Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Πέντε λόγοι για τους οποίους η Ε.Ε. είναι ικανοποιημένη με την αναθεωρημένη συμφωνία

tags :
BBC: Πέντε λόγοι για τους οποίους η Ε.Ε. είναι ικανοποιημένη με την αναθεωρημένη συμφωνία
Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη συμφωνία για το Brexit
Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια συμφωνία που χαιρετίστηκε ευρέως από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως σημαντικό βήμα.
Ωστόσο, η συμφωνία πρέπει να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο στις 19/10.
Η Ευρώπη φαίνεται πλήρως ικανοποιημένη από τους όρους της αναθεωρημένης συμφωνίας, για πέντε λόγους σύμφωνα με το BBC.
1) Δεν αλλάζει κάτι. Το 95% της συμφωνίας αυτής είναι ίδια με αυτήν που συμφωνήθηκε με την Theresa May, κατά την διάρκεια της διετούς σκληρής διιαπραγμάτευσης.
Δικαιώματα πολιτών, χρήματα, τρέχουσες υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όλα αυτά εξασφαλίζονται.
2) Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων λύνεται, αλλά εν μέρει.
Με λίγη δημιουργική σκέψη, έξυπνη διατύπωση, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναβιώσει την αρχική εγγύηση της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά με κάποιες βασικές διαφορές.
«Μετακινήσαμε τις θέσεις μας αλλά μέσα στις αρχές μας», ανέφερε μέλος της ομάδας Barnier αμέσως μετά τη συμφωνία.
Η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά στην πραγματικότητα θα εφαρμοστούν οι τελωνειακές διαδικασίες της ΕΕ, παρόλο που ίσως δεν θα αισθανόταν πάντοτε έτσι εξαιτίας εξαιρέσεων, εκπτώσεων και άλλων τροποποιήσεων.
3) Στη συνέχεια, θα αποφασίσει ο πολίτης της Βόρειας Ιρλανδίας
Το μακροπρόθεσμο μέλλον των ιρλανδικών συνόρων θα βρίσκεται στα χέρια του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας μέσω ψηφοφορίας στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Stormont μετά από τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια τέσσερα ή οκτώ χρόνια αργότερα.
Αν το Stormont αποφασίσει ότι θέλει να αλλάξει το status quo και να δεχτεί ένα σκληρότερο σύνορο τότε είναι η επιλογή τους- όχι του Δουβλίνου, αλλά του Λονδίνου, όχι των Βρυξελλών ».
4) Η ενιαία αγορά εξακολουθεί να προστατεύεται
Η Βόρειος Ιρλανδία θα ακολουθήσει σελίδες και σελίδες των κανόνων της ΕΕ για τη γεωργία και τα αγαθά. Τα αντικείμενα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία θα ελεγχθούν για συμμόρφωση με τους εν λόγω κανονισμούς
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να παραμείνουν απειλητικά αγαθά στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία ή τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η ενιαία αγορά θα προστατεύεται φυσικά.
Οι παραβιάσεις αυτών των κανόνων μπορούν να σταλούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει το δίκαιο της ΕΕ. Η ενιαία αγορά θα προστατεύεται νομικά.
5) Ο Johnson είπε ότι θα περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο
Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Macron όταν έφτασε στη σύνοδο κορυφής, ο Boris Johnson τον διαβεβαίωσε ότι είχε τις ψήφους για να πάρει αυτή τη συμφωνία μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων.
Εάν δεν το καταφέρει, υπάρχει πάντα η δικλείδα ασφαλείας της παράτασης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης