Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φρένο από τις Βρυξέλλες στις φοροελαφρύνσεις του 2020 – Έρχεται γενναίο «κούρεμα» στο πακέτο με τα θετικά μέτρα Μητσοτάκη

Φρένο από τις Βρυξέλλες στις φοροελαφρύνσεις του 2020 – Έρχεται γενναίο «κούρεμα» στο πακέτο με τα θετικά μέτρα Μητσοτάκη
Κρίσιμη παράμετρος για τους Ευρωπαίους είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ
Δεύτερες σκέψεις με το πακέτο εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης κάνει η κυβέρνηση, η οποία το επανεξετάζει στο σύνολό του διότι σύμφωνα με τους δανειστές υπερβαίνει τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά περιθώρια.
Κρίσιμη παράμετρος για τους Ευρωπαίους είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ κρίνοντας υπεραισιόδοξη την ελληνική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020 από 2% φέτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συνεχίζονται αφού οι δανειστές εξακολουθούν να αμφισβητούν την συμβολή των ελαφρύνσεων του 1,2 δισ. ευρώ στην αύξηση του ΑΕΠ, συμβουλεύοντας έτσι την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε «εκπτώσεις» των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι από το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά για το πρόσθετο αφορολόγητο των 1.000 ευρώ που έχει εξαγγελθεί για κάθε παιδί.
Εφόσον οι δανειστές αποφασίσουν να μην ανάψουν το πράσινος φως για το μέτρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μονομερώς ώστε να γίνουν πράξη οι νέες μειώσεις φόρων.
Οι οποίες για τον άγαμο με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ ξεκινούν από τα 177 ευρώ και φθάνουν τα 540 ευρώ για οικογένειες με εισόδημα 40.000 ευρώ και δύο παιδιά.
Ολικό λίφτινγκ έχει υποστεί και η νέα φορολογική κλίμακα για να μπορέσει να περάσει από τις Συμπληγάδες των δανειστών η πρόταση για μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%.
Το κόστος της πρότασης κινείται υπερβολικά πιο πάνω από την κυβερνητική εκτίμηση για μόλις 250 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς δίχως παρεμβάσεις στα υπόλοιπα κλιμάκια και τους συντελεστές οι απώλειες εσόδων από τα κρατικά ταμεία είναι πολύ μεγάλες.
Υπό εξέταση βρίσκεται και το σενάριο της φορο -έκπτωσης στις δαπάνες ανακαίνισης των κτιρίων.
Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει τελικά από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από το τελικό ποσό φόρου, όπου η ελάφρυνση είναι αισθητά κατώτερη εκείνης που ανέμεναν οι ιδιοκτήτες.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή.
Ενώ αρχικά είχε εξεταστεί να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ και τα 160.000 αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια προ του 2019, μετά τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες το μέτρο θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες με άδεια οικοδομής από το νέο χρόνο.
Η συζήτηση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020 έχει μεταφερθεί από χθες στο Λουξεμβούργο στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο περιθώριο του Eurogroup ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρας και με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών.
Άλλωστε και ο νέος γύρος των επαφών του Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα είναι με φόντο τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020.
Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι εντελώς αναμορφωμένο σε σχέση με αυτό που κατατέθηκε την Δευτέρα στην ελληνική βουλή.
Επίσης, εξαιρετικά ισχυρό είναι το ενδεχόμενο ο λογαριασμός του 2020 να μην… εκδοθεί τώρα, αλλά μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοέμβρη.
Το συνολικό πακέτο μαζί με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναμένεται να κλειδώσουν στην υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στο χαρτοφύλακα του κάθε υπουργού θα βρίσκεται και η νέα έκθεση αξιολόγησης που θα δημοσιοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης