Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στο στόχαστρο των Ιταλικών Αρχών το Βατικανό για ύποπτες αγορές ακινήτων στο Λονδίνο

Ιταλία: Στο στόχαστρο των Ιταλικών Αρχών το Βατικανό για ύποπτες αγορές ακινήτων στο Λονδίνο
Το Βατικανό εμφανίζεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ενός συγκροτήματος 49 πολυτελών κατοικιών στο Τσέλσι του Λονδίνου
Επιδρομή στα γραφεία του Βατικανού έκανε η Οικονομική αστυνομία της Ρώμης ενώ προχώρησαν στην κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγγράφων σχετικών με τα οικονομικά του κρατιδίου και έθεσαν σε διαθεσιμότητα πέντε υπαλλήλους της.
Ο λόγος είναι η έρευνα που διενεργείται από τις αρχές για ύποπτες αγορές ακινήτων στο Λονδίνο από το Βατικανό.
Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα ο διορισμός του Jusepe Pignatone ως επικεφαλής της εισαγγελίας του κράτους του Βατικανού από τον ίδιος τον Ποντίφικα.
Οι Financial Times, σε δημοσίευμα τους για τον διορισμό Pignatone σχολίαζαν ότι δεν ήταν τυχαίος καθώς «είναι από τους σκληρότερους δικαστές διώκτες της μαφίας, στον οποίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η σύλληψη του μαφιόζου Bernando Provejano.
Αν και το Βατικανό απέφυγε να απαντήσει αναφορικά με την επιδρομή στα γραφεία του,όπου κρατούνται τα αρχεία για την αμύθητη περιουσία του, πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα έγινε με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για την αγορά ακινήτων στη Βρετανία.
Η υπόθεση ξεκινά το 2012 όταν στελέχη της Credit Suisse οργάνωσαν με άκρα μυστικότητα τη συνάντηση ανάμεσα σε έναν απεσταλμένο του Βατικανού και έναν Ιταλό γκουρού των επενδύσεων τον Rafaelle Minccione, πρώην στέλεχος ιταλικών τραπεζών.
Η Αγία Εδρα ενδιαφερόταν τότε να ενημερωθεί για το πόσο επισφαλής θα ήταν μια επένδυση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αφρική και ζητούσε ενημέρωση και συμβουλές από τον Ιταλό εμπειρογνώμονα.
Ο Minccione ωστόσο πρότεινε να πουλήσει στο Βατικανό ένα μερίδιο στο δικό του συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σε μία από τις ακριβότερες γειτονιές του Λονδίνου.
Οι Financial Times εξακρίβωσαν έπειτα από έρευνα ότι το 2014 μεταφέρθηκαν στην εταιρεία συμμετοχών του Minccione στο Λουξεμβούργο 180 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Credit Suisse και Banca della Svizzera Italiana και βέβαια από τους λογαριασμούς της Αγίας Εδρας.
Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί το Βατικανό ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ενός συγκροτήματος 49 πολυτελών κατοικιών στο Τσέλσι του Λονδίνου, σε μια αρκετά τολμηρή επένδυση δηλαδή, που στη συνέχεια έγινε πολύ πιο επισφαλής.
Ο λόγος είναι, βέβαια, πως ακολούθησε το 2016 το δημοψήφισμα και η απόφαση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και έκτοτε προκαλεί διαρκώς τριγμούς στην αγορά πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας. Για τον Miccione, η συμφωνία απέβη εξαιρετικά επικερδής. Σύμφωνα με τους Financial Times, άντλησε κέρδη 159 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή με το Βατικανό.

Οι καλοπληρωμένες παράνομες αγοροπωλησίες 

Τα τελευταία χρόνια μια μερίδα καρδιναλίων εναντιώνεται στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου να συγκεντρώσει και να τακτοποιήσει τα διάσπαρτα και συχνά αδιαφανή οικονομικά του Βατικανού ύστερα από δεκαετίες σκανδάλων, που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την επένδυση στα πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου καλλιεργούν υποψίες για τη δραστηριότητα του καρδινάλιου Jovani Angelo Beciu ο οποίος όταν έγινε η συμφωνία ήταν γενικός υπεύθυνος της γραμματείας του Βατικανού, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της και επικεφαλής του προσωπικού της.
Υπό την ιδιότητα αυτή, ο καρδινάλιος υπέγραψε την επένδυση αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον Miccione ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ακατάλληλος» συνεργάτης για την Αγία Έδρα.
κι αυτό γιατί ο Ιταλός, που γεννήθηκε στα περίχωρα της Ρώμης το 1965 και τη δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, έχει δημιουργήσει «κακό» όνομα γύρω από τις δραστηριότητες του που συχνά είναι μυστικές, με τεράστια ρίσκα κα καλοπληρωμένες.
Ο βρετανικός Τύπος ασχολήθηκε μαζί του εξαιτίας της ερωτικής σχέσης που διατηρούσε με το μοντέλο Hether Mills στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης