Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Μεγάλη η σύγκρουση στις 12/09 - Κατά του QE Γαλλία και Γερμανία

tags :
Πρακτικά ΕΚΤ: Μεγάλη η σύγκρουση στις 12/09 - Κατά του QE Γαλλία και Γερμανία
To ένα τρίτο των μελών της ΕΚΤ τάχθηκε κατά του νέου QE
Τις σημαντικές διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποκαλύπτουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ επικεντρώθηκε στις νέες αγορές ομολόγων και στο κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται των αντιδράσεων.
H σύγκρουση ήταν σφοδρή, μολονότι όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα νομισματικής στήριξης, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Μάλιστα το Reuters χαρακτηρίζει τη σύγκρουση ως τη μεγαλύτερη στην οκτάχρονη θητεία του Mario Draghi.
Οι αξιωματούχοι που αντιτίθενται στο νέο QE προέβαλαν το επιχείρημα ότι τίθενται εν αμφιβόλω α όρια της νομισματικής παρέμβασης που έχει θέσει η ίδια η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Πάντως δεν έλειψαν και οι αξιωματούχοι οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης επιτοκίων, της τάξης των 20 μονάδων βάσης, σε περίπτωση που η ΕΚΤ δεν υιοθετούσε τελικά το μέτρο της αγοράς επιπλέον ομολόγων.

Για πρώτη φορά ο Draghi αγνόησε τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ - Ήταν αντίθετοι στο QE

Νέο κύκλο αντιπαραθέσεων πυροδοτεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το νέο έγγραφο που διέρρευσε από την επιτροπή τεχνοκρατών της κεντρικής τράπεζας, η οποία είχε γνωμοδοτήσει κατά την επανέναρξης του προγράμματος αγοράς τίτλων (QE).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να ξαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον περασμένο μήνα κόντρα στις αντιρρήσεις των δικών της αξιωματούχων, ένα ακόμη στοιχείο που τροφοδοτεί τις διαιρέσεις εντός του θεσμικού οργάνου.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από την ΕΚΤ και τις 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, απέρριψε την ενανέναρξη των αγορών ομολόγων.
Μάλιστα η γνώμη απεστάλει στον Mario Draghi και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ημέρες πριν από την απόφασή τους, σύμφωνα με τρία μέλη του συμβουλίου.
Η διαρροή του εμπιστευτικού περιεχομένου της επιστολής της επιτροπής ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει κατά της απόφασης της ΕΚΤ.
Είναι μία από τις λίγες φορές που οι συμβουλές της επιτροπής δεν έχουν ακολουθηθεί τα οκτώ χρόνια που ο Draghi ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε μέλος του συμβουλίου.
Ωστόσο, η γνώμη της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική και έχει αγνοηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στην ιστορία της ΕΚΤ, η οποία είναι ελεύθερη να αποφασίσει διαφορετικά.
Η ίδια η επιτροπή διχάστηκε για την επανέναρξη των αγορών ομολόγων, οι οποίες είναι γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση (QE), μετά από διακοπή εννέα μηνών στο πρόγραμμα των 2,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της, σε αντίθεση με αρκετά μέλη της νομισματικής επιτροπής της ΕΚΤ.
Οι επικριτές όμως έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και κατηγορούν τον Draghi για λάθος διάγνωση.
Μια ομάδα πρώην ανώτερων ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτώνυποστηρίζουν ότι ο Draghi "βασίστηκε σε λάθος διάγνωση" και κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Η κριτική τους έρχεται ως απάντηση σε ένα πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, το οποίο προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα κριτικής στα κορυφαία κλιμάκια της κεντρικής τράπεζας.
Η σπάνια δημόσια επίθεση εναντίον της ΕΚΤ υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Christine Lagarde θα μπορούσε να χειριστεί την κατάσταση, αφού διαδεχτεί τον Mario Draghi ως πρόεδρος της τράπεζας στο τέλος αυτού του μήνα.
"Ως πρώην κεντρικοί τραπεζίτες και ως ευρωπαίοι πολίτες, παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία την τρέχουσα κατάσταση κρίσης της ΕΚΤ", αναφέρει το σημείωμα που υπέγραψαν αρκετοί πρώην κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων οι Jürgen Stark και Otmar Issing, που εργάστηκαν ως κύριοι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.
Το πακέτο της ΕΚΤ του περασμένου μήνα περιελάμβανε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5% και επανάληψη του προγράμματος αγοράς τίτλων ύψους 2,6 δισ. ευρώ, το οποίο ο Draghi είπε ότι ήταν απαραίτητο για την τόνωση του πληθωρισμού και οικονομική ανάπτυξη.
"Η ΕΚΤ ουσιαστικά δικαιολόγησε το 2014 την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της από την απειλή του αποπληθωρισμού", ανέφεραν οι πρώην κεντρικοί τραπεζίτες στο υπόμνημά τους.
"Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ ο κίνδυνος αποπληθωριστικής σπείρας και η ίδια η ΕΚΤ έχει μειώσει τις πιθανότητες απειλής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτό αποδυναμώνει τη λογική της στοχεύοντας σε υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού.
Συνεπώς, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βασίζεται σε λανθασμένη διάγνωση", αναφέρει το υπόμνημα.
Το σημείωμα υπογράφηκε επίσης από τον Hervé Hannoun, πρώην αναπληρωτή διοικητή της Banque de France, τον Klaus Liebscher, πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, τον Helmut Schlesinger, πρώην επικεφαλής της Γερμανικής Bundesbank, και του Nout Wellink, πρώην επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.
Πολλοί από τους πρώην κεντρικούς τραπεζίτες είναι γνωστοί για την πιο συντηρητική του άποψη για τη νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τη θέση της ΕΚΤ, αλλά η ομάδα δήλωσε ότι το υπόμνημά της είχε επίσης την υποστήριξη των Christian Noyer και Jacques de Larosière, οι πιο μετριοπαθείς πρώην επικεφαλής της Banque de France.
"Από οικονομική άποψη, η ΕΚΤ έχει ήδη εισέλθει στην επικράτεια της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατικών δαπανών, η οποία απαγορεύεται αυστηρά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ", αναφέρουν.
Και προσθέτουν: υπάρχει υποψία ότι πίσω από αυτό το μέτρο βρίσκεται η πρόθεση να προστατευθούν οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.
Οι πρώην κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποίησαν επίσης ότι τα αρνητικά επιτόκια θα "ευνοήσουν τους ιδιοκτήτες των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων" και θα "δημιουργήσουν σοβαρές κοινωνικές εντάσεις".
«Οι νέες γενιές θεωρούν ότι στερούνται της ευκαιρίας να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσω ασφαλών επενδύσεων», έγραψαν.
"Η αναζήτηση αποδόσεων αυξάνει τεχνητά την τιμή των assets σε επίπεδο που τελικά απειλεί να οδηγήσει σε απότομη διόρθωση της αγοράς ή ακόμα και σε μια βαθιά κρίση".
Ενώ το σημείωμα ανέφερε ότι η μη συμβατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ βοήθησε να ξεπεραστεί μια σοβαρή ύφεση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προειδοποίησε: «Όσο περισσότερο συνεχίζεται η υπερβολικά χαμηλή ή αρνητική πολιτική επιτοκίων, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι».
"Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ απειλείται με το τέλος του ελέγχου της για τη δημιουργία χρημάτων", ανέφερε.
"Αυτές οι εξελίξεις συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας - de jure ή de facto", καταλήγει η επιστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπόμνημα των κεντρικών τραπεζιτών είναι μόνο ένα μέρος από την επίθεση που δέχεται ο Draghi το τελευταίο διάστημα, ενώ πρωτοφανής ήταν και η κριτική από τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας από τις κορυφαίες ασφαλιστικές της Ευρώπης, της Γερμανικής Allianz.
Ο Oliver Bäte κατηγόρησε τον Draghi ότι έχει «πολιτικοποιήσει» τη νομισματική πολιτική, ενώ πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο στην περιοχή.
Ο Oliver Bäte, συντάχθηκε με τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κι άλλες γερμανικές τράπεζες και πολιτικοί που επικρίνουν τον Draghi.
Μάλιστα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Draghi ότι οι κυβερνήσεις καθυστερούν να εφαρμόσουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
"Ο λόγος για τον οποίο δεν κάνουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι επειδή διευκολύνετε τους ανθρώπους να ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν", δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Oliver Bäte.
"Συγγνώμη.
Δημιουργήσαμε πραγματικά ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες για να μην συμβεί αυτό, να μην έχουν οι κεντρικές τράπεζες την ευκολία να εκτυπώνουν χρήματα.
Όλοι λένε ότι ο Draghi είναι ανεξάρτητος.
Όχι δεν είναι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Oliver Bäte.
Ο ίδιος κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι "πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο" συνδυάζοντας τις υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές με την αποτυχία να σπάσει τον λεγόμενο δογματικό βρόχο των επενδύσεων των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές που επενδύουν στο δημόσιο χρέος μπορούν να το κρατήσουν ως ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο με μηδενικό κεφαλαιακό τέλος - παράγοντας που ευθύνεται ευρέως για την αύξηση της κρίσης στην ευρωζώνη το 2012.
"Οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές μας έχουν πει ότι έχουν σταθεροποιήσει το τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με αυτή την αρνητική σπείρα του κινδύνου ", δήλωσε ο κ. Bäte.
"Είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που υπάρχει", ανέφερε.
Η παρέμβαση του Bäte είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της ρητορικής γύρω από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ αποτελεί μια κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Draghi και των επικριτών του, ιδιαίτερα των ανώτερων στελεχών του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, προειδοποίησε πρόσφατα ότι "τα αρνητικά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα", ενώ η Sabine Lautenschläger, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η απόφαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και να επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τις αγορές ομολόγων προκάλεσε έντονη κριτική από άλλους φορείς χάραξης πολιτικής.
Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Jean Pierre Mustier, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ο οποίος διευθύνει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, παρότρυνε τις τράπεζες να μην «παραπονιούνται» και να κατανοούν ότι τα οφέλη από τα χαμηλά επιτόκια και η μείωση των επισφαλών απαιτήσεων υπερβαίνει τη συρρίκνωση των περιθωρίων που υπέστησαν οι τράπεζες.
Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων όμως που επακολούθησαν της κρίσιμης σύσκεψης της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας αντιτάχθηκαν δημοσίως στα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ και την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των αγορών ομολόγων.
Οι περισσότεροι επικριτές των μέτρων χαλάρωσης υιοθετούν μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι η αγορά ομολόγων είναι υπερβολική αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Ο διοικητής της Banque de France, François Villeroy de Galhau, δήλωσε αυτή την εβδομάδα: "Νόμιζα ότι οι περαιτέρω αγορές είναι περιττές αυτή τη στιγμή, δεδομένων των πολύ χαμηλών επιπέδων τόσο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων όσο και των μακροπρόθεσμων premium".
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, κ. Madis Müller, και ο εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος του Benoît Cœuré έκαναν παρόμοια σχόλια κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Άλλοι που εξέφρασαν αμφιβολίες στη συνεδρίαση ήταν οι Yves Mersch και Luis de Guindos, και τα δύο εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Ο πρώτος εξέφρασε επιφυλάξεις για την επανεκκίνηση του QE, ενώ ο τελευταίος ανησυχεί για τον αντίκτυπο της μείωσης των επιτοκίων στο τραπεζικό σύστημα.
Αλλά και οι δύο τελικά συμφώνησαν να υποστηρίξουν το πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης