Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ της πολιτικής Draghi τάσσεται o πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet

Υπέρ της πολιτικής Draghi τάσσεται o πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet
Ο Trichet ο οποίος ηγήθηκε της ΕΚΤ από το 2003 μέχρι και το 2011 οπότε ανέλαβε ο Draghi έστειλε επιστολή παρέμβαση στους Financial Times υπέρ του Draghi
Στο πλευρό του Mario Draghi και της οικονομικής πολιτικής του, που δέχεται πυρά ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την αποχώρηση του από την ΕΚΤ, τάσσεται ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής τράπεζας Jean-Claude Trichet.
Ο Trichet επέπληξε μάλιστα τους πρώην συναδέλφους του στην ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη» την κριτική τους για τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο διάδοχός του Mario Draghi.
Η παρέμβαση Trichet έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΚΤ, καθώς και πρώην επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, ότι «η νομισματική χαλάρωση βασίστηκε σε λάθος διάγνωση και παραβίασε την απαγόρευση χρηματοδότησης των κρατών».
Ο Trichet, ο οποίος ηγήθηκε της ΕΚΤ από το 2003 μέχρι και το 2011 οπότε ανέλαβε ο Draghi σε επιστολή παρέμβαση στους Financial Times έγραψε:
«Όπου εκείνοι βλέπουν μόνο αρνητικά, εγώ βλέπω επιτυχία, συνέχεια, πρωτοφανείς προκλήσεις και ένα βασικό ερώτημα σχετικά με τους περιορισμούς της νομισματικής πολιτικής».
Αυτή την περίοδο στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση σχετικά με το εάν είναι σωστή ή όχι η νομισματική πολιτική που ο Draghi προετοιμάζεται να παραδώσει στην Christine Lagarde την 1η Νοεμβρίου. Το θέμα μάλιστα έχει διχάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης.
Οι επικριτές του Draghi υποστηρίζουν ότι «προχώρησε πολύ γρήγορα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων μετά από τον εννιάμηνο αποκλεισμό». Πιστεύουν επίσης ότι ο Draghi ανησυχούσε υπερβολικά για το εάν ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ κοντά στο 2%, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που συνέβαλλε ελάχιστα στην τόνωση της ανάπτυξης ή του πληθωρισμού.
Ο Trichet, ωστόσο, απέρριψε την κριτική αυτή αντιπαραθέτοντας το ιστορικό χαμηλό της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας των τιμών και της κατά κεφαλήν οικονομικής ανάπτυξης απέναντι στις ΗΠΑ την ώρα που η ευρωζώνη απειλείται από μια νέα κρίση χρέους.
«Εάν αυτές οι επιτυχίες δεν οφείλονται στις ενέργειες της ΕΚΤ, ποιος πρέπει να λάβει τα εύσημα» υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμη ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον στόχο του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας, στο 2%» λέγοντας ότι η ΕΚΤ δεν είχε στοχεύσει ποτέ στο εύρος από 0% έως 2%, ούτε υπήρχε ανώτατο όριο 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης