Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ ο Στουρνάρας μας έσωσε από το Grexit η πρόταση του για το DTC απορρίφθηκε ως ανώριμη

Ενώ ο Στουρνάρας μας έσωσε από το Grexit η πρόταση του για το DTC απορρίφθηκε ως ανώριμη
Ας πει κάποιος στον Στουρνάρα ότι η πρόταση του απορρίφθηκε από την DGComp… και ορισμένες σοκαριστικές αλήθειες
Παρ΄ ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για κόκκινα δάνεια των τραπεζών έχει απορριφθεί ξεκάθαρα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την DGcomp ο διοικητής ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιμένει να νεκραναστήσει την ρίπτουσα στην χωματερή πρόταση του για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Ταυτόχρονα ο ίδιος υποστηρίζει ότι έσωσε την Ελλάδα από το Grexit το 2015 και το ερώτημα είναι το εξής αφού έχει τέτοιες ικανότητες γιατί μια πρόταση κατέθεσε και αυτή απορρίφθηκε ως ανώριμη;

Η πρόταση της ΤτΕ περιληπτικά περιλάμβανε τα εξής
- Σύσταση εταιρείας ή εταιριών ειδικού σκοπού SPV
- Ένταξη 40 δισεκ. προβληματικά ανοιγμάτων NPEs
-Μεταφορά στα SPV έως 7,2 δισεκ. φορολογικές απαιτήσεις DTC του δημοσίου από τις τράπεζες στα SPVs.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν 24 δισεκ. ενσώματα ίδια κεφάλαια εκ των οποίων τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC.
-Σε υποσημείωση – και προφανώς αυτό αποτελούσε τουλάχιστον πρόκληση – η ΤτΕ είχε εκτιμήσει ότι η αρνητική κεφαλαιακή επίδραση θα ήταν στις τράπεζες 300 μονάδες βάσης ή 5 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση αυτή ωσάν περιφορά Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής παρουσιάστηκε στον SSM, την DGComp, στην ΕΚΤ, στην Commission αλλά δεν έτυχε καμίας τύχης.
Αμέσως απορρίφθηκε ως αντισυμβατική πρόταση με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και μεταξύ άλλων γιατί θεωρείται κρατική βοήθεια.
Ο Στουρνάρας επιμένει όπως αναλύουμε σε μια πρόταση που έχει απορριφθεί και έχει πεταχθεί στην χωματερή υγειονομικής ταφής.
Μόνο ρακοσυλλέκτες θα μπορούσαν να σπεύσουν να συλλέξουν την πρόταση – σκουπίδι…
Γιατί όμως η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί;
Οι βασικοί λόγοι είναι δύο
Όχι δεν είναι μόνο επειδή θεωρείται κρατική βοήθεια ή επειδή αντίκειται στην νομοθεσία της ΕΕ.
1)Στην Ευρώπη και ειδικά στις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι 75 δισεκ. στα κεφάλαια των τραπεζών εκ των οποίων 16 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν η ΕΕ επέτρεπε στην Ελλάδα να χαρίσει 7,2 δισεκ. DTC τότε όλες οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης μέσω των χωρών τους θα ζητούσαν να ισχύσει το ίδιο νομικό καθεστώς.
2)Σε μια τέτοια περίπτωση έχει υπολογιστεί ότι η κεφαλαιακή επίδραση θα έφθανε τα 35 δισεκ. για τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης.
Ποιο θεσμικό όργανο της ΕΕ, της ΕΚΤ, του SSM θα μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση;

Ας πει κάποιος στον Στουρνάρα ότι η πρόταση του απορρίφθηκε από την DGComp… και ορισμένες σοκαριστικές αλήθειες

Δεν πέρασαν ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις για την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών και ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξαναχτύπησε.
Τι μας είπε ο Στουρνάρας ότι είναι ο Ηρακλής ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs αλλά το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει να συμπληρωθεί με άλλα περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα όπως αυτό που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με θλίψη παρακολουθούμε την μανιοκαταθλιπτική προσέγγιση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι η πρόταση της ΤτΕ έχει απορριφθεί επίσημα από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Ο Γιάννης Στουρνάρας ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η πρόταση του βρίσκεται όχι πλέον στο καλάθι των αχρήστων αλλά έχει μεταφερθεί στην χωματερή και ενταφιαστεί.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλλε μια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και η πρόταση αυτή όχι μόνο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά το κυριότερο θεωρείται κρατική βοήθεια, οπότε εκ των πραγμάτων απορρίπτεται.
Η ΤτΕ δημιούργησε μια πρόταση – προφανώς συντάχθηκε με απίστευτη προχειρότητα – αποσιωπώντας τις επιπτώσεις εάν εφαρμοζόταν ποτέ η ολιστική λύση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Στουρνάρας ονομάζει την λύση του για τα προβληματικά δάνεια ολιστική αλλά αποφεύγει να μας πει ότι οι μετοχές των τραπεζών θα κατακρημνίζονταν.
Η ολιστική λύση θα προκαλούσε κατολίσθηση στις μετοχές των τραπεζών, θα κατέρρεαν θα έχαναν το 50% της αξίας τους.
Γιατί η ΤτΕ είχε προτείνει να μεταφερθεί αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 7,2 δισεκ. σε ένα SPV εταιρία ειδικού σκοπού μαζί με 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια – θα αφαιρούσε κεφάλαιο από τις τράπεζες – και ταυτόχρονα θα υποχρέωνε τις τράπεζες να βρουν κεφάλαια.
Η ΤτΕ με βάση τις δικές της εκτιμήσεις είχε προβλέψει ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 300 μονάδων βάσης που σημαίνει 5 δισεκ.
Όλο αυτό το σχέδιο είναι καταστροφικό.
Πρέπει πάντως να είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου που έχει κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος
1)Ελάχιστες ημέρες πριν την κρίσιμη πτώση έξοδο στις αγορές (μετά την λαίλαπα Βαρουφάκη) του Ιουλίου 2017 την σαμποτάρει με συνέντευξη του στην WSJ (έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις στην WSJ) χαρακτηρίζοντας την βιαστική και
2)Κατά την ανακοίνωση του APS το σαμποτάρει στην επενδυτική κοινότητα και στους οίκους αξιολόγησης χαρακτηρίζοντας το έμμεσα ανεπαρκές και με το χρηματιστήριο εν λειτουργία.
Ο Γιάννης Στουρνάρας λοιπόν υποπίπτει στο ένα ατόπημα μετά το άλλο φθάνοντας στο αποκορύφωμα να μας πει ότι η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs που απορρίφθηκε από την DGComp είναι πιο συστημική.
Και όλα αυτά τα λέει ένας κεντρικός τραπεζίτης αδιαφορώντας για τις συνέπειες των ανώριμων δηλώσεων του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης