Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Σε ύφεση η διεθνής οικονομία – Έρχεται διόρθωση έως 25% στις αγορές

tags :
Saxo Bank: Σε ύφεση η διεθνής οικονομία – Έρχεται διόρθωση έως 25% στις αγορές
Απαισιόδοξη για το μέλλον διεθνούς οικονομίας και αγορών η Saxo Bank
Τη βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται ήδη στην αρχή ενός υφεσιακού κύκλου, εκφράζει σε report της η Saxo Bank, τονίζοντας παράλληλα ότι η θετική ή αρνητική επίδραση της ύπαρξης ή όχι συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο δεν θα είναι και τόσο σημαντική.
Όπως αναφέρει στο report της η Saxo Bank η ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών από την αρχή του Οκτωβρίου 2019 και οφείλεται στην πληθώρα ειδήσεων αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, τόσο μεγάλη πίεση στις αγορές ακόμη και εάν η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι ημιτελής, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι η short sellers είναι αυτοί που δίνουν κατεύθυνση στον δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500.
Η Saxo Bank εκτιμά ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου 2019, καθώς η πορεία της εταιρικής κερδοφορίας θα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκτιμήσεις των εταιρειών για τα μελλοντικά κέρδη και έσοδα.

Όλοι ασχολούνται με το εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία, αλλά έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο που κάτι τέτοιο έχει μεγάλη σημασία, εκτιμάται στην έκθεση.
Άλλωστε οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου έχουν, ήδη, αποτυπωθεί στα μακροοικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις έχουν, πλέον, χάσει την υπομονή τους με το όλο ζήτημα και σε αρκετές περιπτώσεις είναι έτοιμες να ανακοινώσουν απολύσεις αλλά και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων, κάτι που θα ξεκινήσει στο δ’ τρίμηνο 2019.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank, Steen Jakobsen, θεωρεί ότι τα αρνητικά επιτόκια και η επανέναρξη του QE από την ΕΚΤ αποτελεί μία λανθασμένη επιλογή, ενώ εκτιμάται ότι η Christine Lagarde (σ.σ.: η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ) είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να συνεχίσει αυτήν την πολιτική.
Η Saxo Bank προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια για να στηρίξει τις αρνητικές αποδόσεις, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν της προσφέρουν κανένα στήριγμα μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούν.
Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης οικονομικού κλίματος των κρατών – μελών του υποχώρησε για 20ο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο.
Βάσει της ιστορικής ανάλυσης της Saxo Bank η πορεία του οικονομικού κύκλου και των μετοχών υποδεικνύει ότι η τρέχουσα φάση συρρίκνωσης είναι η πιο δύσκολη για τους επενδυτές.

Στο βασικό της σενάριο η Saxo Bank εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση και οι μετοχές θα υποχωρήσουν από 20% έως 25% στο επόμενο διάστημα, πριν καταφθάσει η ανάκαμψη.
Κατά την περίοδο της ανάκαμψης και πάντα βάσει του μοντέλου που χρησιμοποιεί η επενδυτική εταιρεία οι καλύτερες αγορές είναι αυτές Σουηδίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας και Χονγκ Κονγκ και σχεδόν όλες οι αναδυόμενες αγορές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης