Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Η αυριανή (19/10) ψηφοφορία στη Βουλή κρίνει το Brexit και την τύχη του Johnson – Τι λένε οι αριθμοί

tags :
Μ. Βρετανία: Η αυριανή (19/10) ψηφοφορία στη Βουλή κρίνει το Brexit και την τύχη του Johnson – Τι λένε οι αριθμοί
Εάν ο Johnson δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, τότε δεν αποκλείεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών
(upd) Παρά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson και η ΕΕ, η αβεβαιότητα για το Brexit παραμένει.
Και αυτό διότι απαιτείται η έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit και να τεθεί σε εφαρμογή.
Μόνο που ο Boris Johnson βάσει των σημερινών δεδομένων, δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εξαρτάται από τις διαθέσεις των βουλευτών των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία όμως σύσσωμα απορρίπτουν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι είναι χειρότερη και από αυτήν της Theresa May.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Economist υποστηρίζει πως ο Johnson χρειάζεται ένα θαύμα προκειμένου να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 18.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, στη Downing Street, ενόψει της αυριανής, κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit στο Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του.
Το επιτελείο του θα μιλήσει σήμερα σε βουλευτές από όλες τις παρατάξεις, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι εάν εγκριθεί αύριο η συμφωνία, θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και τη Δευτέρα η νομοθετική διαδικασία για το νομοσχέδιο εφαρμογής της.

Τι λένε οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο μαγικός αριθμός για να περάσει η συμφωνία είναι 320 ψήφοι εφόσον δεν υπάρξει καμία απουσία από την ψηφοφορία
Ο Johnson διαθέτει 287 Συντηρητικούς βουλευτές, εκ των οποίων όμως οι 28 είναι οι σκληροπυρηνικοί, αυτοί που είχαν καταψηφίσει τη συμφωνία της May.
Όπως είναι τα πράγματα, ο Johnson δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη και των 28, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιστάσεις και οι ενστάσεις υποχωρούν.
Αναλυτές αναφέρουν πως ο Johnson θα μπορούσε να περιμένει τη στήριξη 6 εξ’αυτών, άρα μπορεί να φτάσει στους 265 βουλευτές.
Του λείπουν δηλαδή 55 βουλευτές.
Άρα το ερώτημα είναι μπορεί να τους βρει και από πού;
Υπάρχουν βέβαια και οι 20 αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές που δεν έχουν βρει ακόμα πολιτική «στέγη» και τους οποίους χρειάζεται και πάλι ο Johnson.
Οι πιο πολλοί είναι πιστοί στο Συντηρητικό κόμμα, αλλά ενδεχομένως να μην καταφέρει να τους κερδίσει όλους ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αν υποτεθεί ότι καταφέρνει να εξασφαλίσει τη στήριξη των 20 εξ αυτών, τότε φτάνει στους 285 βουλευτές.
Άρα είναι προφανές πως ο Johnson δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει στήριξη από βουλευτές των Εργατικών που προέρχονται από περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit, από ανεξάρτητους βουλευτές ακόμα και από τους 10 βουλευτές του βορειοιρλανδικού DUP, το οποίο πάντως εξακολουθεί να επισημαίνει πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Αναλυτές υποστηρίζουν στα βρετανικά ΜΜΕ, πως ο Johnson θα καταφέρει να συγκεντρώσει 25 με 30 ακόμα ψήφους.
Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπολείπεται ακόμα από το στόχο του.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν πως και η συμφωνία της Theresa May δεν πέρασε για 5 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση είναι παντελώς άγνωστο, αν ο Johnson θα τα καταφέρει τελικά ή όχι.
Αν υποθέσει κανείς ότι θα λάβει και τις 259 ψήφους του κόμματος του χρειάζεται να κερδίσει 61 ψήφους από μια «δεξαμενή» 70 - 80 βουλευτών.
Ο Johnson κατά τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος ότι θα κερδίσει την κοινοβουλευτική μάχη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ώρες η Downing Street θα ασκήσει έντονες πιέσεις στα βρετανικά κόμματα, τα οποία όμως αντιδρούν στη συμφωνία και επισημαίνουν πως συνιστούν στους βουλευτές τους να την καταψηφίσουν.
Κύριος σύμμαχος του Johnson είναι και ο κορεσμός που έχει επέλθει τόσο στους Βρετανούς βουλευτές όσο και στη βρετανική κοινή γνώμη ύστερα από 3,5 χρόνια διαπραγματεύσεων καθώς βασική επιθυμία είναι να μπει ένα τέλος σε αυτό το σίριαλ του Brexit.
Εάν ο Johnson δεν τα καταφέρει, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να μη ζητήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να πιέσει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πρόταση που δεν αποκλείεται υπό προϋποθέσεις να γίνει δεκτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Foster (DUP): Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία του Johnson

Πάντως, η επικεφαλής του βορειοιρλανδικού DUP, Arlene Foster επιμένει ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να αλλάξει θέση και θα εναντιωθεί στη συμφωνία του Johnson για το Brexit κατά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Αλλά και ο βουλευτής του DUP, Sammy Wilson όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεση του στη συμφωνία, αλλά κάλεσε τους βουλευτές των Συντηρητικών να αντιταχθούν και αυτοί, υποστηρίζοντας πως η καταψήφιση της συμφωνίας Johnson θα δημιουργήσει καλύτερες ευκαιρίες για την κυβέρνηση.

McDonell (Εργατικοί): Θα αγγίξει την πλειοψηφία για το Brexit η ψηφοφορία στη Βουλή

Την εκτίμηση ότι κατά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κυβέρνηση θα φτάσει κοντά στο στόχο της αλλά τελικά δεν θα τον πετύχει διατύπωσε ο βουλευτής των Εργατικών, John McDonell.
Όπως είπε ο McDonell, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ κοντά στην επιθυμητή για τον Johnson πλειοψηφία αλλά το πιθανότερο είναι τελικά να μην τα καταφέρει.
«Δεν πιστεύω ότι θα περάσει η συμφωνία, αν και οι αριθμοί για πλειοψηφία θα είναι πολύ κοντά» είπε μιλώντας στο Sky News ο McDonell.

Juncker: Εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση εάν δεν εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία για το Brexit

Την θέση ότι θα δημιουργηθεί μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση σε περίπτωση που η  Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει κατά την αυριανή ψηφοφορία τη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν η βρετανική κυβέρνηση και η ΕΕ, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη» είπε ο Juncker μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης