Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τεράστια νίκη για την Τουρκία η κατάπαυση πυρός στη Συρία - Προειδοποιήσεις Erdogan στις ΗΠΑ - Ράλι σε μετοχές, λίρα, άλμα +3,7% στον BIST 30

Τεράστια νίκη για την Τουρκία η κατάπαυση πυρός στη Συρία - Προειδοποιήσεις Erdogan στις ΗΠΑ  -  Ράλι σε μετοχές, λίρα, άλμα +3,7% στον BIST 30
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν 120 ώρες για να μετακινηθούν από τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Άγκυρα
(upd) Παρά τα σποραδικά πυρά και την ανταλλαγή πυροβολισμών που καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 18/10 το πρωί στην πόλη Ras al Ain η προσωρινή εκεχειρία και κατάπαυση πυρός για 5 ημέρες που συμφώνησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence και που αποδέχθηκαν οι Κούρδοι της Συρίας, είναι σε ισχύ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει μέσα στις επόμενες 120 ώρες να αποχωρήσουν από την περιοχή που έχει οριστεί ως «ζώνη ασφαλείας» από την Τουρκία.
Μόλις ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Κούρδων, τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Σε δηλώσεις του ο James Jeffrey, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, υποστήριξε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν μπορούσαν με τα περιορισμένα στρατιωτικά τους μέσα να κρατήσουν αυτήν την περιοχή, αναφέροντας πως «προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό κάποιο έλεγχο αυτή την χαοτική κατάσταση».
Παράλληλα, ο Jeffrey τόνισε ότι ΗΠΑ και Τουρκία, κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις τους, καθόρισαν από κοινού ότι αυτή η «ασφαλής ζώνη» είναι ταυτόσημη με την περιοχή πλάτους 30 χιλιομέτρων όπου επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός, αναφέροντας πως «τώρα οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την πόλη Manbij που βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη» και ότι «το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία ασφαλή ζώνη δεν συζητήθηκε λεπτομερώς».
Επιπλέον, σημείωσε πως η Τουρκία διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο έδαφος της Συρίας και δεσμεύτηκε ότι «η ζώνη ασφαλείας δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού».
Τη συμφωνία χαιρέτισαν τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για ολοκληρωτική νίκη.
Πάντως τα ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η εκεχειρεία θα διατηρηθεί και το κυριότερο για το εάν θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή παραμένει.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της τουρκικής εισβολής, εκτοπίστηκαν τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 200 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και 18 παιδιά.

O Erdogan προειδοποιεί τον Trump και διαψεύδει τις σποραδικές μάχες

Για συνέχιση της επίθεσης στη Βόρεια Συρία, σε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
«Εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις του μετά την εκεχειρία των 120 ωρών, η Τουρκία θα συνεχίσει την επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επεσήμανε ότι η Τουρκία σχεδιάζει την επανεγκατάσταση 1 με 2 εκατ. Σύρων προσφύγων σε ασφαλή ζώνη στη Βόρεια Συρία.
Νωρίτερα, ο Erdogan είχε απορρίψει τις πληροφορίες περί μαχών στη ζώνη ασφαλείας, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.
«Δεν τίθεται θέμα μαχών στη "ζώνη ασφαλείας" στη βορειοανατολική Συρία, πρόκειται για παραπληροφόρηση», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν από τη βόρεια Συρία ως μέρος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ράλι σε τουρκικές μετοχές, λίρα, ομόλογα

Ράλι σημειώθηκε στις τουρκικές αγορές μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες (17/10/2019) το βράδυ μεταξύ ΗΠΑ και Erdogan για εκεχειρία στη Συρία και «πάγωμα» των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία.
Η τουρκική λίρα εκτοξεύθηκε σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 160 μονάδες βάσης και το χρηματιστήριο ενισχύεται κατά 4%.
Πιο αναλυτικά, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 1,3% σε 5,7585 ανά δολάριο, καλύπτοντας τις απώλειες λόγω των ανησυχιών για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.
Την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο της Τουρκίας σημείωσε στο άνοιγμα κέρδη της τάξης του 4% σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μετά τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα ο δείκτης BIST 30 ενισχύεται 3,74% στις 122,039 μονάδες.
Image
Τα 13 σημεία της συμφωνίας


Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΗΠΑ - Τουρκία μετά τη συνάντηση Pence - Erdogan, αναφέρονται τα εξής 13 σημεία:
1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.
2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.
3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».
4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.
5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.
6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετα τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.
7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.
8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεών τους.
10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.
11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.
12. Μόλις η Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ. Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.
13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση.
Image
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, M. Cavusoglu, υποστήριξε ότι «η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε».
«Έχουμε τη δυνατότητα να κατασχέσουμε όλον τον βαρύ οπλισμό που αφήνουν πίσω τους οι τρομοκράτες του YPG/PKK.
Θα σταματήσουμε πλήρως τις επιχειρήσεις, μόνο εάν φύγουν εντελώς από την ευρύτερη περιοχή οι Κούρδοι τρομοκράτες.
Δεν πρόκειται για πλήρης διακοπή των επιχειρήσεων αλλά για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

SDF: Αποδεχόμαστε τη συμφωνία

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής των SDF, Mazlum Kobane Abdi.
Σε δηλώσεις του, μετά τις ανακοινώσεις των Pence και Davutoglu, o Mazlum Kobane Abdi υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι μόνο η αρχή, ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της Τουρκίας και ότι αυτή αφορά μόνο τις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ras al Ain και Tal Abyad.
Μάλιστα σημείωσε πως η κατάπαυση πυρός σε άλλες περιοχές πρέπει να συζητηθεί.

Σύμβουλος Assad: Ασαφής η αμερικανο - τουρκική συμφωνία εκεχειρίας

Μια ανώτερη σύμβουλος του Σύρου προέδρου Assad δήλωσε πως είναι «ασαφής» η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία.
Η B. Saban δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.
Η Saban τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Foreign Policy: Μεγάλη νίκη της Τουρκίας

Για μεγάλη νίκη της Τουρκίας κάνει λόγο το περιοδικό Foreign Policy αναφερόμενο στη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη βορειοανατολική Συρία.
«Οι ΗΠΑ μόλις επικύρωσαν το σχέδιο της Τουρκίας να επεκτείνει τα σύνορα της κατά 30 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Συρίας χωρίς ουσιαστικά να έχει την ικανότητα να επηρεάσει τα γεγονότα στο έδαφος» υποστήριξε ο Brett McGurk, πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του από την κυβέρνηση Trump τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Επί της ουσίας οι ΗΠΑ επικύρωσαν αυτό που έκανε η Τουρκία καθώς της επέτρεψαν να προσαρτήσει ένα τμήμα της Συρίας και να εκτοπίσει τον κουρδικό πληθυσμό.
Είναι μια τεράστια νίκη για την Τουρκία» ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος υποστήριξε πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έχουν καμία εμπλοκή στον καθορισμό αυτής της ζώνης ασφαλείας.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι σίγουροι για το ακριβώς έχει συμφωνηθεί, ενώ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο οι Τούρκοι θα τηρήσουν την κατάπαυση πυρός.

Trump για τουρκική εισβολή στη Συρία: Μερικές φορές πρέπει να τους αφήνεις να πολεμούν για κάποιο διάστημα

Της απόφασης του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους Δημοκρατικούς για τις αντιδράσεις τους χαρακτηρίζοντας τους τρελούς.
«Όσο περισσότερα πετυχαίνει η Αμερική, τόσο περισσότερο καταλαμβάνονται από μίσος και οργή αυτοί οι τρελοί Δημοκρατικοί.
Είναι τρελοί.
Είναι τρελοί» υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ντάλας των ΗΠΑ ο Trump, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Δημοκρατικών για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το μέτωπο της βορειοανατολικής Συρίας.
«Χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αμερικανικού αίματος, ούτε μια σταγόνα, συμφωνήσαμε όλοι σε μια παύση, ή μια κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.
Μερικές φορές, πρέπει να τους αφήνεις να πολεμάνε για κάποιο διάστημα.
Τότε συνειδητοποιούν πόσο σκληρό είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Trump.

Ρωσία: Περιμένουμε διευκρινίσεις από την Τουρκία για την κατάπαυση πυρός στη Συρία

Πληροφορίες και διευκρινίσεις αναμένει η Ρωσία από την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τις ΗΠΑ για την κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου Putin,  υποστήριξε πως «αναμένουμε να λάβουμε πληροφορίες από την Τουρκία».
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan θα ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη 22/10 στη νότια Ρωσία.
 
ΕΕ προς Τουρκία: Τερματίστε τη στρατιωτική σας δράση, απομακρύνετε τις δυνάμεις σας

Να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία ζητά από την Τουρκία η ΕΕ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» επισημαίνει το κείμενο, στο οποίο οι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

Tweet Trump: Συμφωνήσαμε με τον Erdogan


Για συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τη Συρία, κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump με ανάρτησή του στο Twitter.
«Σπουδαία νέα από την Τουρκία.
Σε λίγο θα ξεκινήσει συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου και του Pompeo.
Σε ευχαριστώ T. Erdogan.
Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν!», έγραψε ο Trump.
Image
Ενώ σε μία δεύτερη ανάρτησή του, σαφώς δίνει συγχαρητήρια και στον εαυτό του, καθώς αναφέρει ότι: «Αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από τρεις ημέρες.
Όμως χρειάζεται και λίγο σκληρή στάση προκειμένου να γίνουν ορισμένα πράγματα.
Είναι όλα υπέροχα για όλους
Είμαι περήφανος για όλους!»...
Image

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 18/10 10:54)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης