Τελευταία Νέα
Διεθνή

Prodi (Πρώην πρωθ. Ιταλίας): Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους - H Ευρώπη πρέπει να το σκεφθεί

Prodi (Πρώην πρωθ. Ιταλίας): Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους - H Ευρώπη πρέπει να το σκεφθεί
Οι Ευρωπαίοι επανεκτίμησαν τη σημασία της Ευρώπης, γιατί συνειδητοποίησαν το αδιέξοδο του Brexit και ταυτόχρονα αισθάνθηκαν για πρώτη φορά ένα κλίμα εχθρότητας από την Αμερική
«Χαίρομαι που η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση. Όμως, η Ευρώπη πρέπει να σκεφθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα προκειμένου να αναπτυχθεί. Έτσι θα στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη λειτουργεί» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Romano Prodi από την Αθήνα όπου παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Σημίτη.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1999-2004) και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας (1996-1998 και 2006-2008) σε συνέντευξή του στην Καθημερινή αναφέρθηκε στην σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το Brexit και τον αμερικανό πρόεδρο Trump αλλά και την Δημοκρατία στην Ιταλία και στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στον Κώστα Σημίτη δήλωσε πως «μοιραζόμασταν τις ίδιες ιδέες και τους ίδιους στόχους για την Ευρώπη και τον ρόλο των κρατών του Νότου.
Όσες φορές συνεργαστήκαμε μπορέσαμε να προωθήσουμε λύσεις.
Κάποιοι με κατηγορούν γι’ αυτό. Ήταν όμως μια ιστορική αναγκαιότητα. Ενσωματώσαμε στην Ευρώπη όλες τις ανατολικές χώρες, και φυσικά την Κύπρο και τη Μάλτα, και έτσι εξασφαλίσαμε την πορεία τους προς την ειρήνη και την ευημερία.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ο κ Prodi υπογράμμισε πως «το Brexit δεν οφείλεται στη μετανάστευση Πολωνών στη Βρετανία.
Οφείλεται αφενός στη νοσταλγία των Βρετανών για την αυτοκρατορία και αφετέρου στο γεγονός ότι κάποιοι Βρετανοί δεν συμβιβάζονται με τη μετανάστευση ανθρώπων από τις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Ομως, αυτές οι μεταναστευτικές ροές ρυθμίζονται από το Λονδίνο και όχι από τις Βρυξέλλες».
Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει άλλη χώρα προς αποχώρηση από την ΕΕ λέγοντας ότι μια από τις καλές κινήσεις του αμερικανού προέδρου ήταν ότι «ενίσχυσε τη συνοχή της Ευρώπης. Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επανεκτίμησαν τη σημασία της Ευρώπης, γιατί συνειδητοποίησαν το αδιέξοδο του Brexit και ταυτόχρονα αισθάνθηκαν για πρώτη φορά ένα κλίμα εχθρότητας από την Αμερική, λόγω του προέδρου της».
Μιλώντας για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας και τις εντάσεις με τις Βρυξέλλες τόνισε πως «ο γεγονός ότι η Ιταλία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει προβλήματα δεν οφείλεται στο ευρώ, αλλά στον τρόπο που λειτουργεί η Ιταλική Δημοκρατία.
Τα προβλήματα απαιτούν μακροπρόθεσμες πολιτικές, αλλά οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται γρήγορα.
Όταν έγινα πρωθυπουργός το 1996, επισκέφθηκα τον Χέλμουτ Κολ στο Βερολίνο.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει είκοσι λεπτά και κράτησε δύο ώρες. Στο τέλος μού είπε ο Κολ: «Ρομάνο, εμείς οι δύο μπορούμε να γίνουμε καλοί φίλοι, αλλά εσείς στη Ρώμη αλλάζετε γρήγορα πρωθυπουργούς.
Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα με επισκεφθεί;».
Τέλος, αναφερόμενος στο μέλλον της ΕΕ υποστηρίζει πως «πρέπει να βασιστεί σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην κατοικία, στην υγεία και στην παιδεία ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Παράλληλα, πρέπει να οργανώσουμε μια κοινή αμυντική πολιτική ξεκινώντας από την οργάνωση των εξοπλισμών. Η Αμερική διαθέτει έναν τύπο τανκ. Η Ευρώπη διαθέτει δεκαεπτά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης