Παυλόπουλος: Ανεπίτρεπτοι οι δισταγμοί και οι ολιγωρίες όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Ειρήνης

Παυλόπουλος: Ανεπίτρεπτοι οι δισταγμοί και οι ολιγωρίες όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Ειρήνης
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου παρέστη ο Πρ. Παυλόπουλος
Μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς «τις  Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας, και πρωτίστως, την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε από την Πύλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Όπως είπε, «η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, πέρα από την τεράστια και καθοριστική σημασία της για την τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821 και την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, εκπέμπει, με ιστορικώς εκκωφαντικό τρόπο, πολλαπλά, πολυπρισματικά και πολύτιμα μηνύματα, που είναι πάντα επίκαιρα και διδακτικά».
Το πρώτο μήνυμα, όπως σημείωσε, « αφορά τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής μας, και πρωτίστως, την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και «το μήνυμα αυτό συνίσταται στο ότι, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, μέσω της αντίστοιχης υπεράσπισης της εφαρμογής τους Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, δεν είναι επιτρεπτό να υπάρχουν δισταγμοί και ολιγωρίες.
Διότι αυτές οι καταστάσεις - όπως αποδεικνύει και η σημερινή, κρίσιμη, διεθνής συγκυρία - υπονομεύουν την Ειρήνη, καταλύουν την Δημοκρατία και περιθωριοποιούν τον Άνθρωπο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά του. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, λοιπόν, και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω και του πλανητικού της ρόλου, που συνίσταται στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - πρέπει να παρεμβαίνουν, ανά πάσα στιγμή, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, και να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Πρόσθεσε δε, ότι «ως προς την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε ανεπίτρεπτη για την Ιστορία της, το μέλλον της και την προοπτική της την σημερινή κατάσταση, η οποία καταλήγει στο να μένει ατροφικός ο βασικός, κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πυλώνας της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας.
Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή αλλά και η Παγκόσμια, χαλεπή, συγκυρία καθιστούν αναγκαία την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτού του, τόσο κρίσιμου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυλώνα».
Στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία λέγοντας πως «εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Τούτο, όμως, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική.
Επίσης, διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι εμείς, οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως το έχουμε αποδείξει κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
 
Επίσκεψη στη φρεγάτα «Ψαρά»

Την φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού, που ήταν ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Πύλου, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 192ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε ότι «βρίσκομαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στο Πολεμικό της Ναυτικό, γιατί χάρη σε εσάς η Ελλάδα σήμερα, όχι μόνο φυλάσσει υπερηφάνως τα σύνορά της, αλλά και γιατί επιπλέον επιτελείται αποστολή, η οποία υπερβαίνει τα σύνορά μας, διότι αφορά τα σύνορα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».
 «Κυρίως συμβάλλετε, ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη, αλλά όπου χρειαστεί να υπερασπιστούμε την ελευθερία απέναντι σε κάθε έναν ο οποίος την επιβουλεύεται, να υπερασπιστούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.
Κάνοντας  αναφορά στην ναυμαχία του Ναυαρίνου επεσήμανε ότι «πρέπει να μας διδάσκει» , εξηγώντας πως «την εποχή εκείνη δεν είχαμε τη δύναμη, ύστερα από τα όσα είχαν συμβεί και την τεράστια υπέροχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να πολεμήσουμε απέναντι στον εισβολέα και κατακτητή της εποχής, για αυτό χρειαστήκαμε τους συμμάχους μας, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας», αλλά σήμερα «τα πράγματα έχουν αλλάξει, όχι μόνο γιατί άλλαξαν οι καιροί, όχι μόνο γιατί τούτος ο τόπος προόδευσε, αλλά γιατί οι Έένοπλες Δυνάμεις στέκονται στο ύψος των περιστάσεων».
«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «για να υπερασπιστούμε την Ελλάδα, το λαό μας και το έθνος μας, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια από κανέναν, το πράττετε καθημερινώς και στο ακέραιο, αλλά και υπερασπίζεστε ταυτοχρόνως τη διεθνή νομιμότητα και την ευρωπαϊκή νομιμότητα».
   «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ σε όλους τους συμμάχους μας και στη γειτονική μας Τουρκία, είναι ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα βασικό χαρακτηριστικό μέσα στην Ιστορία, δεν ξεχνάμε κανέναν από εκείνους οι οποίοι μας στάθηκαν στους μεγάλους αγώνες και στις μεγάλες αγωνίες και τους ευχαριστούμε για μία ακόμα φορά μέσα από τη μνήμη της ναυμαχίας του Ναυαρίνου», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα όμως  «πέρα από τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη για την εποχή εκείνη, τους καλούμε να σταθούμε για μία ακόμα φορά ως ισότιμοι συναγωνιστές και εταίροι στο μεγάλο αγώνα, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για την υπεράσπιση της ειρήνης, της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε  «γνωρίζω ότι όποτε το καλέσει το χρέος θα είστε παρούσες και παρόντες, αλλά πριν από όλα βρίσκομαι εδώ για να σας πω εκ μέρους όλων μας εκ μέρους του λαού μας εκ μέρους του έθνους μας, ότι σας ευχαριστούμε και είμαστε περήφανοι για σας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS