Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Καμία μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις – Νωρίς για τα αναδρομικά

Πέτσας: Καμία μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις – Νωρίς για τα αναδρομικά
"Για τα αναδρομικά να μην βιαζόμαστε" , είπε ο Στ. Πέτσας
«Δεν υπάρχει μείωση ούτε στο αφορολόγητο, ούτε στις συντάξεις.
Δεν είναι ώρα και δεν πρόκειται, με αυτή την Κυβέρνηση, να μειωθούν ξανά οι συντάξεις ή να μειωθεί το αφορολόγητο», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Open».
Για το αφορολόγητο ανέφερε ότι  «θα μείνουμε εκεί που είμαστε τώρα, με τις προσπάθειες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσα από  τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με κάθε δυνατό μέσο, ώστε να μειωθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή».
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, υπογράμμισε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα δικαιότερο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
Να υπάρχει ένας αναδιανεμητικός πρώτος πυλώνας με την εθνική σύνταξη να την επικουρεί πάντα και ένας δεύτερος πυλώνας, ο οποίος θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα με τα αναδρομικά λέγοντας χαρακτηριστικά «για τα αναδρομικά να μην βιαζόμαστε.
Πρώτα να δούμε ολόκληρες τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Δεύτερον, φαίνεται ότι από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, θα πρέπει να καλυφθούν όσοι λαμβάνουν σήμερα επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από αυτές που έκρινε το ΣτΕ ότι έπρεπε να λαμβάνουν.
Άρα, από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες θα δοθούν οπωσδήποτε.
Όσον αφορά τα αναδρομικά στο μεσοδιάστημα από το νόμο Κατρούγκαλου και των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «είναι ένα ζήτημα που περιμένουμε να δούμε πώς το αντιμετωπίζει το ΣτΕ.
Αν μιλάμε για αυτούς τους δέκα μήνες, με κάποιο τρόπο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας αντοχές, θα αποφασίσουμε πώς θα δοθεί πίσω τμηματικά στους δικαιούχους.
Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι κάτι που θα πρέπει να επιφυλαχθούμε να το δούμε, γιατί τότε το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο.
Φυσικά, εμείς αντιμετωπίζουμε πάντα με σεβασμό τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας».
Υπογράμμισε ότι το νέο ασφαλιστικό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις αποφάσεις του ΣτΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο βασικές παρατηρήσεις του ΣτΕ,  δηλαδή, τις αυξημένες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη χαμηλή ανταποδοτικότητα.
«Αυτά θα διορθωθούν», όπως είπε.

Για επίδομα πετρελαίου και κοινωνικό μέρισμα

Τα δύο ζητήματα που αφορούν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ήδη δρομολογούνται και είναι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σημείωσε ο Πέτσας.
Για το κοινωνικό μέρισμα «είναι νωρίς να πει κάτι κανείς.
Δεν θα βαφτίσουμε κάτι πριν το δούμε.
Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι, εφόσον υπάρξει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα από τους στόχους, αυτό θα διατεθεί στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Αυτό θα είναι κάτι που θα δούμε προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα ξέρουμε πώς πάει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Δεν είναι de facto ότι θα πάει σε κάποιον συγκεκριμένο, αυτή τη στιγμή, γιατί δεν ξέρουμε ποιο είναι αυτό το ποσό.
Είναι κάτι, το οποίο θα μας απασχολήσει μέσα στον Νοέμβριο», πρόσθεσε.
Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ο κ.Πέτσας  επεσήμανε πως εφόσον κάνει κάποιος την αίτησή του για τα λίτρα που δικαιούται ανάλογα με την περιοχή που ζει, θα πάρει ολόκληρο, το ποσό που δικαιούται, μέσα στο 2019.
«Δεν θέλουμε τον τραγέλαφο των προηγούμενων ετών να δίνεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν έχει τελειώσει η περίοδος», υπογράμμισε.

Για  τουρκική προκλητικότητα - μεταναστευτικό

«Μας ανησυχεί η κατάσταση στη γειτονιά μας στο βαθμό που είναι σε αναταραχή», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Open».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα,αφού τόνισε πως «είμαστε, ευτυχώς, ένας από τους λίγους πυλώνες σταθερότητας και αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε σε όλες μας τις συζητήσεις στο εξωτερικό» ανέφερε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η τουρκική παραβατικότητα θα πρέπει να αποθαρρύνεται.
Εξηγώντας τον τρόπο που θα γίνει αυτό,  είπε «με συμπεράσματα, όπως τα χθεσινά, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Με μια αποφασιστικότητα της Ε.Ε. και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα, από ελληνικής πλευράς και από όλους τους παράγοντες διεθνώς, ότι αυτή η παραβατικότητα δεν ευνοεί, ούτε τις διμερείς μας σχέσεις, ούτε τις πολυμερείς στην περιοχή».
Υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η κα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. γι’ αυτά τα θέματα, έκανε δήλωση καταδίκης, την οποία όλα τα κράτη-μέλη στήριξαν,αλλά και πως υπήρξαν συνεχείς δηλώσεις και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν έχει αναπτύξει έναν αμυντικό βραχίονα, όπως το ΝΑΤΟ.
Όταν έρχονται τα δύσκολα, όμως, θυμόμαστε όλοι και τις αμυντικές δαπάνες για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό που είναι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας, δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο.
Θα έλεγα να είμαστε συγκρατημένοι, να είμαστε ψύχραιμοι.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Και αυτό θα προσπαθήσουμε να το κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελος, όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των λαών της περιοχής.
Το βασικό ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, είναι ότι  έχουμε να περπατήσουμε σε μια λεπτή γραμμή», που είναι «αυτή η οποία από τη μια καταδικάζει την παραβατικότητα της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στη Συρία.
Και από την άλλη, έχουμε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Έχεις την εμπόλεμη περιοχή, έχεις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσεις να ελέγξεις με τρόπο, ο οποίος θα είναι πάντα προς όφελος των πιο αδύναμων».
Για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους ομολόγους του για να γίνει μια προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων-μεταναστών σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε μέχρι στιγμής, την ανταπόκριση που θα θέλαμε» και «ασκούμε  όποια πίεση μπορούμε. Ζητάμε την έμπρακτη αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε..
Έχουν ανταποκριθεί,δύο χώρες και περιμένουμε να δούμε τις κινήσεις των άλλων κρατών-μελών».
Μίλησε για προσπάθεια να καλυφθούν οι ανοιχτές δομές, καθώς «βρήκαμε μια κατάσταση, όπου πολλές απ’ αυτές είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν περισσότερες ανάγκες, αλλά για λόγους γραφειοκρατικούς ή διοικητικούς είχαν χαμηλότερη δυναμικότητα προσφύγων και μεταναστών», αλλά και για το θέμα της μετεγκατάστασης, τη μεταφορά στην ενδοχώρα σε δομές άλλου τύπου, όπως ξενοδοχεία ή άλλα δωμάτια, στις οποίες, κατά προτεραιότητα, θα μεταφερθούν άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και κυρίως οικογένειες από τα νησιά.
Ανέφερε πως υπάρχει ένα πλέγμα θέσεων που είναι: «το πρώτο, ότι φυλάσσουμε τα σύνορά μας, το δεύτερο, ότι επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, το τρίτο, ότι αυξάνουμε τις επιστροφές και το τέταρτο, ότι έχουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».
Τόνισε ότι «όσοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ δεν θα μπορούν να τύχουν της διεθνούς προστασίας που προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Και επομένως ή θα είναι σε κλειστά προαναραχωρησιακά κέντρα ή θα μεταφερθούν ανατολικά.
Στόχος μας είναι εκτός από τη μεταφορά των 20.000, να έχουμε και 10.000 επιστροφές προς την Τουρκία μέχρι το τέλος του 2020».
Για τα ασυνόδευτα παιδιά, επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφορές στην Ευρώπη για επανένωση με τις οικογένειές τους, ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για το άσυλο έχει τεθεί σε διαβούλευση.
«Εμείς δεν καλούμε να έρθει κανείς οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα.
Τους λέμε να μείνουν εκεί που είναι.
Και είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Πρωθυπουργού, χθες, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Λέει ότι αυτοί οι οποίοι σκέφτονται να έρθουν εδώ, να κάνουν αυτή την υποτιθέμενη «επένδυση» να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα είναι μια αποτυχημένη «επένδυση».
Θα χάσουν τα λεφτά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Ακόμη, ανέφερε ότι οι ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο και μετά, με κορύφωση από τον Ιούλιο και βασικό ζητούμενο είναι οι επιστροφές και η φύλαξη των συνόρων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης