Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πιθανή αύξηση 5 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης από το 2021 με τον νόμο Κατρούγκαλου

tags :
Πιθανή αύξηση 5 χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης από το 2021 με τον νόμο Κατρούγκαλου
Tο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία
Ανοιχτό παραμένει από το 2021 το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν των 67 ετών για 5 χρόνια για πλήρη σύνταξη, ή των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης, εφόσον το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.
Η σχετική διατύπωση υπάρχει σε άρθρο του νόμου Κατρούγκαλου (4387/16), όπως αναφέρει ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος επισημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 50% στο ασφαλιστικό σύστημα την τελευταία δεκαετία (2009-2019) η οποία από τα 18 δις ευρώ, βρίσκεται στα 9 δις εκ των οποίων τα 7 δις αφορούν τη συμμετοχή του κράτους στην Εθνική Σύνταξη.
Την ίδια περίοδο το εισόδημα των συνταξιούχων μειώθηκε κατά 65 δισ. Ευρώ, τα οποία πήγαν, από την εκροή για χρηματοδότηση παροχών, στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων».
Αυτό σημείωσε ο καθηγητής  Σάββας Ρομπόλης, παρουσιάζοντας στοιχεία για το μέλλον των συντάξεων σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ.
Σχετικά με έρευνα για τη συσχέτιση του προσδόκιμου ζωής και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Ρομπόλης τόνισε ότι σε άρθρο του νόμου 4387/2016, αναφέρεται ότι η ελληνική διοίκηση το 2021 θα εξετάσει πόσο αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2020 και, αν αυξήθηκε, θα αυξήσει και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Η προβολή που έχουμε κάνει, μέχρι το 2060 - με βάση αυτές τις παραδοχές που υπάρχουν και οι οποίες, μέχρι τώρα, έχουν επαληθευτεί από το 2010 που τις εφαρμόζουμε - μας δείχνει ότι μέχρι το 2060, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα θα αυξηθεί πέντε χρόνια».
 Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε την αξία μίας μελλοντικής μελέτης που θα εξετάζει, πόσο επηρεάζει πτωτικά την παραγωγικότητα μίας επιχείρησης ένας εργαζόμενος 68 ετών στη γραμμή παραγωγής, και από αυτήν την πτωτική παραγωγικότητα, πώς επηρεάζεται το εθνικό εισόδημα της χώρας.
 Αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Ρομπόλης είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ξεκινήσει να μετρήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Δεν έχουμε καταλήξει σε τελικά αποτελέσματα. Έχουν όμως προκύψει κάποια πρώτα αποτελέσματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη, από το 2020 μέχρι το 2060, θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ».
Αναφορικά με την επικουρική σύνταξη, ο κ. Ρομπόλης έκανε λόγο για ιδιωτικοποίησή της, για να εξοικονομηθούν σταδιακά τα 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, σωρευτικά, το έλλειμμα αυτής της μετάβασης υπολογίζεται στα 85 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές και σε 56 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες σήμερα.
«Είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτήσει αυτό το έλλειμμα η ανάπτυξη, καθώς για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι μισθοί να αυξάνονται κατά 2,8% με 3% ετησίως, πάνω από τον πληθωρισμό, μέχρι το 2032, και όσο οι εργαζόμενοι θα μειώνονται λόγω της κλειστής ομάδας που θα έχει δημιουργηθεί, καμία αύξηση των μισθών δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έλλειμμα. Λαμβάνοντας υπόψη και τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στους δανειστές, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, γιατί η ελληνική οικονομία να επωμιστεί ένα επιπλέον βάρος το οποίο δεν έχει επωμιστεί καμία αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης, παρά μόνο χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Βαλτικής;» διερωτάται ο κ. Ρομπόλης, ο οποίος σχολίασε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται το εξής: «Καμία χώρα δεν πρέπει να αναλαμβάνει ένα τέτοιο κόστος και η βέλτιστη πρακτική που συνιστάται είναι παρεμβάσεις στο παρόν διανεμητικό σύστημα ως επιλογή ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας, καθώς και της εξασφάλισης των αποδόσεων από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι από την αβεβαιότητα και τους κινδύνους των κεφαλαιαγορών».
 
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης