Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρεμιέρα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Τι θα ζητήσει από τους εταίρους

Πρεμιέρα Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Τι θα ζητήσει από τους εταίρους
Στο προσκήνιο Τουρκία και μεταναστευτικό
Η Τουρκία, υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Συρία, το Βrexit καθώς επίσης και το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά σήμερα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρθενική του εμφάνιση με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να απευθύνει αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ και παράλληλα να επισημάνει πως η όποια αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Αγκυρα για το προσφυγικό θα πρέπει να συνδέεται με τη συμμόρφωσή της με το Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που συμμετέχει και στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με την ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, τονίζοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει επαφές με άλλους ηγέτες και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα έχει συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στις Βρυξέλλες και ο Τσίπρας για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στις Βρυξέλλες βρισκεται και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στις εννέα το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων.
Στις 12:45 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική του PES και στις 16:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο ετήσιο φόρουμ State of Europe που διοργανώνει το think tank «Friends of Europe».
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας με τη συμμετοχή του ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, τις συναντήσεις με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, συνεχίζει να χτίζει γέφυρες με τις άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Στόχος του η δημιουργία ενός κοινού μετώπου που θα βασίζεται στους άξονες για:

- Κοινωνική Ευρώπη με αναχώματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης
- Βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
- Διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης βάσει του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
- Αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις παρεμβάσεις του αναμένεται να τονίσει πως η Ευρώπη οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως, για μια ακόμα φορά, Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στη Σύνοδο των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης