Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων κατά 10 δισ. μηνιαίως το 2020

Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων κατά 10 δισ. μηνιαίως το 2020
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλα αυτά η ΕΚΤ θα αναλάβει περαιτέρω δράση το 2020, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα του στόχου
Σε αύξηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίας από τα μέσα του 2020 και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 30 μονάδες βάσης, θα προχωρήσει η ΕΚΤ στα μέσα του 2020.
Με αφορμή τα πρακτικά της ΕΚΤ για τη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2019, στα οποία καταγράφεται η μεγάλη σύγκρουση στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας για το νέο QE, οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλα αυτά η ΕΚΤ θα αναλάβει περαιτέρω δράση το 2020, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα του στόχου, ο οποίος έχει οριστεί κοντά στο 2%.
Υπό το πρίσμα της αντίθεσης που εξέφρασε το ένα τρίτο των αξιωματούχων, η Capital Economics εκτιμά ότι η απόφαση για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και αύξηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, θα είναι πιο εύκολη από την αύξησης της αγοράς κρατικών ομολόγων. 
Σύμφωνα μάλιστα με τα πρακτικά,  δεν έλειψαν οι αξιωματούχοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης επιτοκίων, της τάξης των 20 μονάδων βάσης, σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν υιοθετούσε τελικά το μέτρο της αγοράς επιπλέον κρατικών ομολόγων.

Image
Η αντιπαράθεση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ επικεντρώθηκε στις νέες αγορές κρατικών ομολόγων και στο κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται των αντιδράσεων.
H σύγκρουση ήταν σφοδρή, μολονότι όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Μάλιστα το Reuters χαρακτηρίζει τη σύγκρουση ως τη μεγαλύτερη στην οκτάχρονη θητεία του Mario Draghi.
Οι αξιωματούχοι που αντιτίθενται στο νέο QE προέβαλαν το επιχείρημα ότι τίθενται εν αμφιβόλω τα όρια της νομισματικής παρέμβασης που έχει θέσει η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης