Χιλή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγκο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Χιλή: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σαντιάγκο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις
Την ασφάλεια της χώρας ανέλαβε ο στρατός μετά τις βίαιαες συγκρούσεις λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος ανέθεσε την ασφάλεια στο στρατό, έπειτα από μία ημέρα συγκρούσεων με την αστυνομία, εμπρησμών και πλιάτσικου, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό.
«Κήρυξα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, για τον σκοπό αυτό, όρισα τον υποστράτηγο Havier Iturianka del Campo επικεφαλής της εθνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής. Νωρίτερα, στο Σαντιάγο είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις και εξαιτίας των ταραχών έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό.
Σε διάφορα μέρη της πόλης, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων κατά τις οδομαχίες αυτές που ξέσπασαν έπειτα από πολύ καιρό στην πρωτεύουσα της Χιλής.
Το εισιτήριο του μετρό στο Σαντιάγο αυξήθηκε από 800 σε 830 πέσος (1,04 ευρώ) για τις ώρες αιχμής, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει αύξηση κατά 20 πέσος.
«Όλο το δίκτυο έκλεισε λόγω των ταραχών και των καταστροφών που δεν επιτρέπουν ούτε τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους», ανακοίνωσε μέσω Twitter η διαχειρίστρια εταιρία του μετρό μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν σε όλους τους σταθμούς, που είναι 164, όπου πολλές μπάρες και πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων καταστράφηκαν.
Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, θα μείνει κλειστό το Σαββατοκύριακο και ίσως ανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS