Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το «Ηρακλής» φοβίζει τους μικρούς επιχειρηματίες που ζητούν δικαίωμα πρώτης προτίμησης

tags :
Το «Ηρακλής» φοβίζει τους μικρούς επιχειρηματίες που ζητούν δικαίωμα πρώτης προτίμησης
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς
Το σχέδιο «Ηρακλής» φοβίζει την επιχειρηματική κοινότητα η οποία βρίσκεται  στη «μαύρη» λίστα των τραπεζών καθώς πιστεύει ότι ο κύκλος της αναδιάρθρωσης χρεών των επιχειρήσεων θα εγκαταλειφθεί αφού οι τράπεζες  θα κάνουν  τα αδύνατα  - δυνατά να απαλλαγούν  από τα «κόκκινα» δάνεια  μέσω  των τιτλοποιήσεων.
Νομικά γραφεία που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση εταιρειών  υλοποιώντας  τον Πτωχευτικό  Κώδικα  με  το άρθρο 106 α) β) και δ), υποστηρίζουν ότι τους επόμενους μήνες οι προτεραιότητες των τραπεζών θα είναι η πώληση των δανείων σε Funds.
Συνολικά οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους επιχειρηματικά δάνεια  μη εξυπηρετούμενα δάνεια  ύψους 41 δις. ευρώ. Η Τράπεζα  Πειραιώς εμφανίζει  χαρτοφυλάκιο  ύψους 16 δις. ευρώ , η Alpha Bank 10,8 δις. ευρώ, η EFG  Eurobank με 8,4 δις. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει χαρτοφυλάκιο με 5,8 δις. ευρώ.   Πρόκειται  για δάνεια που εμπεριέχουν  εξασφαλίσεις και γνωστά ως NPEs .
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στις λίστες τους είναι περισσότερες  από 50.000 επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) για τις οποίες  οι  επόμενοι 12 μήνες θα τις φέρουν απέναντι στην σκληρή πραγματικότητα.
Το 50%  από αυτές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι λύσεις που θα προταθούν θα είναι επώδυνες καθώς οι διοικήσεις τους δεν  θα μπορούν  να δώσουν  ένα  αξιόπιστο επιχειρηματικό  πλάνο που  θα επιτρέψει την χρηματοδότησή τους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Γιώργος Καββαθάς λέει ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί  το πρώτο δικαίωμα  πώλησης του κόκκινου δανείου στον άμεσα  ενδιαφερόμενο δανειολήπτη και όχι να προτιμάται η πώληση του σε ένα  Fund σε τιμές που θα  μπορούσε να  αναλάβει οφειλέτης. Προσθέτει  ότι δεν γίνεται κατανοητό να πωλείται ένα δάνειο στο 20% της ονομαστικής του αξίας σε ένα ξένο επενδυτή  , ο οποίος στη συνέχεια θα απαιτήσει την είσπραξη στο 100% της οφειλής.
Ο πρόεδρος της  Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου «Ηρακλής» από το κράτος συνολικού ύψους 9 δις. ευρώ θα  πρέπει  το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν στην αγορά ως χρηματοδότηση  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο ίδιος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του σχεδίου για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο όμως κάποια στιγμή πρέπει  να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης