Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carter προς Trump: «Πες την αλήθεια, έτσι για αλλαγή», η συμβουλή του πρώην προέδρου ΗΠΑ

Carter προς Trump: «Πες την αλήθεια, έτσι για αλλαγή», η συμβουλή του πρώην προέδρου ΗΠΑ
Η άρνηση του Trump να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των βουλευτών έχει αφήσει τους Αμερικανούς να ψάχνουν εναγωνίως απαντήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο 95χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter
Να συνεργαστεί με την έρευνα του Κογκρέσου για την πιθανή παραπομπή του κάλεσε τον Donald Trump, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter, δηλώνοντας ότι η άρνησή του να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των βουλευτών έχει αφήσει τους Αμερικανούς να ψάχνουν εναγωνίως απαντήσεις.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση του αξιώματός του πιέζοντας την Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο Joe Biden.
Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση Trump εμπόδισε έναν βασικό μάρτυρα να καταθέσει σε τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι δεν θα παραδώσει σειρά εγγράφων, που έχουν ζητήσει με κλήτευσή τους κοινοβουλευτικές επιτροπές.
«Πες την αλήθεια, σκέφτομαι, έτσι για αλλαγή», είπε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Carter στο MSNBC, όταν ρωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε στον δισεκατομμυριούχο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ο Trump αρνείται οποιοδήποτε παράπτωμα στην ουκρανική υπόθεση και αντέδρασε έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας για την καθαίρεσή του πριν από δύο εβδομάδες, με εκατοντάδες tweets και αναρτήσεις με βωμολοχίες και προσβλητικά υποκοριστικά ενάντια σε Δημοκρατικούς βουλευτές, αλλά και σε ορισμένους Ρεπουμπλικανούς που τον επέκριναν.
Ενώ η Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, είναι «απίθανο» να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης Trump, ακόμη και αν η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή εγκρίνει την παραπομπή του, ο Κάρτερ υποστήριξε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι θα αποκαλυφθεί στην έρευνα.
«Αν τα γεγονότα αποκαλύψουν έναν αυξανόμενο αριθμό πραγμάτων που έχει πραγματικά κάνει, τότε βεβαίως είναι δυνατή η παραπομπή του και είναι δυνατή η καθαίρεσή του από το αξίωμα», δήλωσε στο MSNBC ο γηραιότερος εν ζωή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο 95χρονος Carter, που εκλέχθηκε με τη δέσμευση της εντιμότητας, διετέλεσε πρόεδρος από το 1977 και το 1981.
Στην μία του θητεία αντιμετώπισε τις δικές του πολιτικές διαμάχες, όπως την Κρίση των Ομήρων το 1979, με την ομηρεία αμερικανικών διπλωματών στο Ιράν.
Ο ίδιος επέκρινε τη στάση που κρατά ο Trump απέναντι στην σε βάρος του κοινοβουλευτική έρευνα, τονίζοντας ότι αποτελεί «κωλυσιεργία» η παρεμπόδιση μαρτύρων και η άρνηση παράδοσης εγγράφων.
«Αυτό είναι μια παρέκκλιση από όσα είθισται να γίνονται, μια παρέκκλιση από αυτό που ο αμερικανικός λαός περιμένει», είπε ο Carter.
«Αυτό από μόνο του πρόκειται να είναι…ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του».
Ο Trump, τόνισε ο Carter, πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο Twitter και να «δώσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία – και στην κοινή γνώμη – τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε για να σχηματίσουμε μια υπόθεση είτε υπέρ είτε κατά του».
Εκπρόσωποι άλλων εν ζωή πρώην προέδρων των ΗΠΑ – οι Δημοκρατικοί Bill Clinton και Barack Obama και ο Ρεπουμπλικανός George W.Bush – δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης