Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναίνεση αλλά και «γκρίζες ζώνες» για την ψήφο των αποδήμων - Πιθανή η συγκέντρωση των 200 βουλευτών

Συναίνεση αλλά και «γκρίζες ζώνες» για την ψήφο των αποδήμων - Πιθανή η συγκέντρωση των 200 βουλευτών
Στο τραπέζι και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Προοπτικές πλατιάς συναίνεσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται ότι δημιουργούνται μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά φαίνεται να συμφωνεί το Κίνημα Αλλαγής ενώ θετική ψήφο υπό προϋποθέσεις όμως, εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.  
Αποτιμώντας τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση διαπιστώνει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το μείζων όπως έχει αναδειχθεί θέμα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.
Μείζων καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο χρονίζει εδώ και σχεδόν, δύο δεκαετίες.
Από το 2001 που αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και προέβλεψε ότι θα πρέπει ο νόμος για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Έλληνες που είναι στο εξωτερικό, να ψηφιστεί από τη Βουλή με τα δύο τρίτα της, δηλαδή με 200 ψήφους.
Δεν βρίσκεται λύση και τώρα καλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λύσει αυτό τον «γόρδιο δεσμό» καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και ενδεχομένως και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Παραταύτα, ο πρωθυπουργός λένε από το Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης ενώ χαρακτηρίζουν παραγωγική και τη στάση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.
Βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση πάντως, προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος, παραμένει η παραδοχή της συνταγματικής αρχής ισότητας της ψήφου που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Και αυτό το επισημαίνουν από την κυβέρνηση γιατί είχαμε το προηγούμενο της πρότασης που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση την είχε επεξεργαστεί με επιτροπή που είχε κάνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Πουλάκης, πρόταση η οποία λέει ότι η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό δεν θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υιοθετήθηκε από κανέναν άλλο κόμμα και άρα δημιουργήθηκε το θετικό έδαφος για να βρεθεί κοινή λύση.
Βέβαια, δεν βρέθηκε λύση την Παρασκευή γι αυτό και δόθηκε διάστημα ενός μήνα στο υπουργείο Εσωτερικών να καλέσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων και να συζητήσουν τι θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή έτσι ώστε αυτό να ψηφιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Το ζήτημα που προκύπτει στη συνέχεια, αν υποθέσουμε ότι επιλυθεί το επί της αρχής πως θα προσμετράται στις ψήφους, είναι από εδώ και πέρα για ποιους θα ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν και θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.
Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να ψηφίζουν για βουλευτές Επικρατείας.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία είναι πολύ κοντά στην κυβερνητική θέση, προβλέπει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια περιφέρεια εξωτερικού.
Από την άλλη όμως το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι και βεβαίως να μην ψηφίζουν όλοι όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά να μπει ένας περιορισμός - σ’ αυτό θα βρεθεί κοινός τόπος - όσων έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή ένας άνθρωπος που λείπει τριάντα χρόνια από την Ελλάδα και έχει επαφή με τα ελληνικά πράγματα και όχι οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ανοιχτό κι αυτό που κρατούν κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι μπορούν οι αρχηγοί των πολιτικών παρατάξεων να συζητούν μέσα σε θετικό κλίμα ακόμα και όταν διαφωνούν.
Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν μπορούν να ξεπεράσουν αυτές τις διαφωνίες και να βρουν μια λύση σε ένα χρονίζων ζήτημα.

Στο τραπέζι και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, καθώς φαίνεται, δεν αποτέλεσε το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης καθώς στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σύμφωνα με πληροφορίες,στη Φώφη Γεννηματά ότι θα το αποφασίσει το πρόσωπο τα Χριστούγεννα, όταν θα πάει για ολιγοήμερες διακοπές στο βουνό γιατί εκεί παίρνει όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τις σημαντικές αποφάσεις.
Η κ. Γεννηματα από την πλευρά της που κατά τις ίδιες πληροφορίες, είπε ότι προτιμά την θάλασσα για τις σημαντικές αποφάσεις, επισήμανε στον πρωθυπουργό την ανάγκη το πρόσωπο να δείχνει την διάθεση συναίνεσης της κυβέρνησης αλλά και αλλαγές που επίκεινται στο Σύνταγμα να μην οδηγούν στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση δεν κάνουν διαρροές διότι αναφέρουν ότι δεσμεύτηκαν στους άλλους αρχηγούς και υπογραμμίζουν ότι μόνο περιφερειακά τέθηκαν τέτοια ζητήματα.
Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η κυβέρνηση θέλει να αποδεσμεύσει το θέμα της ψήφου των αποδήμων, από την συνταγματική αναθεώρηση, από τον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών και βεβαίως από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με έναν τρόπο δηλαδή λένε από την κυβέρνηση, κάθε πράγμα στον καιρό του και αυτή την εποχή είναι ο καιρός να βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης