Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 51% των Αμερικανών ψηφοφόρων θέλουν την καθαίρεση Trump

Το 51% των Αμερικανών ψηφοφόρων θέλουν την καθαίρεση Trump
Πάνω από το 50% των ψηφοφόρων θέλουν την παραπομπή του προέδρου Trump και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό αξίωμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Fox News - παίρνει ότι του αξίζει πιστεύει το 48%
Ένα νέο υψηλό ποσοστό της τάξεως του 51% την παραπομπή του προέδρου Trump και την απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο, ένα 4% θέλουν να παραπεμφθεί αλλά όχι να καθαιρεθεί ενώ ένα 40% είναι εναντίον οιασδήποτε παραπομπής.
Τον Ιούλιο, τα ποσοστά ήταν 42%, 5% και 45% αντίστοιχα (Πίνακας 1).
Τα ποσοστά αυτά κατέγραψε νέα τηλεφωνική έρευνα του καναλιού Fox, που διεξήχθη από τις 6-8 Οκτωβρίου 2019.  




Από τον Ιούλιο, αυτό που παρατηρείται είναι η άνοδος της υποστήριξης της παραπομπής σε όλο το πολιτικό φάσμα των ψηφοφόρων: 11 μονάδες ανέβηκε μεταξύ των Δημοκρατικών, 5 μονάδες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και 3 μεταξύ των ανεξάρτητων.
Η υποστήριξη ανέβηκε και μεταξύ κάποιων από τις βασικές εκλογικές περιφέρειες του Trump όπως, των λευκών ευαγγελικών χριστιανών (+5 μονάδες), των λευκών ανδρών χωρίς πτυχίο (+8) και των λευκών αγροτών (+10).
Μεταξύ των ψηφοφόρων σε πολιτείες με ρευστή κλίση (όπου η Hillary Clinton και o Trump είχαν διαφορά 10 μονάδων το 2016), η στήριξη για τη δίωξη του προέδρου αυξήθηκε σε 52%, από 42% τον Ιούλιο του 2019.
Πολλά μπορεί να έχουν συμβεί από την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου του καναλιού Fox, σχετικά με την έναρξη διερεύνησης εναντίον του προέδρου Trump από την αμερικανική Βουλή, μετά από ισχυρισμούς για άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία να ξεκινήσει έρευνα για τις εκεί συναλλαγές του ενδεχόμενου βασικού του αντιπάλου στις εκλογές του 2020 Joe Biden και του γιου του Hunter.
Ωστόσο, η αύξηση των 9 μονάδων στην υποστήριξη της δίωξης από τον Ιούλιο δεν φαίνεται να βασίζεται μόνο στις καταγγελίες, αλλά και στις εξελίξεις στον διεθνή και εσωτερικό στίβο για τις ΗΠΑ.
Η έρευνα αποκάλυψε πως οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν κατά 85% την δίωξη Trump γενικότερα και το 76% αυτών θεωρούν το τηλεφώνημα στον Ουκρανό ομόλογό του, αδίκημα.
Το ίδιο ισχύει και για τους ανεξάρτητους: το 39% επιθυμούν τη δίωξή του, ενώ μόλις το 30% περιγράφει το τηλεφώνημα στην Ουκρανία ποινικώς κολάσιμο.
Οι 4 στους 10 ψηφοφόρους που αντιτίθενται στη δίωξη δίνουν διάφορους λόγους, όπως ότι, ο Trump δεν έκανε τίποτα λανθασμένο (21%), ότι όλο αυτό είναι πολιτικά υποκινούμενο (20%), ενώ ένα 15% δεν πιστεύει καν τους ισχυρισμούς.
Η απόδοση και αποτελεσματικότητα του Trump στα προεδρικά του καθήκοντα έπεσε κατά δύο μονάδες, αγγίζοντας το 43%, ενώ το 55% τον αποδοκιμάζει ως πρόεδρο.
Τον Σεπτέμβριο 2019 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% και 54%.
Εντός του κόμματός του, το 86% των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει τη δουλειά του σε σύγκριση με το 89% του Σεπτεμβρίου.





Σε ερώτηση  για το τηλεφώνημα του Trump προς τον Ουκρανό ομόλογό του, που τον έφερε στο σημείο να διερευνάται, το 17% πιστεύει ότι ήταν σκόπιμο.
Οι περισσότεροι είτε το περιγράφουν ως αδίκημα (43%) είτε ακατάλληλο αλλά όχι αμφισβητήσιμο (27%).





Το 51% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η διοίκηση του Trump είναι πιο διεφθαρμένη από τις προηγούμενες διοικήσεις, από 46% τον Σεπτέμβριο 2019.





Ακόμη και μερικοί Ρεπουμπλικανοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι το τηλεφώνημα προς τον Ουκρανό ομόλογό του ήταν «τέλειο» όπως ο ίδιος ο πρόεδρος το χαρακτήρισε: το 9% λέει ότι ήταν ένα αξιόποινο αδίκημα, το 38% ακατάλληλο αλλά όχι ποινικά κολάσιμο και το 36% θεμιτό.
Συνολικά, με διαφορά 11 μονάδων, οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το Trump «παίρνει αυτό που του αξίζει» και δεν πιστεύουν ότι η έρευνα μομφής οδηγείται από «ανθρώπους που του την είχαν στημένη».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης