Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το σχέδιο για τη μείωση 5% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις - Tι θα ισχύσει και ποιους αφορά

Το σχέδιο για τη μείωση 5% της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις - Tι θα ισχύσει και ποιους αφορά
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια «διανομής» των 138 εκατ. ευρώ
Φόρμουλα για την επιστροφή του 5% της προκαταβολής του φόρου στο πλαίσιο επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που εξόφλησαν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος και έχουν πληρώσει δηλαδή ολόκληρο το ποσό της προκαταβολής για το επόμενο οικονομικό έτος.
Αντίθετα, τα πράγματα είναι ευκολότερα για τις επιχειρήσεις που εξοφλούν σε μηνιαίες δόσεις το φετινό εκκαθαριστικό.
Το Δεκέμβριο με τη τελευταία δόση θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν θα είναι μειωμένο σε ποσοστό 5%.   
Ειδικότερα όμως τα σενάρια διανομής του «μερίσματος» των 138 εκατ. ευρώ που εξετάζονται στην Καραγεώργη Σερβίας 10 είναι τα εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει το φόρο εφάπαξ: Μετά την επανεκκαθάριση από της υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το ποσό της έκπτωσης.
Ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να  συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα με τον ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος του επόμενου έτους.

2. Επιχειρήσεις έχουν εντάξει το φετινό φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων: Η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου θα μειώσει  το ποσό της συνολικής οφειλής τους και κατά συνέπεια θα «κουρευτεί» η μηνιαία δόση της ρύθμισης.

3. Επιχειρήσεις που εξοφλούν το φόρο σε μηνιαίες δόσεις: Η τελευταία δόση που θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα είναι μειωμένη. Θα έχει αφαιρεθεί από το φόρο το 5% της προκαταβολής για το επόμενο έτος .

Το μέτρο, όπως προκύπτει και από τις σχετικές αναφορές στον προϋπολογισμό, έχει εφάπαξ χαρακτήρα. Θα είναι μια μικρή ανάσα ρευστότητας για χιλιάδες εταιρείες και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες οι οποίες στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων είχαν στεγνώσει και από μετρητά.
Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν μικρότερες προκαταβολές φόρου, οι οποίες σήμερα είναι στο 100% για όλα τα νομικά πρόσωπα και όχι μόνο για τις τράπεζες και τις Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε)
Ταυτόχρονα όμως διευκολύνεται και το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα με την διανομή 138 εκατ. ευρώ φέτος στις επιχειρήσεις γίνεται μεταφορά δημοσιονομικού χώρου.
Από τη στιγμή που ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (στα κέρδη του 2019) μειώνεται από το 28% στο 24%, το Δημόσιο  θα έπρεπε να επιστρέψει το 2020 στις επιχειρήσεις τον επιπλέον φόρο που θα είχαν προκαταβάλει φέτος με το εκκαθαριστικό τους.
Με δεδομένο ότι τα κέρδη του 2018 φορολογήθηκαν το 2019 με συντελεστή 29%, οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν και με προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, δηλαδή για το 2020 η οποία επιβάλλεται στο 100% του φόρου ο οποίος υπολογίστηκε με συντελεστή 29%.
Ωστόσο τα κέρδη του 2019 θα φορολογηθούν το 2020 με συντελεστή 24%.
Επειδή όμως ήδη οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει προκαταβολή φόρου που υπολογίστηκε με 29% θα έπρεπε το Δημόσιο να επιστρέψει φόρους στις επιχειρήσεις, δημιουργώντας ενδεχομένως μεγαλύτερη πίεση στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Το υπερπλεόνασμα, όμως, στον τρέχοντα προϋπολογισμό τη διευκολύνει στο να επιστρέψει φέτος στις επιχειρήσεις τα σχετικά ποσά ή τμήμα αυτών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης