Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς διενεργεί πρόβλεψη 110 εκατ για MIG, η Eurobank εξετάζει εάν ο Ηρακλής μπλοκάρει το bonus στους μετόχους και το Fortress θέλει deal με Alpha

Η Πειραιώς διενεργεί πρόβλεψη 110 εκατ για MIG, η Eurobank εξετάζει εάν ο Ηρακλής μπλοκάρει το bonus στους μετόχους και το Fortress θέλει deal με Alpha
Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών.
Ενδιαφέρουσες τραπεζικές εξελίξεις αναμένεται να λάβουν χώρα λίαν συντόμως οι οποίες θα πρέπει να αποτιμηθούν με προσοχή καθώς μπορεί να επηρεάσουν την χρηματοοικονομική τους εικόνα και βεβαίως την χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά.
Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών.
(Σε άλλο ρεπορτάζ του bankingnews παρουσιάζονται αναλυτικά οι τελευταίες ενδείξεις για την συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs)


Η Πειραιώς διενεργεί πρόβλεψη για την MIG 110 εκατ ενώ πήρε το πράσινο φως να πληρώσει ομολογιακό Fortress και Cocos

Η τράπεζα Πειραιώς λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της MIG και του αμερικανικού fund Farallon για την χρηματοδότηση με 250 εκατ… θα πρέπει να διενεργήσει πρόβλεψη περίπου 110 εκατ ευρώ.
Η πρόβλεψη θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα δ΄ τρίμηνου 2019.
Εν τω μεταξύ η Πειραιώς έλαβε το πράσινο φως για δύο σημαντικές ενέργειες από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
1)Θα καταβάλλει περίπου 150 εκατ στο Fortress ώστε να αποπληρωθεί το ομολογιακό και να αποχωρήσει από την Attica Group θυγατρική της Marfin Investment Group.
Πλέον η Πειραιώς θα αποκτήσει μεγαλύτερο λόγο στα διοικητικά της MIG με βασικό στόχο να βρεθεί επενδυτής που θα αγοράσει όλη την εταιρία συμμετοχών μαζί με τις θυγατρικές.
2)Η Πειραιώς έχει λάβει επίσης το πράσινο φως από τον SSM να πληρώσει τα 167 εκατ που αναλογούν στους τόκους του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (Cocos).
Τα 150 εκατ προς την Fortress θα επηρεάσουν δυσμενώς την ρευστότητα αλλά διαθέτει ακόμη ισχυρό απόθεμα ενώ τα 167 εκατ θα πλήξουν τα κεφάλαια καθώς θα περάσουν από τα αποτελέσματα.

Η Eurobank εξετάζει εάν μπορεί να συμμετάσχει στον Ηρακλή χωρίς να ακυρώσει το σχέδιο για καταβολή bonus στους μετόχους

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που προσεχώς θα κλείσει το πρώτο μεγάλο deal στα προβληματικά δάνεια καθώς η Pimco – με μια τροποποιημένη πρόταση – θα καταβάλλει 400 εκατ για να αποκτήσει μέσω αγοράς τιτλοποιήσεων και αξιοποίησης έως 26 δισεκ.
Ωστόσο για να συμμετάσχει στον Ηρακλή το κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) με παροχή εγγυήσεων από το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα ακυρωθεί το αρχικό σχέδιο της να χορηγήσει bonus μέρισμα στους μετόχους της.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα η πιθανότητα συμμετοχής της Eurobank στο σχέδιο Ηρακλής είναι πολύ μικρή γιατί θα ακυρωθεί το bonus στους μετόχους. 
Η Eurobank θα δώσει μέρισμα σε είδος δωρεάν ένα μεσαίο ομόλογο (mezzanine bond) στους μετόχους στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς λύσης για τα προβληματικά δάνεια.
Ως γνωστό η Eurobank υλοποιεί ένα σχέδιο επιτάχυνσης στην μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
50 εκατ για το Cairo
250 εκατ για την FPS
Συνολικά 400 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.
Ως γνωστό η Eurobank έχει 3,709 δισ μετοχές μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Grivalia.
Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να απαντηθεί είναι το 1 δισεκ. mezzanine bond που χαρίζει η τράπεζα στους μετόχους ποια είναι η πραγματική του αξία και τι πρέπει να κάνει ο μέτοχος όταν το αποκτήσει;
Πρωτίστως να τονιστεί ότι όλοι οι μέτοχοι θα πάρουν κατ΄ αναλογία το mezzanine bond.
Όμως δεν θα πάρουν ομόλογο που η συνολική του αξία είναι 1 δισεκ. η πραγματική του αξία σήμερα του ομολόγου ονομαστικής αξίας 1,250 δισεκ. ευρώ αξίζει τα 250 εκατ που θα πληρώσει ο επενδυτής και όλο το υπόλοιπο ομόλογο έχει αξία μηδέν.
Θα σκεφθεί ο επενδυτής εάν έχει αξία μηδέν τότε γιατί δίνει μέρισμα σε είδος η Eurobank;
Η σωστή στρατηγική είναι η εξής.
Ο μέτοχος πρέπει να είναι υπομονετικός και να περιμένει 2-3 χρόνια έως ότου αποκτήσει αξία το mezzanine bond.
Με βάση την ιεραρχία πρώτα θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα 2 δισεκ. από τα έσοδα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων της Eurobank που αφορούν τα senior bond.
Θα ακολουθήσει το mezzanine bond που έχει αποκτήσει ο επενδυτής τα 250 εκατ αυτό προηγείται και πρέπει να πληρωθεί.
Οτιδήποτε πάνω από 2,25 δισεκ. ευρώ από την διαχείριση θα είναι το κέρδος των μετόχων.
Το επόμενο ερώτημα είναι εάν το mezzanine bond (οι μέτοχοι θα πάρουν mezzanine bond αρίθμησης 1) έχει αξία μηδέν ποια μπορεί να είναι η αξία του στο μέλλον;
Το 1 δισεκ. ευρώ mezzanine bond έχει σήμερα αξία μηδέν.
Το αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό να φθάσει στα 300 εκατ ποτέ δεν θα έχει αξία 1 δισεκ. ευρώ και το χειρότερο σενάριο είναι να παραμείνει στο μηδέν.
Ο μέτοχος χωρίς να έχει πληρώσει οτιδήποτε άρα δεν έχει ρίσκο ή ζημία θα πρέπει να κάνει υπομονή, να περιμένει να αποκτήσει αξία το mezzanine.
Εάν π.χ. αποκτήσει αξία στο άριστο σενάριο 300 εκατ σημαίνει 0,08 ευρώ κέρδος ανά μετοχή.
Εάν ένας επενδυτής της Eurobank έχει 100.000 μετοχές Χ 0,08 ευρώ δυνητικού κέρδους από το mezzanine σημαίνει τελικό κέρδος 8.000 ευρώ.
H Eurobank δίνει ένα δώρο στους μετόχους της υπό την αίρεση ότι το δώρο αυτό σήμερα έχει αξία μηδέν αλλά στο μέλλον μπορεί να αποκτήσει αξία.

Η Fortress θέλει deal με Alpha bank

Έως τις 15 Νοεμβρίου η διοίκηση της Alpha bank θα ανακοινώσει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο που θα περιλαμβάνει αφενός τιτλοποίηση 10-12 δισεκ. NPEs αφετέρου σοβαρές διοικητικές αλλαγές.
Η τιτλοποίηση 10-12 δισεκ. NPEs θα είναι κατά τα πρότυπα της Eurobank, δηλαδή θα περιλαμβάνει πώληση της τιτλοποίησης πιθανότητα στην Fortress – ενδιαφέρεται και η Pimco – καθώς και διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων της τράπεζας.
Η Alpha bank αναμένεται να έχει αρνητική κεφαλαιακή επίδραση 1,3 με 1,5 δισεκ. τα οποία και διαθέτει καθώς εμφανίσει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι πάνω από το ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP.
Στο πλαίσιο αυτό η bad bank που ουσιαστικά δημιουργείται υπό μια έννοια, θα έχει Πρόεδρο τον Αρτέμη Θεοδωρίδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόδωρο Αθανασόπουλο ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων.

Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τον Γενικό Διευθυντή εταιρικής τραπεζικής στην Εθνική τράπεζα - Ξεκινάει προσεχώς ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική

Μεταξύ Βασίλη Καραμούζη βοηθού Γενικού Διευθυντή εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής και του Γιώργου Κουτσουδάκη βοηθού γενικού διευθυντή εταιρικής τραπεζικής κρίνεται η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ποιος θα αναλάβει την θέση του Γενικού Διευθυντή.
Το bankingnews έχει αναφερθεί εδώ και μήνες στο συγκεκριμένο θέμα…
Εσχάτως υπάρχει μια νέα εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη.
Εν τω μεταξύ πολύ σύντομα η Εθνική θα ανακοινώσει νέα διαγωνιστική διαδικασία για την Εθνική Ασφαλιστική που θα ξεκινήσει Οκτώβριο 2019 και θα ολοκλρηωθεί Απρίλιο ή Μάιο 2020.
Για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ενδιαφέρον έχουν δείξει 4 όμιλοι με το πιθανότερο σενάριο να πλειοδοτήσει το CVC Capital που έχει εξαγοράσει το Υγεία και άλλες νοσοκομειακές μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης