Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit - H Κομισιόν διαψεύδει τα περί συμβιβαστικού σχεδίου από την ΕΕ - Αντιμέτωπος με ανταρσία ο Johnson

tags :
Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit - H Κομισιόν διαψεύδει τα περί συμβιβαστικού σχεδίου από την ΕΕ - Αντιμέτωπος με ανταρσία ο Johnson
Τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει από το Brexit και όλα εξακολουθούν να είναι στον αέρα
(upd) Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit, με την Κομισιόν να διαψεύδει τα περί συμβιβαστικού σχεδίου από την ΕΕ για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Δεν υπάρχει νέα "μεγάλη προσφορά" από την πλευρά της ΕΕ» δήλωσε ο διπλωμάτης της ΕΕ απορρίπτοντας σχετικές πληροφορίες των Times.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, η ΕΕ εμφανιζόταν πρόθυμη να προτείνει έναν μηχανισμό στο τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να μπορεί να αποχωρήσει από το νέο backstop, κάποια χρόνια μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι συνομιλίες με την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας αναφορικά με την αποχώρηση της Βρετανίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop, όπως ονομάζεται η πολιτική ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, εάν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία δεν είναι επαρκής για να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά.
Η νέα ιδέα, όπως παρουσιάζεται στο δημοσίευμα των Times, θα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης.
Επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι συντάκτες των Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».
Το τελευταίο 24ωρο είναι σε εξέλιξη ένας πυρετός διαβουλεύσεων με συνεχείς ανταλλαγές προτάσεων και σχεδίων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το σενάριο μιας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ καθώς και ενώ απομένουν 22 ημέρες από την προθεσμία για το Brexit.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εξακολουθούν να παραμένουν οι τεράστιες διαφορές μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για την επίτευξη μιας συμφωνίας σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή τη στιγμή, όλες οι πλευρές όχι μόνο διαμηνύουν πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, αλλά αντιθέτως σπεύδουν να επιρρίψουν την ευθύνη στον άλλο για τη διαφαινόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά ρευστό χωρίς να μπορεί κάποιος να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το εάν, το πότε και το πώς θα γίνει το Brexit.
Μέχρι στιγμής, ο Boris Johnson διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως θα τηρήσει τη δέσμευση του και ότι η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία με την ΕΕ.
Ο Johnson το υποστηρίζει αυτό αν και υπάρχει νόμος που προβλέπει την τρίμηνη παράταση του Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει έως τις 19/10 να κλείσει μια συμφωνία με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και το υποστηρίζει αυτό, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει πως θα κάνει σεβαστό τον εν λόγω νόμο χωρίς πάντως να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το σενάριο ενός άτακτου Brexit, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να υπαναχωρήσει και όντως κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 -18/10 να αιτηθεί μιας νέας αναβολής του Brexit

Αντιμέτωπος με ανταρσία o Johnson

Ωστόσο, τα προβλήματα για τον Boris Johnson αρχίζουν και συσσωρεύονται, καθώς δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι που του ζητούν να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση και τη στάση του, αλλά είναι και οι ίδιοι οι υπουργοί και οι βουλευτές του κόμματος του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, ο Johnson θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη ανταρσία στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης του όσο και του κόμματος του σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως η χώρα οδεύει προς ένα άτακτο Brexit.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Johnson είναι έτοιμοι να υποβάλλουν την παραίτηση του σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.
Όπως αναφέρεται, οι υπουργοί αυτοί είναι η υπουργός Πολιτισμού Nicky Morgan, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Julian Smith, ο υπουργός Δικαιοσύνης Robert Buckland, ο υπουργός Υγείας Matt Hancock και ο Γενικός Εισαγγελέας Geoffrey Cox
Στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα ότι «πολύ μεγάλος αριθμός» μελών του κοινοβουλίου που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις επίσης θα παραιτηθεί εάν η χώρα φανεί πως οδεύει στο λεγόμενο no-deal Brexit.
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, αρκετοί υπουργοί προειδοποίησαν τον Johnson σχετικά με το μεγάλο κίνδυνο της επιστροφής της άμεσης κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία ενώ εξέφρασαν τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τον κορυφαίο σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού, Dominic Cummings.
«Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί.
Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτύχει», τόνισε άλλος υπουργός —που επίσης δεν κατονομάζεται— στην εφημερίδα αναφερόμενος στον Dominic Cummings.
Αν και το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει πόσοι βουλευτές των Συντηρητικών αντιτίθενται στο σενάριο ενός άτακτου Brexit, οι Financial Times σε δημοσίευμα τους εκτιμούν ότι τουλάχιστον 50 βουλευτές είναι έτοιμοι να αντιδράσουν ηχηρά σε ένα εκλογικό μανιφέστο που θα δεσμεύεται να επιδιώξει μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το Brexit έως την επόμενη εβδομάδα.
Ο Varadkar ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, επανέλαβε την πρόθεση του να εργαστεί έως την τελευταία στιγμή προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
«Όχι όμως με κάθε κόστος.
Νομίζω θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί συμφωνία ως την επόμενη εβδομάδα, ειλικρινά», τόνισε μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ ο Varadkar.
«Στην ουσία, αυτό που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι απαρνήθηκε τη συμφωνία που είχαμε διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού May επί δύο χρόνια και τώρα ξανάφερε τη μισή στο τραπέζι και μας λέει πως αυτό είναι παραχώρηση, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά αυτό» υποστήριξε ο Varadkar.

Tusk: Πείτε μας επιτέλους, τι θέλετε;

Χθες Τρίτη 8/10 η βρετανική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι εάν δεν συμβιβαστεί με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, τη στιγμή που το Λονδίνο κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν σοβαρά επί της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα ο Johnson.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν «απάντησε» ότι η θέση της ΕΕ για το Brexit δεν έχει αλλάξει.
«Θέλουμε συμφωνία, εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε ότι η ΕΕ θέλει να βλάψει τη Συμφωνία Μεγάλης Παρασκευής.
Σκοπός μας είναι να την προστατέψουμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva.
Ωστόσο, ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Donald Tusk σε tweet του με αποδέκτη τον Boris Johnson.
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η νίκη κάποιου χαζού παιχνιδιού.
Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας.
Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε ανάκληση της απόφασης για Brexit.
Τι θέλετε;» σχολίασε ο Tusk.

Image

Merkel – Johnson επιβεβαίωσαν το χάσμα

Η αδυναμία των δύο πλευρών να βρουν μια κοινής αποδοχής λύση για το Brexit επιβεβαιώθηκε κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Johnson με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.
Όπως έγινε γνωστό, η καγκελάριος Merkel υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit είναι η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, διαφορετικά, όπως είπε, θα είναι εξαιρετικά απίθανο οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν.
Από την πλευρά της η Downing Street επεσήμανε ότι ο Johnson ανέφερε στην καγκελάριο ότι παρουσίασε μια λογική πρόταση για συμφωνία αλλά ότι η ΕΕ δεν δείχνει καμία διάθεση να την διαπραγματευτεί.
Παράλληλα ο Johnson διεμήνυσε στην Merkel ότι το αίτημα να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση καθιστά το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ουσιαστικά αδύνατο.
«Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είναι κοντά στην κατάρρευση, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε πολύ» αναφέρει η Downing Street, τονίζοντας πως η σημερινή επικοινωνία Merkel – Johnson ήταν μια καθοριστική στιγμή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Το μήνυμα από το Λονδίνο

Η Downing Street εξακολουθεί να υποστηρίζει πως εάν η ΕΕ δεν συμβιβαστεί και δεν συναινέσει άμεσα σε μια συμφωνία για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει χωρίς συμφωνία.
«Εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε μια συμφωνία σύντομα, τότε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία.
Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστήριξε αξιωματούχος από τη βρετανική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, το ερώτημα για το κατά πόσο μια συμφωνία για το Brexit είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο θέτουν ολοένα και περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ.
Το περιοδικό The Spectator υποστηρίζει πως αν και οι συνομιλίες συνεχίζονται, οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στις προτάσεις του Boris Johnson και οι πιθανότητες για μια συμφωνία για το Brexit ιδιαίτερα χαμηλές.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, με την ιρλανδική κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν θέλει να διαπραγματευτεί επί της ουσίας επί της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα ο Βρετανός πρωθυπουργός και της λύσης που πρότεινε για τα ιρλανδικά σύνορα.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι υπάρχουν λίγοι σε Παρίσι και Βερολίνο που θα ήθελαν να συζητήσουν την πρόταση Johnson, εάν η Ιρλανδία δεν αποφασίσει πράγματι να διαπραγματευτεί με τη Μ. Βρετανία, κάτι που κατά το δημοσίευμα θεωρείται απίθανο.
«Η κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί περαιτέρω, έτσι οποιαδήποτε αναβολή είναι χωρίς ουσία.
Είτε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31/10 ή θα πάμε σε εκλογές και τότε θα φύγουμε χωρίς συμφωνία» ανέφερε η πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης