Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1,87% και τις 22.207,21 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο +1,87% και τις 22.207,21 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 26.502 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (15/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον και Πεκίνου, όσο και τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία, ο οποίος χθες είχε παραμείνει κλειστός λόγω αργίας, ενισχύθηκε κατά +1,87% στις 22.207,21 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Fast Retailing να ενισχύονται κατά +2,45% και +3,45% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,04% στις 2.068,17 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,14% στις 6.652 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,41% στις 11.111,80 μονάδες, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor να κλείνει με άνοδο της τάξεως του +1,21%, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,07% στις 26.502 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,56% στις 2.991,05 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα κατά -1,14% στις 9.674,96 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στις τιμές των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 2,8% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 2,9%.
Οι τιμές τροφίμων κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +11,2% γεγονός που αποτέλεσε την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων οκτώ ετών, μετά το +10% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος σημείωσαν νέο «άλμα» σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και συγκεκριμένα στο +69,3% έναντι +46,7% τον Αύγουστο του 2019, ενώ αντίθετα οι τιμές των νοπών λαχανικών υποχώρησαν κατά -11,8%.
Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας υποχώρησε κατά -1,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο του 2019, έναντι ανόδου +1,3% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο -1,2%.
Παράλληλα, σε σύγριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της χώρας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -4,7% έναντι ετήσιας πτώσης -4,1% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης παραγωγικής ικανότητας της χώρας κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,9% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξηση +1,1% που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2019.
Αναφορικά με το ζήτημα των εμπορικών συνομιλιών, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κινεζική πλευρά επιθυμεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ πριν υπογράψει την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, δήλωσε χθες ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας, οι δασμοί που είναι προγραμματισμένοι να τεθούν σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο θα παραμείνουν σε ισχύ.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, δεχόμενο πιέσεις από τα πρόσφατα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας, τα οποία υποδεικνύουν επιβράδυνση τυης ζήτησης πετρελαίου στη χώρα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,91 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,67% στα 53,23 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2019, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.
Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας έδειξαν ότι οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα κατά -8,5% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -6%.
«Η υποτονική παγκόσμια οικονομική δυναμική έχει δημιουργήσει ισχυρή υποτονική μεροληψία στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές σκέφτονται την αδυναμία της ζήτησης κατά την τρέχουσα περίοδο», σχολίασε σε σημείωμά της η Phillip Futures.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Edward Moya, τόνιζε ότι «αυτή την εβδομάδα οι αγορές αναμένουν να δουν μία πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ και ενδεχομένως μία περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης