Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στο 65% αυξάνει τις πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit - Έξοδος στις 31/10

Goldman Sachs: Στο 65% αυξάνει τις πιθανότητες για συμφωνία στο Brexit - Έξοδος στις 31/10
Η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητες στο 25% τις πιθανότητες για no deal Brexit
Την εκτίμηση της για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το Brexit αναβάθμισε η Goldman Sachs, καθώς αν και η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, είναι απαραίτητη η έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι πιθανότητες για συμφωνία για το Brexit αυξάνονται στο 65% από 60%.
Στον αντίποδα, η αμερικανική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για «μη συμφωνία» στο 10% από 15% ενώ άφησε αμετάβλητες στο 25% τις πιθανότητες για no deal Brexit.
Πάντως, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs παραμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Eυρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, ωστόσο ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.
Ο μαγικός αριθμός για να περάσει η συμφωνία είναι 320 ψήφοι εφόσον δεν υπάρξει καμία απουσία από την ψηφοφορία.
Ο Johnson διαθέτει 287 Συντηρητικούς βουλευτές, εκ των οποίων όμως οι 28 είναι οι σκληροπυρηνικοί, αυτοί που είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία της May.
Όπως είναι τα πράγματα, ο Johnson δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη και των 28, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιστάσεις και οι ενστάσεις υποχωρούν.
Αναλυτές αναφέρουν πως ο Johnson θα μπορούσε να περιμένει τη στήριξη 6 εξ’αυτών, άρα μπορεί να φτάσει στους 265 βουλευτές.
Του λείπουν δηλαδή 55 βουλευτές.
Άρα το ερώτημα είναι μπορεί να τους βρει και από πού;
Υπάρχουν βέβαια και οι 20 αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές που δεν έχουν βρει ακόμα πολιτική «στέγη» και τους οποίους χρειάζεται και πάλι ο Johnson.
Οι πιο πολλοί είναι πιστοί στο Συντηρητικό κόμμα, αλλά ενδεχομένως να μην καταφέρει να τους κερδίσει όλους ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αν υποτεθεί ότι καταφέρνει να εξασφαλίσει τη στήριξη των 20 εξ αυτών, τότε φτάνει στους 285 βουλευτές.
Άρα είναι προφανές πως ο Johnson δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει στήριξη από βουλευτές των Εργατικών που προέρχονται από περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit, από ανεξάρτητους βουλευτές ακόμα και από τους 10 βουλευτές του βορειοιρλανδικού DUP, το οποίο πάντως εξακολουθεί να επισημαίνει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Αναλυτές υποστηρίζουν στα βρετανικά ΜΜΕ, πως ο Johnson θα καταφέρει να συγκεντρώσει 25 με 30 ακόμα ψήφους.
Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπολείπεται ακόμα από το στόχο του.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν πως και η συμφωνία της Theresa May δεν πέρασε για 5 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση είναι παντελώς άγνωστο, αν ο Johnson θα τα καταφέρει τελικά ή όχι.
Αν υποθέσει κανείς ότι θα λάβει και τις 259 ψήφους του κόμματος του χρειάζεται να κερδίσει 61 ψήφους από μια «δεξαμενή» 70 - 80 βουλευτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης