Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα αρνητικά επιτόκια είναι επικίνδυνη εξέλιξη, για διαφορετικούς λόγους από ότι πολλοί πιστεύουν – Έμμεσο haircut στις συντάξεις

Τα αρνητικά επιτόκια είναι επικίνδυνη εξέλιξη, για διαφορετικούς λόγους από ότι πολλοί πιστεύουν – Έμμεσο haircut στις συντάξεις
Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί για πολλούς να είναι μια καλή εξέλιξη αλλά στρατηγικά είναι μια αρνητική εξέλιξη.
Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο -0,02% στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας.
Πολλοί άρχισαν να πανηγυρίζουν αλλά οι περισσότεροι ίσως σχολιάζουν για λάθος λόγους την εξέλιξη αυτή.
Τα αρνητικά επιτόκια ήδη καταγράφονται σε 165 ομόλογα στην ευρωζώνη απόρροια της εγκληματικής χειραγώγησης της ΕΚΤ μέσω της νομισματικής πολιτικής και της ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να αποτιμηθούν με όρους δανειστή και δανειζόμενου.
Ο δανειζόμενος το ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει τόκο καθώς το αρνητικό επιτόκιο -0,02% σημαίνει ότι όσοι αγόρασαν τα έντοκα επένδυσαν στην ασφάλεια του τίτλου όχι στον τόκο.
Ο δανειζόμενος το ελληνικό κράτος πέτυχε αυτή την επίδοση γιατί και τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν την μιαρή τάση των αρνητικών επιτοκίων.
Τα αρνητικά επιτόκια θα αποδειχθούν ταφόπλακα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους στην Ευρώπη.
Ας δούμε όμως την ελληνική περίπτωση.
Το κράτος εκδίδει βραχυπρόθεσμα ομόλογα στο πλαίσιο των συνεχών roll over της συνεχούς ανανέωσης και ανακύκλωσης βραχυπρόθεσμων τίτλων.
Οι ελληνικές τράπεζες όλο και αποστασιοποιούνται δεν είναι τυχαίο ότι σε σύνολο 15 δισεκ. εντόκων οι τράπεζες στην Ελλάδα κατείχαν 7-8 δισεκ. και σήμερα κατέχουν 2 με 2,2 δισεκ. ευρώ.
Προφανώς οι ελληνικές τράπεζες δεν βλέπουν αποδόσεις οπότε απομακρύνονται, στρέφονται σε ποιο μακροπρόθεσμους τίτλους.
Ποιοι αγοράζουν έντοκα αφού δεν τα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες;
Οι ξένοι οι οποίοι δανείζουν με -0,02% στην Ελλάδα αντί να δανείζουν π.χ. να καταφύγουν στην ΕΚΤ όπου τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων είναι -0,50%.
Τα αρνητικά επιτόκια όμως αποτελούν – πλέον και στην Ελλάδα – μια επικίνδυνη εξέλιξη.
Τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ευρώπη π.χ. αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, παγιδεύονται, τα έσοδα από τόκους καταρρέουν και αυτή η εξέλιξη θα έχει αρνητική επίδραση στις συντάξεις και στους ασφαλισμένους.
Η επίδραση των αρνητικών επιτοκίων δεν θα καταστεί άμεσα ορατή στους συνταξιούχους και ασφαλισμένους γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ακόμη κεφαλαιακά αποθέματα, τα οποία αρχίζουν να μειώνονται.
Τα αρνητικά επιτόκια στα κρατικά ομόλογα είναι ένα έμμεσο haircut στην σύνταξη, κανείς όμως ακόμη δεν το βλέπει, όταν θα το αντιληφθούν οι πολίτες… τότε θα είναι γεγονός και προφανώς θα είναι αργά.
Τα αρνητικά επιτόκια πρέπει να αξιολογηθούν από δύο οπτικές γωνίες.
Ο δανειζόμενος το ελληνικό δημόσιο κερδίζει γιατί δεν πληρώνει τόκο αλλά ταυτόχρονα χάνει γιατί τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν λαμβάνουν τον απαραίτητο τόκο για να πληρώσουν συντάξεις και άλλες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Ο δανειστής είναι χαμένος ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι τράπεζες που καταθέτουν την πλεονάζουσα ρευστότητα τους στην ΕΚΤ στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων απλά λειτουργούν με την στρατηγική το μη χείρον βέλτιστο, αντί να χάνουν -0,50% επενδύουν στο ελληνικό έντοκο και χάνουν μόνο -0,02%.
Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί για πολλούς να είναι μια καλή εξέλιξη αλλά στρατηγικά είναι μια αρνητική εξέλιξη.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά οπουδήποτε εμφανίζονται αρνητικές αποδόσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης