Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Αρχίζει τις επαφές με τα κόμματα ο Costa (Σοσιαλιστές) για το σχηματισμό κυβέρνησης

Πορτογαλία: Αρχίζει τις επαφές με τα κόμματα ο Costa (Σοσιαλιστές) για το σχηματισμό κυβέρνησης
Συναντήσεις με όλα τα κόμματα του αριστερού φάσματος
Τις διερευνητικές του επαφές με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει σήμερα Τετάρτη 9/10 ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Antonio Costa, ο οποίος έλαβε χθες τη σχετική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας.
Σημειώνεται πως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Costa μπορεί να έλαβε το 36% των ψήφων, να ενίσχυσε τα ποσοστά του και να διατηρεί μια ευρεία διαφορά από το δεύτερο κόμμα – τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες PSD που έλαβαν το 27,9% των ψήφων -, ωστόσο απέχει 10 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Costa καλείται να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία όπως έχει ήδη διαμηνύσει δεν πρόκειται να διαφέρει και ιδιαίτερα από την προηγούμενη της οποίας ηγούνταν.
Πάντως, ο Costa έχει καταστήσει σαφές πως είναι διατεθειμένος να κάνει ανοίγματα σε όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται κοντά στους Σοσιαλιστές, όπως είναι το Μπλόκ της Αριστεράς (που παγιώθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη), τους Κομμουνιστές, το PEV(οικολόγοι), το αριστερό Livre και το οικολογικό ΡΑΝ.
Άλλωστε ο Costa – σημειώνεται πως ήταν πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που αποτελούσαν οι Σοσιαλιστές, το Μπλοκ της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα – έχει προγραμματίσει για σήμερα Τετάρτη 9/10 να συναντηθεί με όλα τα κόμματα του αριστερού φάσματος προκειμένου να διαπιστώσει τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν.
Πάντως το Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται να μην θέλει μια νέα κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, ενώ ανοιχτό δηλώνει το Μπλοκ της Αριστεράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης