Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Capital Markets: Οι φόβοι για τη ζήτηση επιβαρύνουν τις αγορές πετρελαίου, όχι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

RBC Capital Markets: Οι φόβοι για τη ζήτηση επιβαρύνουν τις αγορές πετρελαίου, όχι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Το πετρέλαιο κινείται πτωτικά σήμερα (9/10/2019) διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών
Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και η ενδεχόμενη επίδραση τους στην ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιο σημαντικές για τις αγορές πετρελαίου από ό,τι οι πρόσφατες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.
«Ακόμα έχουμε μεγάλους φόβους σχετικά με τη ζήτηση.
Αυτό είναι που επιβαρύνει αυτή την αγορά» δήλωσε η Helima Croft στο CNBC και συμπλήρωσε «η μεγάλη στροφή σε αυτή την αγορά φέτος ήταν οι εμπορικός πόλεμος (μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας) και για όσο καιρό έχουμε αυτούς τους εμπορικούς φόβους να κρέμονται πάνω από αυτή την αγορά, ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί από την άποψη της μείωσης παραγωγής αλλά το ερώτημα είναι: μπορείς να οδηγήσει υψηλότερα αυτή την αγορά;».
Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές του Brent υποχώρησαν από το ανώτατο σημείο των 84 δολ. εν μέσω φόβων για επανάληψη την αύξησης της προσφοράς και της χαλαρής ζήτησης.
Τελικά οι τιμές σταθεροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ΟΠΕΚ και της συμφωνίας του 2016 για μείωση της παραγωγής.
«Οι τιμές δεν είναι στο σημείο που θέλουν οι παραγωγοί.
Πολλοί παραγωγοί έχουν νεκρό σημείο για τις τιμές στους προϋπολογισμούς στα 80 δολ.
Έτσι το σημερινό περιβάλλον τιμών δεν είναι καλό για τις περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ» δήλωσε η Crofh από τη RBC Capital Markets και πρόσθεσε «το ερώτημα είναι εάν ο ΟΠΕΚ προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις και εάν η Σαουδική Αραβία (βασικός παράγοντας για την πολιτική ΟΠΕΚ) αναλάβει μεγάλο βάρος ή εάν θα καταφέρουν να αποσπάσουν καλύτερη πειθαρχία (από άλλους παραγωγούς για τη μείωση της παραγωγής)».
Σύμφωνα με την Croft, η λεγόμενη συμμαχία «ΟΠΕΚ +» μπορεί να είναι επιφυλακτική όσον αφορά την εμβάθυνση μιας περικοπής στην παραγωγή σε περίπτωση που επιδεινώσει αυτό που θεωρεί ως «υπερβολικούς φόβους για τη ζήτηση» που επηρεάζουν το κλίμα της αγοράς.
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο κινείται πτωτικά σήμερα (9/10/2019) διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,26% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,29% στα 52,48 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης