Με Coca Cola -1,7% και κόπωση στις τράπεζες το ΧΑ +0,11% στις 859 μον. – Συνεχίστηκε η αβεβαιότητα παρά την συμφωνία για το Brexit

Με Coca Cola -1,7% και κόπωση στις τράπεζες το ΧΑ +0,11% στις 859 μον. – Συνεχίστηκε η αβεβαιότητα παρά την συμφωνία για το Brexit
Εν μέσω αβεβαιότητας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859 μονάδες, στο γνωστό εύρος των 850-860 μονάδων με μέτριες συναλλαγές.
(upd14)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 859 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στην Coca Cola -1,7% που λόγω της βαρύτητάς της επηρέασε την αγορά ενώ κόπωση καταγράφηκε και στις τράπεζες, παρά την πολυαναμενόμενη συμφωνία Βρετανίας - Ε.Ε. για το Brexit.
Και ενώ μετά από περίπου 3,5 χρόνια,  Μ. Βρετανία και ΕΕ κατάφεραν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit εντούτοις οι επενδυτές τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά κρατούν επιφυλακτική στάση ενόψει της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου (19/10).

Γενικότερα πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς στην πλειοψηφία των μετοχών οι αποτιμήσεις είναι υψηλές ενώ στο εσωτερικό, ειδικότερα τα αποτελέσματα των τραπεζών από το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα..   
Στα της αγοράς, οι τράπεζες κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα, με την Πειραιώς να κλείνει τελικά ανοδικά ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank και αμετάβλητες οι υπόλοιπες.
Στα τραπεζικά blue chips, αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola στο -1,7% ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco,  ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος .
Η δημόσια προσφορά της Τέρνα Ενεργειακή, άρχισε χθες Τετάρτη 16/10 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18/10 ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής.
Το επιτόκιο στο ομολογιακό 150 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 2,7% με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 2,5 με 3 φορές.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 17/10 υπό την θετική εξέλιξη της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας για το Brexit η οποία  έχει να αντιμετωπίσει και να λάβει αποφάσεις για μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων η προσφυγική - μεταναστευτική κρίση και η τουρκική εισβολή στη Συρία όπως και τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Παρά την μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα με το 10ετές σε ιστορικά χαμηλά στο 1,40% η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που θα παρουσιαστεί τέλη Νοεμβρίου 2019 από το ΔΝΤ δεν θα αναιρεί το όρο για μη βιώσιμο χρέος μετά το 2032.
Επίσης θα αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδος έχουν βελτιωθεί αισθητά ενώ θα τονίσει  ότι τα επιτόκια αγοράς ήρθαν στα επίπεδα των επιτοκίων με τα οποία έχει δανειστεί η Ελλάδα από τους επίσημους δανειστές ειδικά τον ESM και το EFSF ενώ μόνο το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι πολύ υψηλό.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,39% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο στο 1%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 194 μονάδες βάσης ενώ  το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί  στις 4615  μονάδες βάσης από 4195 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,60% και τον Γενικό Δείκτη -0,21%.
Περί της 13:00 με την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Brexit και με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,18% επιδρώντας με κέρδη +0,68% στον Γενικό Δείκτη.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819,44 μονάδες με οριακή πτώση -0,01%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,11% στις 859 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,23 μονάδες και χαμηλό στις 856,15 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ και όγκου 426 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Jumbo διακίνησε 273 χιλ. τεμάχια αξίας 4,76 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξάις 494 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859 μονάδες πλησίον της πρώτης ζώνης αντίστασης των 860-865 μονάδων και ακολουθεί η αντίσταση των 880-890 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξηβρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 775-785 μονάδων και οι 750 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Δυο σημαντικά deals αναμένονται να κλείσουν προσεχώς της Eurobank με την Pimco που έχει καθυστερήσει για διαδικαστικούς λόγους και βεβαίως το σχέδιο της Alpha bank στα μέσα Νοεμβρίου για την μείωση των NPEs έως 10 δισεκ. ευρώ.
Έως τέλη Οκτωβρίου 2019 αναμένεται να κλείσει το deal της Eurobank με την Pimco για τα 26 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
Με βάση πηγές που μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews προσεχώς θα κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και της Pimco έναντι 400-420 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει :
1) 100 εκατ. ευρώ  για το pillar που αφορά τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων
2) 50-60 εκατ. ευρώ  για το Cairo που αφορά την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56%
3) 250-260 εκατ.  για την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Έως τις 15 Νοεμβρίου η διοίκηση της Alpha bank θα ανακοινώσει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο που θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs.
Η τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs θα είναι κατά τα πρότυπα της Eurobank, δηλαδή θα περιλαμβάνει πώληση της τιτλοποίησης πιθανότητα στην Fortress – ενδιαφέρεται και η Pimco – καθώς και διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων της τράπεζας.

Η επικαιρότητα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρθενική του εμφάνιση με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και παράλληλα να επισημάνει πως η όποια αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό θα πρέπει να συνδέεται με τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που συμμετέχει και στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με την ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει επαφές με άλλους ηγέτες και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα έχει συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία και για άμεση κατάπαυση του πυρός αναμένεται να μεταφέρουν στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Ύστερα από την επιστολή Trump προς τον Erdogan, με την οποία τον καλεί να μην είναι «σκληρός» και «ανόητος» και να κάνουν μια καλή συμφωνία, ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Steven Mnuchin διεμήνυσε και αυτός από την πλευρά του ότι θα επιβληθούν περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει να αρνείται να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα (17/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, όσο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit..
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακές απώλειες -0,09%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με -0,05% στις 2977,33 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  κέρδη +0,68% στις 26848,49 μονάδες

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπια κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας Βρετανίας - Ε.Ε. για το Brexit.
Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Boris Johnson είναι η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου (19/10).
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,25%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%...
Στην Wall Street, o Dow με άνοδο +0,40%, ο S&P στο +0,55%, ο Nasdaq στο +0,55% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,45% (9,63 δολ.)

Οριακές μεταβολές στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7560 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 2,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7180 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,98 ευρώ με άνοδο +0,54% με όγκο 793 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,87 ευρώ με πτώση -0,23% με όγκο 14,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4225 ευρώ, με πτώση -0,59% με όγκο 194 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 195 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Coca Cola, κέρδη για τον ΟΠΑΠ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Lamda, Coca Cola, TITC, Jumbo...
H Coca Cola έκλεισε στα 28,13 με πτώση -1,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9920 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 694 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0850 ευρώ με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ  με άνοδο +1,69% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,45 ευρώ, αμετάβλητα και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8150 ευρώ με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,28 ευρώ με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,35 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,32 ευρώ με πτώση -0,38% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1046 ευρώ με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39% - Οριακή επιδείνωση στην Νότια Ευρώπη   

Οριακή βελτίωση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές στο 1,39% με το αμερικανικό 10ετές 1,76% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,38% και απόδοση πώλησης 0,34%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,65% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2019 στο 0,65%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,81% στις 17 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,27%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,57  μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,67 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης από 183 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.615 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,94% ή 194 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Οριακή επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1% στις 17 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/10/2019 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS