Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μέτωπο Assad - Κούρδων κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία - Ο Erdogan παρομοίασε την επιχείρηση με την εισβολή στην Κύπρο: Θα πάμε μέχρι τέλους

Μέτωπο Assad - Κούρδων κατά της τουρκικής επίθεσης στη Συρία - Ο Erdogan παρομοίασε την επιχείρηση με την εισβολή στην Κύπρο: Θα πάμε μέχρι τέλους
Ως νικητές των τελευταίων εξελίξεων προβάλλουν ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad, η Ρωσία και το Ιράν
(upd4) Νέα δεδομένα στο πολεμικό σκηνικό της Συρίας και στην εν εξελίξει στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας δημιουργεί η απόφαση της συγκρότησης κοινού μετώπου μεταξύ των δυνάμεων του στρατού του Συρίας του προέδρου Bashar al Assad και των Κούρδων της Συρίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump επαναλαμβάνει τις απειλές του κατά της Άγκυρας για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις.
Αν και οι σχέσεις του Assad και των Κούρδων διακρίνονταν πάντα από εντάσεις και από διαμάχες κυρίως λόγω του αιτήματος των Κούρδων για μεγαλύτερη αυτονομία στο εσωτερικό της Συρίας, η στάση των ΗΠΑ οδήγησε τις κουρδικές δυνάμεις να ζητήσουν τη στήριξη του προέδρου Assad, ο οποίος από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απολαμβάνει της στήριξης της Ρωσίας και του προέδρου Putin.
Image
Υπό αυτά τα δεδομένα, που αναμφίβολα θα ανατρέψουν τις μέχρι στιγμής διαμορφωθείσες ισορροπίες, ο στρατός της Συρίας προτίθεται να αναπτυχθεί με ισχυρές δυνάμεις στη βόρεια Συρία κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία.
Ήδη στρατεύματα του στρατού της Συρίας προωθούνται σε διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας όχι μόνο στη βορειοανατολική Συρία αλλά και σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος ήταν στα χέρια των Κούρδων, όπως για παράδειγμα στην πόλη Tabqah κοντά στη Raqqah, την οποία οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν το 2017 ύστερα από μάχες εβδομάδων με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Tel Tamer στη βορειοανατολική Συρία, η οποία βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από το δυτικό άκρο της Συρίας έως το ανατολικό και η οποία απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ras al Ain, όπου και έχει επικεντρωθεί από την έναρξη της η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας καθώς και στην πόλη Ain Issa, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους..
Τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τον Assad επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, ο οποίος υποστήριξε ότι «η προκαταρκτική στρατιωτική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα».
«Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Manbij ως την Derik στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας» ανέφερε μιλώντας στο Reuters ο Badran Jia Kurd.
Σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών είναι πιθανή εάν οι δυνάμεις υπέρ του Assad εισέλθουν στη βορειοανατολική περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί από αμερικανικά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 13/10 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποσύρουν τους 1.000 στρατιώτες τους που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της τουρκικής επίθεσης.

Καταδίκη από ΕΕ

Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, πετεύχθη συμφωνία και για τα συμπεράσματα όσον αφορά τη βορειοανατολική Συρία.
Ειδικότερα, οι υπουργοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της.
«Η ΕΕ καταδικάζει την στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν, να χρειάζεται να μετακινηθούν και να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επίθεση κάνει τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία πολύ πιο δύσκολη.
Υπονομεύει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσει το ISIS, υπογραμμίζοντας ότι το ISIS εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας», επαναλαμβάνουν οι υπουργοί.
Επίσης, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν τη χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία.
«Τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων 4 για την περιφερειακή σταθερότητα.
Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Image

New York Times: Ο συριακός στρατός εισέβαλλε στις πόλεις Tel Tamer και Ain Issa με την υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων

Ο συριακός στρατός εισέβαλλε στις πόλεις Tel Tamer και Ain Issa που βρίσκονται βορειδυτικά της Συρίας με την υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων αναφέρουν οι New York Times.
Ο Συριακός Στρατός ήδη ξεκίνησε τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με τους Κούρδους στη στρατηγική πόλη του Tel Tamer.
Ο συριακός στρατός εισέβαλε στην πόλη Tel Tamer στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα 14 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά την συμμαχία του Προέδρου Assad με τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή.
Το Tel Tamer, είναι ένα στρατηγικό σταυροδρόμι που συνδέει τη βορειοανατολική Συρία με το βόρειο κόμβο της χώρας, το Aleppo, απέχει μόλις 20 μίλια από το Ras al Ain, που είναι το κέντρο της τουρκικής επίθεσης.
To Tel Tamer κατοικείτο κάποτε από εκατοντάδες χριστιανούς πριν το ISIS καταλάβει την περιοχή και το εντάξει ως μέρος του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του το 2015.
Οι Κούρδοι μαχητές εκδίωξαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που ήλεγχαν την πόλη με την υποστήριξη των Αμερικανών στρατευμάτων
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν επίσης στην πόλη Ain Issa.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι είχαν συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση Assad, η οποία θα επέτρεπε στις κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική Συρία.
Ο διοικητής, Mazloum Abdi, δήλωσε ότι, ελλείψει αμερικανικής βοήθειας κατά της τουρκικής εισβολής, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το Συριακό Στρατό και τους Ρώσους συμμάχους, παρόλο που «δεν εμπιστευόμαστε τις υποσχέσεις τους».
«Γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς με τη Μόσχα και τον Bashar al-Assad εάν κατεβούμε στον δρόμο της συνεργασίας με αυτούς", πρόσθεσε.
«Αν όμως πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των συμβιβασμών και της γενοκτονίας του λαού μας, σίγουρα θα επιλέξουμε τη ζωή για τον λαό μας».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/syrianarmygetty.jpg?itok=IOIhmNIU
Syrian government troops entered the strategic town of Tel Tamer on Monday.
American Special Forces troops last year at an outpost outside the town of Manbij in northern Syria.
Νίκη Assad

Οι δύο αυτές εξελίξεις – δηλαδή η συγκρότηση κοινού μετώπου των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων με τους Κούρδους της Συρίας και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων – εκτιμάται ότι αποτελούν νίκες για τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al Assad.
Πράγματι, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αφενός οι ΗΠΑ απέτυχαν να απομακρύνουν τον Assad από την εξουσία και από περιοχές, τις οποίες είχε χάσει κατά τη διάρκεια του 8ετους και πλέον εμφύλιου πολέμου από τους αντάρτες και αφετέρου ότι ανάμεσα στους νικητές είναι η Ρωσία και το Ιράν που υποστήριξαν τον Assad από το 2011.
Παράλληλα με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την εμπόλεμη περιοχή, η επιστροφή των Σύρων στρατιωτών στην τουρκική μεθόριο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, σε περίπτωση που ο συριακός στρατός έρθει σε άμεση σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις.
Όλη αυτή η ανατροπή στη γεωπολιτική σκακιέρα στη Συρία σήμανε από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αποφάσισε να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για να αρχίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να δημιουργήσει, όπως η ίδια υπογραμμίζει, μια ζώνη ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της, κάτι που συνεπάγεται επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/turkish%20offensive%20map.jpg?itok=8DUlLSO8
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα με πρόσχημα την εξάλειψη της τρομοκρατίας, θέλει να εξουδετερώσει τους Κούρδους της Συρίας (συγκεκριμένα την YPG, την πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τους άλλοτε κύριους συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους) καθώς τους θεωρεί τρομοκράτες που είναι σε άμεση επαφή με τις δυνάμεις του ΡΚΚ στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία επισημαίνει τον κίνδυνο αναβίωσης του Ισλαμικού Κράτους, καθώς διατυπώνονται ανησυχίες ότι οι χιλιάδες τζιχαντιστές που κρατούνται σε κουρδικές φυλακές στη βορειοανατολική Συρία μπορούν να διαφύγουν λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων και της αδυναμίας των Κούρδων να τους φυλάξουν.
Ήδη αναφέρεται ότι 785 τζιχαντιστές κατάφεραν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο κράτησης του στην Ain Issa, αν και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο πηγές από το στρατόπεδο, έκανε γνωστό πως τελικά απέδρασαν 100 άτομα.
Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές χώρες φέρονται να προσπαθούν να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για την μεταγωγή των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτός των στρατοπέδων κράτησης τους στην Συρία, προς το Ιράκ, προκειμένου να εμποδίσουν τον κίνδυνο διαφυγής και επιστροφής τους στις ευρωπαϊκές πατρίδες τους.
Οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι περίπου το 1/5 των 10.000 Ισλαμιστών μαχητών που κρατούνταν στην Συρία από τους Κούρδους μαχητές.
Στην περίπτωση που γίνει ανάπτυξη των Κούρδων μαχητών στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, υπάρχει κίνδυνος διαφυγής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τις φυλακές.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/map%20northernsyria%20positions.jpg?itok=wCXNHFGQ
 
Trump: Έρχονται μεγάλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Τέλος οι ατέλειωτοι πόλεμοι

Μεγάλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας προαναγγέλλει με μια ακόμα ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρμία.
«Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο ανάμεσα σε λαούς που πολεμούν ο ένας τον άλλο εδώ και 200 χρόνια.
Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει τους αιχμαλώτους του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν ήθελαν να αναλάβουν το κόστος.
«Ας αφήσουμε τις ΗΠΑ να πληρώσουν» είπαν…
Οι Κούρδοι ενδεχομένως να απελευθερώσουν κάποιους  για να μας εμπλέξουν.
Μπορούν εύκολα να συλληφθούν από την Τουρκία ή από τα ευρωπαϊκά έθνη, από όπου και πολλοί προήλθαν.
Αλλά πρέπει να κινηθούν άμεσα.
Μεγάλες κυρώσεις έρχονται για την Τουρκία.
Πιστεύει πραγματικά ο κόσμος ότι θα έπρεπε να πάμε σε έναν πόλεμο με την Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ;
Οι ατέλειωτοι πόλεμοι θα τελειώσουν» ανέφερε σε μηνύματα του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Image

Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Εξουδετερώσαμε 550 τρομοκράτες


Στην εξουδετέρωση 550 "τρομοκρατών" (του ΡΚΚ και του YPG) έχει προχωρήσει η Τουρκία από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της στη βορειοανατολική Συρία.
Όπως ανακοίνωσε με μήνυμα του στο twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας «εξουδετερώσαμε 550 τρομοκράτες του ΡΚΚ/ΡΥD – YPG από την έναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία».

Image

Erdogan: Τακτική παραπληροφόρησης από τα ξένα ΜΜΕ - Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους


Κατά των διεθνών ΜΜΕ στρέφει τα βέλη του ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία από το ΝΑΤΟ.
«Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Συρία» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Όσον αφορά τα διεθνή ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «τα ξένα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν την ίδια τακτική της  παραπληροφόρησης, όπως πάντα, σχετικά με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης».
«Ο κόσμος βλέπει τι γίνεται στην περιοχή. Είπα στους Ευρωπαίους ηγέτες τι συμβαίνει και ότι δεν ξέρουν την πραγματικότητα, γιατί βομβαρδίζονται από πληροφορίες.
Είμαστε μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Απειλούμαστε και δεχόμαστε επιθέσεις από τρομοκράτες.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν τον σύμμαχό τους ή τους τρομοκράτες;», είπε επίσης ο Erdogan.
Ο Erdogan φέρεται να είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη βόρεια Συρία με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ρωτά τον Τούρκο πρόεδρο πως μπορεί να βοηθήσει.
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης θετικό βήμα την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία.
Εξάλλου, ο Erdogan σε διαφορετικές δηλώσεις του από το Αζερμπαϊτζάν διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», ενώ πρόσθεσε ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».
Μάλιστα, παρομοίασε την επιχείρηση στη Συρία με την εισβολή στην Κύπρο.
«Η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης είναι για την Τουρκία τέτοιας ζωτικής σημασίας, όπως και η Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο το 1974.
Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους χωρίς να λάβουμε υπόψη απειλές και πιέσεις.
Το λέω ξεκάθαρα. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε αυτό που έχουμε ξεκινήσει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Όπου υψώσαμε τη σημαία μας μια φορά, μετά δεν ξανακατέβηκε» υπογράμμισε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

ΗΠΑ και ΕΕ μελετούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – Γερμανία και Γαλλία διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία - Η απάντηση Trump στους Κούρδους
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης