Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα επιβληθούν δασμοί - Σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα επιβληθούν δασμοί - Σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί κανονικά
Ως «σημαντική» χαρακτήρισε την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί κανονικά. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα ισχύσουν οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα από 15 Δεκεμβρίου
Ειδικότερα, ο κ. Mnuchin δήλωσε ότι «η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν μία θεμελιώδη συμφωνία η οποία υπόκειται σε τεκμηρίωση», για να προσθέσει ότι «σημειώθηκε πρόοδος την περασμένη εβδομάδα», καθώς και ότι «η πρώτη φάση της συμφωνίας είναι σημαντική».
«Η Κίνα θα ενισχύσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος διευκρίνησε ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι δασμοί που είναι προγραμματισμένοι για τι 15 Δεκεμβρίου θα τεθούν κανονικά σε ισχύ.
«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, ωστόσο έχουμε κάθε προσδοκία ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Mnuchin.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε μία «πολύ ουσιαστική συμφωνία πρώτης φάσης», η οποία περιελάμβανε την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.
Η σχετική εξέλιξη οδήγησε παράλληλα και στην ακύρωση της επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να τεθούν σε εφαρμογή αύριο Τρίτη (15/10).
Mnuchin: Θα αυξηθούν οι δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία
Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε πως αναμένεται ένας νέος γύρος δασμών για τα κινεζικά προϊόντα στα μέσα Δεκεμβρίου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Έχω την πεποίθηση πως αν δεν υπάρχει συμφωνία ότι οι δασμοί θα ισχύσουν, αλλά αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», ανέφερε ο Mnuchin στο CNBC.
Η δέσμευση του Mnuchin να παραμείνουν οι δασμοί στο τραπέζι έρχεται μέρα μετά την ανακοίνωση της «βασικής συμφωνίας κατ 'αρχήν» για μια «συμφωνία πρώτης φάσης» μετά από έναν γύρο ανανεωμένων διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο στην Ουάσινγκτον.
Οι δύο χώρες ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος και του συναλλάγματος - και τα «πολύ σημαντικά διαρθρωτικά θέματα» σχετικά με τη γεωργία, ένα βασικό σημείο διατήρησης της μάχης των δασμών, δήλωσε ο Mnuchin.
Ο Mnuchin ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. αναμένουν από την Κίνα να αγοράσει γεωργικά προϊόντα αξίας 40 δισ. έως 50 δισ. δολαρίων. Είπε επίσης ότι η Κίνα θα καταργήσει ορισμένους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης