναι η συμφωνία του Johnson και όχι το Brexit.

Goldman Sachs: Στο 5% οι πιθανότητες ενός no deal Brexit – Εκτός ΕΕ η Βρετανία στις 31/10

Η Goldman Sachs μείωσε την πιθανότητα ενός no deal Brexit στο 5% από 10%, αφού το βρετανικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson με την ΕΕ.
«Όσον αφορά τη βασική μας εκτίμηση διατηρούμε την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.
Προσθέτει δε ότι, η πιθανότητα για ένα «no Brexit» παρέμεινε αμετάβλητη στο 25%, ενώ οι πιθανότητες για επικυρωμένη συμφωνία κυμαίνονται από 65% έως 70%.

Ταπεινωτική η ήττα Johnson στο Κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με 322 ψήφους υπέρ, έναντι 306 κατά η τροπολογία Letwin που προβλέπει αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.
Μετά την εξέλιξη αυτή η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να μεταθέσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μία νέα ψηφοφορία είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί καν ψηφοφορία, αφού ο κανονισμός του Βρετανικού Κοινοβουλίου απορρίπτει την  επανάληψη μίας τέτοιας διαδικασίας για το ίδιο ερώτημα.
Σύμφωνα με την τροπολογία του Letwin, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, θα πρέπει να προηγηθεί ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας, πριν τεθεί η ίδια η συμφωνία με την ΕΕ επί της αρχής στην κρίση των βουλευτών.
Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.
 
Image
 
 Επιστολή Johnson στους Βρετανούς βουλευτές: Κάνω ό,τι μπορώ για Brexit στις 31/10

Τη δέσμευσή του για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου επαναλαμβάνει ο Boris Johnson ενώ οι Βρυξέλλες αναμένουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό τη διατύπωση αιτήματος για νέα αναβολή του Brexit μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας Letwin.
«Θα συνεχίσω να κάνω ό, τι μπορώ για να πραγματοποιηθεί το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει - και ελπίζω να μπορώ να βασίζομαι στην υποστήριξή σας», γράφει ο Johnson σε επιστολή του προς τους Βρετανούς βουλευτές.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, o οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Johnson, δηλώνει πως αναμένει την επιστολή του Λονδίνου με το επίσημο αίτημα για τη χορήγηση νέας αναβολής.

Τη Δευτέρα (21/10) οι αποφάσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων  John Bercow ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα (21/10) εάν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποβάλει σε ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit του πρωθυπουργού Boris Johnson.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του βρετανικού Κοινοβουλίου το ίδιο ερώτημα δεν μπορεί να τεθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να λάβει το πράσινο φως από τους βουλευτές το Σάββατο (19/10) αλλά αυτοί τάχθηκαν υπέρ της τροπολογίας για χρονική μετάθεση της ψηφοφορίας.

Corbyn: Ο Johnson να συμμορφωθεί με τον νόμο

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Κάλεσε επίσης τον Boris Johnson να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Macron - Johnson

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να αποσαφηνίσει τη θέση της χώρας του απέναντι στο Brexit.
Νωρίτερα, ο Johnson έχασε κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, εξέλιξη που τον υποχρεώνει να  ζητήσει νέα παράταση από την ΕΕ.
«Ο πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και μοιράστηκε την άποψή του για την ανάγκη ταχείας διευκρίνισης», δήλωσε αξιωματούχος της Γαλλικής Προεδρίας στο Reuters.
«Σημείωσε ότι μια νέα καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS